Africký zápisník XIII. aneb Hakime, Žiyech?

06.07.2019, 16:13
Názory a komentáře
Hakim Ziyech před zlomovým momentem (© AFP)
První sada osmifinálových zápasů Afrického poháru 2019 nabídla jeden velký šok a jeden očekávaný výsledek. Senegal si svůj zápas s Ugandou velice zkušeně pohlídal a v Egyptě tak porazil už všechny tři východoafrické celky, zatímco Maroko v čele s Hakimem Ziyechem duel s Beninem psychicky neuneslo a končí...

Hvězda Ajaxu si na tomto turnaji vážně příliš dobrou reklamu neudělala, když včera vše vyvrcholilo neproměněnou penaltou v nastavení první devadesátiminutovky a hrozivě přestřelenou brankou ze skvělé pozice již v prodloužení osmifinále.

Na penaltu v rozstřelu už potom Ziyech (radši?) nešel, ale ku prospěchu věci to taky nebylo. Hervé Renard prohrál na APN svůj první penaltový rozstřel od čtvrtfinále 2010 se Zambií proti Nigérii.

Benin tak stále ještě v historii technicky nevyhrál na severoafrické půdě (v celých dějinách už to teď bude kolem 25 odehraných zápasů, včetně dalšího Afconu v Tunisku roku 2004), ale přesto putuje do historického čtvrtfinále. Jinými slovy dělá takzvanou Paraguay roku 2011. Anebo Portugalsko roku 2016.



Maroko - Benin 1:2p

05.07.2019 18:00
Více informací k zápasu

Maroko — hodnocení 6/10


1. Tohle je samozřejmě obří neúspěch, ale Hervé Renard neudělal nic moc špatně. A Maroko si jednoznačně zasloužilo postoupit. Lvi z Atlasu soupeře podle očekávání drtili prakticky od začátku do konce, zatímco beninský kouč Dussuyer - stejně jako ve skupině proti Ghaně a Kamerunu - naordinoval svým svěřencům sešikovat se za míčem a bránit, bránit, bránit. Zatímco ale třeba Kamerunci v konfrontaci s beninským valem dojeli na svoje vlastní kreativní nedostatky, u Maroka se nic takového říct nedá: favorit se do šancí dostával, jen měl smůlu (a gólman Saturnin Allagbé se opět vytasil s výtečným výkonem).

Toto nebyl z beninské strany žádný nečekaný strategický tah, žádné přechytračení; Dussuyer zkrátka narazil na jednoznačně lepší tým s lepším koučem a nezbylo mu než pokusit se to prostě nějak uhaluzit. Což se tedy, navzdory všem zákonům pravděpodobnosti, nakonec povedlo.

Vlastně jednu věc dokázal Benin využít - a je to něco, o čemž jsme psali už před turnajem. Maročany nakonec nepotopil tento okamžik, potopil je psychický krach u penalt (ať už té Ziyechovy, nebo poté v rozstřelu), ale nebýt úvodního gólu Adiléhoua, žádné drama by ani neexistovalo...

2. Maročany srazila na kolena jejich jediná opravdová slabina. Standardky. Dopředu se vědělo, že Lvi z Atlasu sice góly skoro nedostávají, ale když už ano, je to prakticky pokaždé ze standardní situace. Během otevřené hry je Renard dokázal vycepovat prakticky k defenzivní dokonalosti, ale jakmile se rozehrává z puntíku... je z toho třeba úplně zbytečný gól po rohovém kopu, jako včera. A potom už se to vezlo, protože Maroko najednou muselo reagovat. Pečlivě plánovaný "uspávací” styl šel stranou, a přestože inkasovaný gól inspiroval Lvy k vyšší aktivitě a přímočařejší hře směrem kupředu, zároveň jim evidentně trochu rozhodil psychiku.

Což platí hlavně pro Ziyecha, který včera dovršil svůj dokonalý turnajový paradox: ačkoliv nehrál vlastně vůbec špatně (včera si místy vyloženě užíval volnost na křídle ve 4-3-3, kdy se mohl prohazovat s Amrabatem a společnými silami mást beninskou defenzivu), přesto se bude na tento Afcon snažit co nejrychleji zapomenout.

Benin — hodnocení 5/10


1. Gratulace k jednomu z největších šoků v historii Afconu! Michel Dussuyer přijel do Egypta s jednoduchým plánem: uzavřít cestu k vlastní bráně a čekat, jak dlouho to bude vycházet. Zatím je z toho postup do čtvrtfinále, což nečekal nejspíš ani on sám. Veverky sice ještě ani jednou nevyhrály, ale ani neprohrály, a postupovat dopředu nekonečnou sérií remíz je pro takto defenzivně stavěný tým tak nějak... no, řekněme, že to dává smysl.

