Doba čtení:2 m, 36 s

Několik desítek ekologických aktivistů, kteří protestují proti prodloužení provozu chvaletické elektrárny, celou noc blokovalo vjezdy do elektrárny. Okupace potrvá minimálně do rána, možná déle, uvedl večer Jan Polášek z iniciativy Občané za konec doby uhelné.

Použití slova okupace je hodně překvapivé. Jde totiž o mimořádně negativní slovo, které je historicky spojeno zejména s druhou světovou válkou. V poslední době se hodně skloňuje v souvislosti s ruským ovládnutím Krymu. Jeden z mluvčích aktivistů udělal vyřčením tohoto slova vážnou komunikační chybu a postavil sebe i své kolegy automaticky do špatného světla. Ale vlastně se trefil do nálady veřejnosti, kterou se ekologickým aktivistům dlouhodobě vůbec nedaří oslovit.

Potvrzují to reakce na blokádu elektrárny v médiích. Drtivá většina čtenářů se aktivistům v diskusích buď vysmívá, nebo akci odmítá.

Čtěte také:
Studentské „stávky“ za klima chtějí nemožné
Aktivisté kážou vodu, ale pijí víno

„A co by ti demonstranti chtěli?? Nechtějí jádro, uhlí. Větříček a sluníčko nestačí, to vám iphony nenabije a jak pak chcete dávat fotečky na instáč ? Je vidět, že tyhle zelený prázdný mozky jsou mimo realitu,“ napsal v diskusi na serveru idnes.cz Tomáš Havel.

„Jsou prázdniny a tak se mládež zdvihla od svých hraček živených elektřinou a jdou se bavit. Stravu tam mají zaplacenou, ubytování není problém, a hejno právníků střeží, aby jim nebylo ublíženo. Jak to, že využili vlak napájený z teto elektrárny? Proč nešli pěšky? Proč se moc nemluví o tom, že v zimě, když v USA uhodily ty mrazy, a nešly ani soláry ani větrníky, tak prostě neměli elektriku? Tahle zlatá mládež by jistě pak řvala, že se o ně stát není schopen postarat a že jim nejdou hračky na elektřinu,“ uvedl Jaroslav Novák.

„Mohli by ti šílenci dát nějakou rozumnou alternativu jak tu elektřinu vyrábět?,“ zeptal se jménem spousty dalších Jiří Vomáčka.

Právě Vomáčkův příspěvek je klíčový. Aktivisté totiž protestují proti uhlí, ale stejně tak proti jádru. Z těchto zdrojů se přitom v České republice vyrábí drtivá většina elektřiny, a je nutné připomenout také výrobu tepla pro statisíce domácností. Náhrada v tuhle chvíli neexistuje. Obnovitelné zdroje elektřiny jsou v českém energetickém mixu marginální. Jejich podíl sice může stoupnout, ale vždy budou pouze doplňkem. Zkrátka a dobře u nás nemáme ani dostatečně vysoké hory s řekami, na nichž by mohly být výkonné vodní elektrárny jako třeba v Rakousku. Nemáme severní moře, kde by mohl vichr pohánět tisíce větrníků jako v Německu. A ani slunce u nás nesvítí zdaleka tak často jako třeba ve Španělsku.

Nikdo se přitom s aktivisty nepře o tom, že pálení uhlí samozřejmě představuje ekologickou zátěž. Proto ale také firmy investují obrovské peníze do ekologizace zdrojů. Mluvčí provozovatele chvaletické elektrárny Gabriela Sáričková řekla, že elektrárna prochází modernizací za několik miliard, nedávno odvrátila v části středních Čech black out, takže nerozumí tomu, proč aktivisté protestují.

On tomu nerozumí téměř nikdo. Všichni vědí, že využívání uhlí jednou skončí. Ale konec uhlí může nastat až v okamžiku, kdy jej budeme schopni nahradit. Aktivisté tohle nechápou. A tak okupují elektrárnu. Jenže okupanty nemá nikdo rád.

Mohlo by vás zajímat:
VIDEO: Jak se rodí kolosy na čtyřech kolech
VIDEO: Jak složit bagr za 90 vteřin
VIDEO: Největší hydrostatický buldozer na světě

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa