Hlavní obsah

Změna dávek míří proti obchodníkům s chudobou. Podle kritiků se dotkne i dětí

Připravovaná změna dávek bude katastrofou pro lidi na ubytovnách a bydlí tam i zhruba devět tisíc dětí, tvrdí odborníci.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Ministerstvo práce má rozpracovaný návrh na změnu dávek na bydlení. Místo dvou by měla být jen jedna. Podle kritiků je to nepromyšlené.

Článek

Pod taktovkou ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) vzniká návrh, který má změnit způsob, jakým se dnes vyplácejí dávky na bydlení. Cílem je zamezit takzvanému obchodu s chudobou. Tedy pronajímání (často nevyhovujících) bytů za násobně větší peníze, než je v lokalitě obvyklé, lidem na podpoře. Horentní částky ve finále platí stát prostřednictvím příspěvku na bydlení a zejména doplatku na bydlení.

Maláčové úřad teď navrhuje, aby místo těchto dvou dávek vznikla jediná. Nově nazvaná přídavek na bydlení.

Podmínky pro získání by se měly podle návrhu zpřísnit. Na přídavek by – stejně jako na nynější příspěvek – dosáhli ti, co za přiměřené bydlení utratí v Praze přes 35 procent příjmu a jinde 30 procent příjmu. Ovšem přídavek už by se vyplácel jen do bytů a do sociálních služeb. Do ubytoven, chat a jiných nebytových prostor by se dávka přestala úplně vydávat od roku 2024.

Návrh teď kritizují neziskové organizace, které lidem v bytové tísni pomáhají. Podle jejich zástupců je krok nedomyšlený a může ohrozit jak lidi v bytové nouzi, tak i obce.

„Ruší se vlastně jedna dávka na ubytovny a jakýkoliv nestandardní typ bydlení bez náhrady,“ shrnuje Vít Lesák, ředitel Platformy pro sociální bydlení, co mu na návrhu vadí.

Zároveň podle něj není ani jisté, jestli lidé dostanou i plošnou dávku, kterou stát podporuje ty, jejichž příjmy nestačí na pokrytí nutných nákladů na byt. Mezi příjemci jsou i senioři nebo rodiny s dětmi. „Neznámo kolik desítek tisíc domácností by mohlo přijít částečně nebo úplně o dávky na bydlení, pro lidi na ubytovnách by to byla katastrofa, ti by neměli vůbec nic,“ říká Lesák.

V ubytovnách přitom podle analýz organizace Lumos, která se zaměřuje na ohrožené děti, bydlí zhruba devět tisíc dětí. A právě nejistota ohledně bydlení je jedním z prvních impulzů, který vede stát k odebrání dětí.

„Podle našich velmi střízlivých odhadů by se to mohlo týkat až tří tisíc dětí,“ říká Barbora Křižanová z organizace Lumos.

Ministryně práce Jana Maláčová považuje kritiku za předčasnou. Návrh, který vyvolal poprask, označila za pracovní verzi, která nebyla určena ke zveřejnění. „Připravuji razantní změnu dávek na bydlení, obchod s chudobou musí skončit. Je to časovaná bomba. Až budu mít návrh hotový, tak jej představím. Seniory, rodiny s dětmi a zdravotně postižené změna nepoškodí,“ řekla ministryně.

Reklama

Doporučované