Zároveň ale - a na toto bychom zapomínat neměli - včerejší zápas byl luck jako prase. Benin byl horší prakticky úplně ve všem, včetně hry ve vzduchu nebo defenzivního dostupování. Fauloval prakticky každé dvě, tři minuty. Inkasoval 22 střel. Dohrával v deseti poté, co se nejzkušenější stoper Adénon nechal vyloučit za kecy, a se štěstím přežil penaltu, kterou v nastaveném čase vyrobil nejzkušenější hráč v celém týmu. S takovou statistikou v zádech už bylo před rozstřelem tak nějak jasné, že toto ani nemůže skončit jinak. Z beninské strany jsme nesledovali ani tak fotbalový zápas, jako spíš dost zábavně napsaný příběh.

2. Proti Senegalu už ale stejná taktika fungovat nebude. Jedna poznámka na okraj: Veverky prakticky nedělají systémové chyby. To je skvělá vizitka pro Dussuyera, má to opravdu promakané a jeho svěřenci nespoléhají jen na kopyťácké odkopávání z vápna; mají systém. Na druhou stranu je ale neustále zpomalují chyby individuální: ať už je to Verdonova minela před prvním gólem proti Ghaně, Adénonovo vyloučení, Adéotiho pitomá ztráta před vyrovnávací brankou Maroka nebo Sessegnonův ještě pitomější penaltový faul.

Tohle Benin sice zvládl, ale nemá sám sebemenší ponětí jak. Proti Senegalu, který je na rozdíl od Ghany s Kamerunem takticky zkonsolidovaný a vypadá to, že správně načasoval turnajovou formu, a na rozdíl od Maroka jeho ofenziva nestojí na labilech, už přijde mnohem těžší test. A, upřímně, neumím si moc představit Swag Martin Benin v semifinále. To prostě zní jako totální úlet.

(dz)



Uganda - Senegal 0:1

05.07.2019 21:00

Góly: 15. Sadio Mané

Více informací k zápasu

Uganda — hodnocení 4/10


1. Uganda vypadala přesně jako tým, který se až do zápasu hádal o bonusy. Byť se média zajímala hlavně o Kamerun a Zimbabwe, nejdále svůj boj o lepší finanční ohodnocení dotáhli Uganďané. A když píšu nejdále, mám na mysli jak "do nejzazší fáze turnaje" (jednalo se vyloženě až o předehru vyřazovací fáze), tak "do nejzazší fáze jednání". Ještě ve středu večer koneckonců velmi hrozilo, že Cranes ani nevyběhnou ke svému prvnímu osmifinále v historii; pokud by toho večera odmítli nastoupit k tréninku, prý by se to celé zabalilo.

A oni nastoupili, ale až po dlouhém čtyřhodinovém jednání v Radissonu, a to se ještě vzápětí psalo o tom, že z hotelu do autobusu do Káhiry nepřesedlalo pár fotbalistů. Byl to prostě binec a na hřišti to tak vypadalo. Ačkoliv zrovna veteráni kolem brankáře Onyanga podle mnohých reportérů boj za bonusy nevedly, byli to právě oni, kdo proti Senegalu vypadali být zvláště rozhození.

Zkušený brankář je sice znám svou ochotou hrát nohama, ale včera to hned třikrát s výběhem z čáry přehnal. Poprvé byl příliš pomalý a stihl jen podkosit Sarra za žlutou kartu, podruhé byl opět mimo vápno pozdě, ale aspoň se stihl s hráčem otočit a již ve vápně ho skluzem obrat za cenu rohového kopu, a potřetí se nešikovně vrhl pod nohy Manému, aby ho fauloval na penaltu a následně děkoval sudímu, který nejspíš zazmatkoval a nevyloučil ho pod falešnou domněnkou, že nová úprava pravidel neumožňující dvojí trest (penalta + červená) se týká též druhé žluté karty. Netýká, a Onyango se záhy vykoupil i sám, když penaltu chytil.

Ale nebyl to jen Onyango. Jeden ze dvou nejzkušenějších obránců Godfrey Walusimbi udělal jednu věc, kterou proti Senegalu nikdy nesmíte: na vlastní půlce nahrával horizontálně od své levé postranní čáry doprostřed, což rychlík Saivet pochopitelně přečetl a bleskový atak vedl k jediné brance zápasu. Jiný veterán Hassan Wasswa se potom snad ve snaze vyhnout se dalšímu trapnému výkonu radši zranil.

2. Potvrdilo se, že Uganda prostě potřebuje střelce. Jednoho nebo dva. Sám Emmanuel Okwi to neutáhne. Včera se ocitl zhruba ve dvou dobrých pozicích, z toho jednou i netradičně hlavičkoval, a nic moc z toho nebylo. Zbytek týmu, pokud nepočítáme Patricka Kaddua, hroťáka z domácího KCCA, na kterého byla tahle úroveň pro letošek přeci jen příliš velké sousto, se soustředí hlavně na ostatní věci. Abdu s Kyambaddem jsou tu od driblinku a zvládají ho dobře, ale v drtivé většině případů jsou prostě buď faulovaní, nebo přihrávají. Farouk Miya se potom ozval hlavně ze standardních situací, kdy se prezentoval asi čtyřmi velice solidními donáškami, ale střelecké pokusy mu z přímých kopů jako proti Egyptu opět nešly a musel to až v závěru vytrhnout Allan "Dance Master" Kateregga. (Ano, to je jeho reálná přezdívka.)

V předturnajovém představení jsem psal o nezdravé závislosti na Okwim s Miyou, kdy platilo, že od začátku roku 2018 s oběma v sestavě Uganda vyhrála jen tři zápasy, a každý gól tehdy obstarali právě oni (dva Okwi, čtyři Miya). Letos se tahle závislost vesměs potvrdila, byť se trefil i Kaddu. Jemu totiž v prvním utkání asistoval Miya, stejně jako později Okwimu, a třetí gól přidal proti Zimbabwe Okwi. Nic se nemění.

Sébastien Desabre, stále jeden z trenérských objevů turnaje, tak má zhruba dva úkoly, pokud u kormidla zůstane: začít obranu stavět kolem stopera Awanyiho, který ukázal příslib a koleduje si o přestup do zahraničí; a identifikovat takzvaný "secondary scoring", tedy někoho, kdo pomůže sem tam ulevit dvěma hlavním hvězdám týmu, které se v šestadvaceti, respektive jednadvaceti (Miyův věk se prostě v určitém bodě zasekl, to mi neříkejte) rozhodně nikam neporoučí.

Senegal — hodnocení 8/10


1. Hubená výhra na pohled neimponuje, ale udělal Senegal nějakou chybu? Už ve skupině Senegal přesně v duchu vystupování trenéra Aliou Cissého působil velice vyklidněně, neohroženě, jako by si před každým výkopem coby kolektiv dopřával jógu a masáž chodidel. Včera tenhle dojem spíš posílil. Sadio Mané předvedl dva drtivé běžecké výpady — před gólem a před faulem na penaltu (které fakt musí přestat kopat, hergot) — a jinak se prezentoval hlavně nesmírným přehledem na míči hlouběji v poli. Když se Lvi z Terangy cítili v nebezpečí, prostě takticky soupeře zfaulovali a přeskupili síly. To se stalo možná třikrát.

Jinak si tuhle výhru Senegal zkušeně hlídal, jako by snad měl nějaké cheaty na východoafrické týmy. (Pokud nepočítáme Burundi, které je sice součástí Východoafrického společenství, ale historicky se řadí spíš do střední Afriky.) Takhle Cissého svěřenci zkompletovali jakýsi východoafrický fullhouse, aniž by od Tanzanie, Keni a Ugandy jedinkrát inkasovali, a aniž by se zdánlivě museli jedinkrát kousnout, přepnout...

2. Občas je to prostě i takhle jednoduché: fyzická síla převáží. Kromě toho, že byl Senegal takticky dobře vybaven a jeho hráči se velice zodpovědně vraceli za balon, mohl se opřít ještě o jednu věc. Pokud Uganda měla na tomto turnaji s něčím konstantní problém, byla to fyzická hra do těla, jeden na jednoho, a to celoplošně. Viděli jsme to proti Egyptu, kdy Okwiho na falešné devítce stopeři místy vyloženě šikanovali. Viděli jsme to i včera, s Okwim na jiné pozici, kdy ani skvělý driblér Abdu rázem nevypadal tak neodstavitelný jako dřív. Stopeři Koulibaly a Kouyaté se zde vůbec nebojí vystupovat ze zadní linie a agresivně atakovat balon, což včera dělali snad ještě častěji a s ještě větším úspěchem než kdy dříve.

