Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Jaké letos koupit plavky? U moře i bazénu letí zářivé barvy

Móda

  5:08
Letošní plavková móda diktuje extravaganci, romantiku i úbory s dlouhými rukávy. Prodejci se ale shodují, že pokud zákazníci chtějí v plavkách spíše plavat než dělat parádu na souši, vyplatí se vsadit na jednoduchost a kvalitní materiály.

Plavky (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Výběr správných plavek může být náročnou disciplínou – je třeba dávat si pozor na pohodlný a slušivý střih i vhodný materiál. Podle prodejců platí, že Češi jsou při výběru plavek konzervativnější. Drží se střídmých barev a příliš neexperimentují.

„Dávají přednost černé barvě, a to až ve 40 procentech,“ uvádí Tomáš Hodboď, zakladatel módního vyhledávače Glami. Na druhém místě (11 procent) jsou tmavě modré úbory. Dále modré (deset procent), růžové (pět procent) a bílé (čtyři procenta). „Zbytek nákupů tvoří červené a jinak barevné plavky,“ dodává. Průměrná hodnota nákupu plaveckého úboru se přitom u Čechů pohybuje kolem 1100 korun.

Plavky v celku nemusí být nudé
Plavky (ilustrační foto)

Klíčový je tvar postavy zákaznice. Zvolený model by měl zdůrazňovat její přednosti a zároveň potlačit nedostatky. „Pokud potřebujete odpoutat pozornost od výraznějších spodních partií, zvolte tmavší spodní díl a pestrý díl horní. Opačný postup je pak vhodný pro majitelky širokých ramen a úzkých boků,“ radí s výběrem Adam Dětský, zástupce značky Calzedonia.

Jednodílné plavky a dvoudílné bikiny s vyšším pasem sahajícím k pupíku sluší především plnoštíhlým postavám. Nejsnazší volbu mají ženy s postavou typu přesýpacích hodin. Těm sluší mnoho různých střihů.

Bez pračky a sušičky

Samozřejmostí by při nákupu mělo být prostudování materiálového složení plavek – přednost dejte pevnější textilii, která je odolnější a rychle se nevytáhne. „Tradičně se vyrábí plavky ze směsi nylonu nebo polyesteru – ty jsou pružné, odolné a hlavně rychle schnou. Plavky ovšem dnes seženete ze všech možných materiálů – záleží pak na prioritách, jestli vám jde o módní prohlášení, nebo v nich chcete opravdu plavat,“ vysvětluje Barbora Geršlová, nákupčí obchodu Freshlabels.

Pokud jde o údržbu, odborníci radí vyhnout se praní plavek v pračce, sušení v sušičce i žehlení. „Doporučuje se šetrné praní v ruce v mýdlové vodě hned po koupání a pozvolné sušení ve stínu,“ dodává Jan Semerád, nákupčí obchodu s udržitelnou módou Nila. „Měli bychom se vyvarovat opětovného nošení ještě vlhkých plavek a jejich delšího uchovávání v ručníku. Napomáhá to k množení bakterií a také k narušení materiálu chlorem i mořskou vodou.“

Na vlně retra

Letos se vrací divokost a extravagance 80. let, ale i silná romantika či plavky připomínající úbory pro vrcholové sportovce. „Oblíbené jsou výraznější odstíny a vzory, případně neon, lesk či takzvaný colorblocking, tedy kombinace velkých pestrobarevných ploch. Nosí se vyšší pas, ale i asymetrické střihy, šněrování, mašličky a další více či méně sofistikované detaily vázání,“ říká Jan Semerád.

Specialitou tohoto roku je specifická úprava plavkoviny – textilie působí pomačkaně až zvrásněně, někteří výrobci ji označují také jako žabičkování. Na omak je tlustší než běžná plavkovina.

Jedním z hitů nadcházející sezony budou proužky

„Prim budou hrát jednoduché střihy oživené zajímavými detaily, jako jsou průstřihy, kroužky a uzly. Majitelky bezchybných křivek zase ocení plavky zdobené flitry, díky kterým budou na pláži k nepřehlédnutí,“ popisuje další trendy Adam Dětský.

Módní barvou je letos žlutá v jemném pastelovém, příjemném hořčicovém nebo v křiklavém valéru. Sluší jakémukoli odstínu pleti – velmi bledé, srpnově opálené nebo přirozeně tmavé kůži. Pokud jde o zvířecí vzory, zaručenou jistotou je sázka na levhartí skvrny.

Vlna retra se ale nevrací jen v křiklavých osmdesátkách, výrobci se inspirují i dřívějšími dekádami. Kalhotky s vysokým pasem zdobí jemná kostička v barevné dvojkombinaci bílé s pastelovou růžovou a modrou.

Pokud jde o detaily, velmi rafinované jsou mašle, ať už na podprsenkách, nebo na bocích spodního dílu plavek. Místo nich se objevují také jednoduché aplikace v podobě dřevěných či kovových kroužků. Výjimkou nejsou ani plavky s výšivkou květin.

Pro ty, kdo si na módní výstřelky ani romantiku nepotrpí, si značky připravily plavky s dlouhým rukávem, často i s výrazným zipem vpředu nebo na zádech, aby se úbor snadno oblékal. Tento plavecký svršek je praktický při koupání, když teplota klesne pod třicet stupňů Celsia. Vhodný je ale i pro ty, kteří to přehnali s pobytem na sluníčku.

Barevně pestrý je i výběr v pánských plavkách. Módní jsou letos zářivé barvy – i sytě červená, jakou oblékal Mitch Buchannon v seriálu Pobřežní hlídka. Novinkou jsou také pestré vzory – batika, květiny a listy, jemné kostičky, široké pruhy. A pokud jde o střih, délka do půli stehen, širší nohavice, guma v pase a zavazování na tkaničky.

Z Ameriky k nám přišla nová móda - zvětšování pozadí.

U obou pohlaví se již loni stala v plavkovém oddělení trendem ekologie a udržitelnost – tedy zájem o to, z jakých materiálů je oděv vyroben, jaký dopad má jeho produkce na planetu či z jaké dálky k zákazníkovi cestuje.

Značky se proto předhánějí s využíváním recyklovatelných materiálů. Pro zájemce o tuto problematiku lze jen doporučit, aby poctivě četli etikety, materiálové složení plavek a při nákupu podpořili především lokálního výrobce.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...