Samotná fyzická síla by samozřejmě nestačila. Tu měli i defenzivní hráči DR Kongo a Miya, Abdu i Okwi kolem nich kroužili jedna báseň. Ale fyzická síla jako nadstavba pro fotbalové myšlení? To byla pro tuto poměrně nevzrostlou, lehkou Ugandu jaksi smrtící směs, na kterou neexistoval přirozený recept.

(td)

Autor: Tomáš Daníček, Dominik Zezula

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
PODCAST: Velké ohlédnutí za Africkým pohárem národů 2019
25.07.2019, 20:29
Africký zápisník XXI. aneb NamlSané Alžírsko slaví
21.07.2019, 00:23
Africký zápisník XX. aneb Žádné IgHaló se nekonalo. Maestro, je to zasEtebou
18.07.2019, 08:35
Africký zápisník XIX. aneb Aliou domů, Giresse! Alžírsko Raïsuje na Senegal
15.07.2019, 16:00
Africký zápisník XVIII. aneb Sbohouo Sloni, Bronnjour Tunisko
12.07.2019, 16:55
Africký zápisník XVII. aneb Semifinále jen pro Zwane
11.07.2019, 15:45
Africký zápisník XVI. aneb Maestru Giressemu nikdo neZaha ani po kotníky
09.07.2019, 17:40
Africký zápisník XV. aneb Doktor Kongo chmAtal po výhře, černí Koné jsou venku
08.07.2019, 17:16
Africký zápisník XIV. aneb Překvápko! Další severoafrický erRohr
07.07.2019, 14:48
Africký zápisník XII. aneb Favoriti formou nepolíBenin
03.07.2019, 19:20
Africký zápisník XI. aneb Mon Dié! Takhle se Ounas dávají góly!
02.07.2019, 03:02
Africký zápisník X. aneb Jeden gól a už se chipeVezeze
01.07.2019, 16:23
Africký zápisník IX. aneb Střelba jak u Verdonu, ať N'Jie Gold Cup!
30.06.2019, 12:49
Africký zápisník VIII. aneb Pan Tau: Od zítřka nečaruji
29.06.2019, 15:56
Africký zápisník VII. aneb Vítězství Keni pOmolo, alžírský fotbal m'Bolí
28.06.2019, 13:48
Africký zápisník VI. aneb Kongo nemá šAinu, uGandalf Onyango čaroval
27.06.2019, 15:59
Africký zápisník V. aneb Kamerunu stačily dva Banany, Poté přišlo drama
26.06.2019, 15:06
Africký zápisník IV. aneb Tunisané zklaMali, Mauritánci se koupali na Adama
25.06.2019, 16:32
Africký zápisník III. aneb Jak Maroko Horaebníkovi z lopaty uteklo
24.06.2019, 13:50
Africký zápisník II. aneb Mamma Miya! To je začátek turnaje!
23.06.2019, 16:23
Africký zápisník I. aneb Porazit Zimbabwe není žádný mohaMed
22.06.2019, 12:46

Komentáře (183)

Přidat komentář
fabec1222

Fantomasem vyhajpované Maroko opět vyhořelo, jak jinak..., je čas si přiznat realitu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Fantomas obecne nema o fotbale moc poneti. Vzdycky vyhypuje nejaky totalni poleno a to pak sedi vetsinu turnaje na lavicce. Treba William v Portugalsku byl k smichu, nebo Lo Celso ted na Cope. To same se tyka tymu.

Reagovat
KingMaster13

Ne vždy to trefí ale Souček akožto Yaya Touré se mu musí nechat

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Lol

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
icka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
John Obi Mikel

Tak tady to očekávání dává smysl, ale to MS smysl nedávalo.

Reagovat
Switchback

fantomas je super

Reagovat
adoxx

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
Elliasson

Reagovat
fantomas

Reagovat
domingo

Tady jsem ho teda hypoval spis ja, Tom ma jiny kone

Reagovat
fantomas

(A o nic lepší. )

Reagovat
C-M@ster

Tom ho hajpoval před MS málem na vítěze a když vypadli ve skupině, ani to nepovažoval za zklamání nebo překvapení a tehdy se zrodila ta legenda.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Liquid

Reagovat
Nihilister

Reagovat
fabec1222

Reagovat
Masi

Reagovat
Le Gunner

Analytický hipster.

Reagovat
PBLead

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Ne asi. Jednou rozdaval v Africe florbalky a hned je na ni expert.

Reagovat
netopier

Mladý neskúsený, celý zápas nič nehral, všetko kazil, držal sa za stehno a v nadstavenom čase ide ešte kopať rozhodujúcu penaltu

Reagovat
Benfica

Maroko nasmiech.. hlavne Ziyech ten ma teda od hviezdy poriadne daleko..

Reagovat
Godwinson

To Maroko, prostě klasika. Ten sever Afriky je strašně retardovanej, asi něco ve vzduchu

Reagovat
Kixi Syhimour

Náš útok je teda dost špatný na penalty. Akné nedal za poslední rok snad už 3, Firmino má v PL za posledních 6 snad taky 3 mimo a Salah je kope naprosto přesně, ale kupodivu mu to za LFC vychází a pak nedá hned dvě za Egypt v jednom zápase.

Reagovat
Kixi Syhimour

*Mané

Reagovat
mistr129

Reagovat
John Obi Mikel

Jsem si nejdřív říkal, co to je za přezdívku.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kixi Syhimour

*otřesně u toho Salaha

Reagovat
C-M@ster

Máš iPhone?

Reagovat
Kixi Syhimour

Ne, píšu na tabletu, obvykle se mi to daří opravit dřív než příspěvek odešlu, teď jsem si ho ale nepřečetl

Reagovat
Anacron

V klidu. To tady dělá většina lidí

Reagovat
smazaný uživatel

Akné

Reagovat
lajka30

Na to tam máte snad Milnera ne?

Reagovat
Kixi Syhimour

Tak on není člen základní sestavy. A penalty kope Salah, což je naprostý nesmysl, když máš Fabinha, který je velmi dobře kopal v Monacu (jenže loni jednou minul v přípravě). A vidina penaltového rozstřelu je dost děsivá

Reagovat
Bandita_Harry

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Euphael

Kdyz srovnam psani Danicka a Pikouse, tak je to nebe a dudy. Tomasovo texty se ctou samy

Reagovat
Alan_Shearer

Jojo, jeho texty umej fakt zaujmout. Jen by to chtelo v diskuzich nepusobit tak arogantne, nicmene je to asi obcas pochopitelny, kdyz temer pod kazdym clankem schytava kritiku.

Reagovat
mayday

Ta zjevná arogance mi vadí taky, ale je těžký nebýt nasranej, když ti pod článkem hovada melou furt sračky, tomu rozumím.

Reagovat
fantomas

Hele jako ne že bych se nutně chtěl/mohl obhajovat, občas rozhodně ujedu, ale ono to holt vyvěrá z toho, že když dáš do článku hodiny rešerše a pak někdo přijde a jednou, dvěma větama ti ho shodí, tak to trochu... zabolí. Já tohle nikdy jako čtenář nedělám a jako autor to ani nikdy nepochopim. Každopádně kdo přijde do diskuze s názorem, kterej se nerovná pouhýmu trollingu, a obhájí si ho, nemyslim si, že ode mě schytá nějakou aroganci.

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
mayday

Já s tebou souhlasím, píšu, že tomu rozumím. Já to nedělám taky, je to vůči autorům od lidí ubohost, když by sami nevyplodili ani z 10 % tak dobrej článek. Články píšete skvělý, samozřejmě někdy nemusí člověk se vším v textu souhlasit, ale ty reakce jsou kolikrát fakt napřesdržku, to chápu.

Reagovat
Modroočko

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
kiciN

Reagovat
raduinho

Reagovat
Mercury

Tomasovo texty?

Reagovat
Stannis Baratheon

V ZEMI KŘESŤANŮ!!!!

MEŠITA STOJÍ!!!!

Reagovat
El-Pistolero-68

AŤ MI NĚKDO Z VÁS!!!

Reagovat
fantomas

A proč se vůbec musíme srovnávat? Dyt píšeme jinym stylem a taky něco jinýho, ne?

Reagovat
Inter Eterno Amore

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Desmond

V životě jsem si nepustil zápas AFCONU, zápisníky na eurofotbale mě "donutily" pustit si závěrčenou půlhodinu mezi Beninem a Marokem a vůbec toho nelituju. Ziyech rulez! :D

Reagovat
Counter

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Modroočko

Kamerun

Reagovat
adoxx

Proč Seedorf pořád sere do základu Mandjecka, místo ve skupinách naprosto dominujícího Anguissy?

Reagovat
TheTopFootbaler

Faktor Sparta.

Reagovat
mayday

Viděl jsem jen jeden zápas Kamerunu ve skupině a tam Zambo s přehledem nejlepší na hřišti

Reagovat
fantomas

Oni by neměli bejt otázka "místo", maj hrát vedle sebe, pokud Mandjeck je první volba na DM (což je samo o sobě trochu zarážející, ale dejme tomu, že nikdo lepší/osvědčenější tam neni). Jak se ukázalo ihned po jeho vystřídání za Mandjecka, Anguissa to DM bejt nemůže, a s jeho profilem je to i přirozený.

Reagovat
adoxx

V tom případě by se mohla hrát záloha, kdy by na DM hrál Mandjeck a na CMkách Anguissa s Malongem....ale takovou variantu Seedorf pro mě nepochopitelně ani nevyzkoušel Je škoda nechat Malonga, nebo Anguissu na lávce, ale zase bez Mandjecka to asi nejde no

Reagovat
adoxx

Aina v Portu?

Reagovat
Modroočko

Góoool, gooool, goooool

Reagovat
Liquid

neměla to být pecka teď v nastavení, přišlo mi, že toho Ighala prostě nakopnul

Reagovat
John Obi Mikel

Dneska není náš nejlepší hráč ani na lavičce, bude to těžké, ale dáme to. Musa rozhodne.

Reagovat
John Obi Mikel

A je tam

Reagovat
smazaný uživatel

Super!

Reagovat
John Obi Mikel

Iwobiii

Reagovat
Counter

Reagovat
vedder

Po těch golovych hodech obou aktérů ve skupinách slušná přestřelka pojďme ještě Lvi

Reagovat
Modroočko

Ten rozhodca je vtipný, takého cholerika som ešte pískať nevidel

Reagovat
Modroočko

Škoda, že sa tieto tímy nestretli neskôr, toto spĺňalo na africké pomery parametre (minimálne) semifinálového zápasu.

Reagovat
smazaný uživatel

A takových tam kvalitou ještě bude. (možná ne co se týče gólů). Hlavně v té části pavouka, kde je Alžírsko, Pobřeží slonoviny, Nigérie, Egypt... Je škoda, že vypadlo Maroko, protože zápas se Senegalem mohl být hodně dobrý.

Reagovat
John Obi Mikel

Dva výborné týmy

Reagovat
monty25

Chtěl jsem fandit Ugandě, ale Isaac Muleme hrál strašně málo.

Reagovat
fantomas

Reagovat
monty25

Tak fandím Viktorce Žižkov, ne?

Reagovat
C-M@ster

A jak to s ní vypadá? Můžou na tom stadionu vůbec hrát druhou ligu? Jak často se hraje ženský MS - jednou za 4 roky? Můžou se tam naše holky někdy dostat, nebo je to horší jak chlapskej fotbal?

Reagovat
monty25

FNL už je rozlosovaná a Viktorka tam je, takže může. Sám jsem byl docela skeptik, ale snad to dobře dopadlo. Už máme i nějaký posily, např. z Brazílie.

https://www.eurofotbal.cz/video/felipe-de-oliveira-egidio-17057/

MS žen se hraje stejně jako u mužů jednou za 4 roky. Naše ženská repre ještě nepostoupila ani na Euro (jenom v roce 2016 se to povedlo holkám do 17 let a další rok jsme Euro WU17 pořádali), natož na MS. Myslím, že na MS je šance mizivá, ale Euro 2021 je reálným cílem.

Reagovat
C-M@ster

No, že je rozlosovaná neznamená, že nebude hrát třeba v Ďolíčku.

Reagovat
C-M@ster

Ok, dík za info s ženskejma.

Z naší ligy jsem viděl akorát ten sestřih, cos dával do videí s tou parádní sekvencí před vápnem.

Reagovat
monty25

Takových sekvencí v mužským fotbale najdeš...

Reagovat
fantomas

Jo ty jí i přímo fandíš... oukej, tak to jo.

Reagovat
monty25

Naživo jsem ho teda viděl jenom jednou.

Reagovat
DrQQ

OYONGO a BANANA, je to v KUNDE ONANA. :-(

Pardon. :-)

Reagovat
John Obi Mikel

Jinak zápas jsem neviděl, ale asi teda hrálo Maroko fakt dobře, podle vašeho hodnocení. Ale neříkejte mi, že za jejich konec už na druhém turnaji za sebou může smůla

Reagovat
fantomas

To záleží, jestli penaltu do tyčky vnímáš jako smůlu, nebo neschopnost hráče.

Reagovat
Greny

v tomhle pripade jako neschopnost hrace, kterej na ni nemel vubec chodit

Reagovat
mayday

Tak tým jako Benin mohli přece přehrát i v základní době, a ne honit vítězství penaltou v 96. minutě.

Reagovat
Modroočko

Ja to nechápem. Tá Južná Afrika hrá celkom pekný futbal, ale tá finálna fáza je proste márna. Ak by mali poriadnu ofenzívu, mohli by mieriť poriadne vysoko.

Reagovat
sk333

Dva zápasy Ighalo tragédia a dnes 2+1 a to mohol dať ešte jeden gól navyše.

Reagovat
Liquid

boha dát Maroku 6 a Beninu 5, když MAR není schopno porazit ani oslabený Benin, který jim navíc toho jediného góla úplně daroval MAR dalo v každém zápase pouze 1 gól, vzhledem k tomu, že se to hraje ve stejným arabským páse, na který jsou zvyklý tak žádnou pochvalu nezaslouží

Reagovat
Stannis Baratheon

Ale trénuje je přece Renard

Reagovat
božský John

Ale Maroko skutecne hralo dobre a Benin postoupil jen diky neskutecnymu stesti. Dali omylem gol a pak uz kloudne nevylezli za pulku. Branili jen na silu a vzhledem k tomu, ze i bek beninu ma postavu jak enguma z julie lescautovy, tak to proti tem hracickum stacilo. Fotbal hralo jen Maroko a nepostoupilo jen nahodou

Reagovat
Liquid

Benin dobře bránil a Maroko bylo neschopný, gól dal Benin ze standartky a pěkně, kdežto Maroko mělo luck, tím že si svýho góla nijak nevypracovali jen jim ho ten černej šmudla daroval, tlak měli dost mdlej, po vápno, za mě Maroko prostě zklamání, v předchozích 2 zápasech dali Beninu 4-0 a 6-1 dle komentátora, měli je přejet a to se nekonalo

Reagovat
Benfica

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Marin Benin

A co je to s tou změnou pravidel o penaltě a červené?

Reagovat
adoxx

Goooool JAR

Reagovat
fenixLFC

super jar, udrzat, nech ma salah cas si aspon trochu oddychnut

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
fenixLFC

? klub je dolezitejsi nez nejaka repre

Reagovat
adoxx

Pro hráče určitě ne..

Reagovat
Kixi Syhimour

Ne u každého, viz Moses

Reagovat
adoxx

To ne, ale zrovna u Salaha bych řekl, že víc je Egypt

Reagovat
Kixi Syhimour

To je dost možně. Ale felix spíš narážel na to, že není Egypťan takže ho Egypt fakt nemusí zajímat a upřednostňuje LFC. Jediné negativum, co tedy vidím na vypadnutí Salaha je, že bude na začátku sezóny psychicky labilní (znova, dá se říct)

Reagovat
Bandita_Harry

V Supercupe nam verim tam si napravi chut a CS bude velmi zaujimave zapas o prestiz

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Stannis Baratheon

Joooooooo!!!!

Udržet!

Reagovat
Kixi Syhimour

Salah s delší rekonvalescencí

Reagovat
Kixi Syhimour

ten trenér JAR fakt teď vystřídá hned 3x v 90. minutě

Reagovat
smazaný uživatel

Tom, Dom, budú ešte nejaké články o Cope?

Reagovat
fantomas

Spíš až k finále.

Reagovat
smazaný uživatel

Ok, aj zápas o tretie miesto bude rozobratý?

Reagovat
fantomas

Nn, proto píšu až k finále. Neviděl sem ho, hrál se souběžně Afcon. A krom eskapád s VAR/sudim, který se mi nikdy moc řešit nechtějí, to ani nebylo zajímavý podle všeho.

Reagovat
smazaný uživatel

Ooookkkk... Teším sa aspoň na článok o finále.

Reagovat
smazaný uživatel

Yes.

Reagovat
fantomas

Fantomas zas někoho v preview vyhajpoval a on vyřadí favorizovaný pořadatele

+ https://www.ifortuna.cz/cz/sazeni/tiket/index.html?ticket_id=MTk5MDE5NTg2MDYxNTUwMDqUNa979bLI4c6I2Rc%3D&kind=MAIN

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Azazelo RD

Typicky arogantní příspěvek Fantomase.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Stannis Baratheon

Skvěle

Letos věřím "bafanům" víc než Springboks na podzim

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, že je to v Japonsku (skrz časy) Plus třeba jaká se očekává návštěvnost (mimo domácí tým)? V Anglii to bylo před 4 lety super

Reagovat
Stannis Baratheon

Já myslím, a hlavně doufám že by měla být návštěvnost vysoká a na naprostou většinu zápasů vyprodáno. Je tam teď boom, dali jim to poprvé v historii, navíc po té výhře nad Amabokoboko před 4 lety. Budou chodit i na ostatní zápasy než na Japonsko, a fanoušků z ciziny tam taky určitě bude mraky. V roce 2015 jsem byl zrovna na dva týdny v Londýně těsně před začátkem MS, a bylo tam spoustu lidí z JAR, Austrálie i Argentiny, tak by měli jet i do Japonska.Přeci jen, ty mezinárodní zápasy nejsou tak často a většina hráčů i fanoušků je staví vysoko nad týmové zápasy - MS si tak určitě ujít nenechají.

Reagovat
John Obi Mikel

JAR

Reagovat
Stannis Baratheon

Teď ještě vyklepnout Nigérii a jsem spoko

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Bandita_Harry

Ajax

Reagovat
adoxx

Onana

Reagovat
lajka30

Nečekaně dobrý zápas.

Reagovat
SpartaOvenka

Vzhledem k vypadnutí Maroka a Egypta musí Tunisko prostě dojít do finále

Reagovat
John Obi Mikel

Dal bych si Nigérie-Ghana

Reagovat
SpartaOvenka

Defenzívy z Kamerunu a Maroka jsou pryč, takže proč ne

Reagovat
Modroočko

Hmm, takže šampionát na severe kontinentu bude viac sedieť severoafrickým tímom? Ak Alžírsko bravúrne neovládne turnaj, bude to naozaj poriadny prepadák.

Reagovat
fantomas

Tak Egypt byl strašnej, to se vědělo, ten to moh dát jen nějakou šílenou salahovinou nebo díky domácímu prostředí. Maroko vypadlo debilně, ale ten nejsilnější stále zůstává.

Reagovat
Liquid

a nakonec to vyhraje Tunis 4x po remízách 0-0 přes pecky

Reagovat
fantomas

I to je možný

Reagovat
lajka30

Je tam ještě Tunisko ne?

Reagovat
Modroočko

ehm...

Reagovat
adoxx

Výborně, Egypt s Marokem venku a už zbývá jen, aby vypadlo Tunisko a titul Arabského krále bude právoplatně Alžírský

Reagovat
Liquid

tak jak mě JAR zklamali proti Slonům tak dneska jasně lepší a toho zmrda liverpoolskýho simulantskýho dohnala karma, skvěle JAR

Reagovat
DrQQ

Aká JAR je LETO! :-)

Reagovat
Bandita_Harry

Topiaci sa aj slamky chyta

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
fantomas

Karma spíš dohnala celej Egypt za Wardu a (např.) poslední zápas s Ugandou.

Salah přes týden marodil a mělo by se mu trochu ulevit s tou kritikou. Stále koneckonců dostal Trézégueta do dvou naprostých tutovek, aby to on napálil gólmanovi přímo do náruče.

Reagovat
Liquid

je to tak, ale já ho prostě nemám rád, ale taktika Egyptu byla postavená prakticky všechno na Salaha byť ten i v dost případech zásoboval ještě Trezegueta, jinak celkově Egypt o dost slabší než za Shehaty, tu karmu jsem myslel hlavně za to simulování v PL + nepodávání rukou Izraelcům

Reagovat
fantomas

Jj, Salah je docela blbeček (nebo jeho agent minimálně), ale tohle APN bych mu nevyčítal.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Leoš odchádza s víťazstvom, škoda, že nevyšlo to prvé miesto, keď už Urus to majú

Reagovat
adoxx

Reagovat
Bandita_Harry

There’s something that the Kop want you to know...

Reagovat
Benfica

Skor s redkou

Reagovat
fantomas

Bude určitě i za rok, doma.

Reagovat
Taiger

fantík je láska, chybí mi v PL sekci. To se třeba o Cunterovi říct nedá.

Reagovat
fantomas

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Hokaido

Reagovat
smazaný uživatel

fantomas a herbage, kde jsou ty jejich legendární debaty

Reagovat
Taiger

Reagovat
Elliasson

To snad ne. Maroku jsem to přál nejvíce. Líbí se mi jak se jejich země rozvíjí i nadšení tamních lidí do fotbalu a oni vypadnou s Beninem. Ale gratulace silnému oponentovi.

Reagovat
Pharrell

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele