Kdo jezdí na kole sice nezlobí, ale musí jezdit BEZPEČNĚ NA KOLE.CZ

Bezpečnost a “umět jezdit kole“, ovládat techniku jízdy chce umět a znát stále více zájemců o cyklistiku. Proto se zrodila iniciativa Bezpečně na kole, která  získává zejména děti pro bezpečnou cyklistiku již od roku 2011. Základem je edukativní koncept pro výuky bezpečné a správné jízdy na kole.

Počet těžkých zranění se u cyklistů v posledních deseti letech pohybuje každoročně mezi čtyřmi až pěti sty, lehce zraněných je okolo tří tisíc. Dlouhodobě se naštěstí snižuje počet cyklistů, kteří zemřou v důsledku nehody. Nicméně snahou iniciativy je tyto nové poznatky aplikovat do projektu a děti získat, aby jejich  zdravým dětským sportem byla bezpečná cyklistika.

Rozvoj dětské cyklistiky s sebou přináší i nárůst počtu kolizních situací a úrazů, neboť chybí pověstná cyklistická gramotnost. Už osmileté cyklisty je možné vidět s nášlapy, tretry se pro ně vyrábí od velikosti 32. A zdokonalují se rovněž samotná dětská kola, která přestala být pouze zmenšeninou těch dospělých. Na trh se dostávají gravelová kola pro malé jezdce, umožňující jak rychlou jízdu po silnici, tak i v polním a lesním terénu. Technický vývoj nezastavíme, ale je třeba myslet i na klíčové věci: metodiky jízdy na kole, bezpečnost a celkový pohybový rozvoj dětí.

Kdo jezdí na kole, nezlobí


Iniciativa Bezpečně na kole za  dobu co od roku 2011 existuje ve školách, při výstavách, sportovních festivalech, v obchodních centrech, při dětských dnech, a jiných příležitostech  oslovila přes dvě desítky tisíc dětí!

Otec myšlenky Dan Netušil učinil pomyslný krok vpřed a vytvořil etablovaný koncept Bezpečně na kole, jehož základem je sportovně – edukativní blok pro studenty základních škol a prvních a druhých ročníků středních škol. Děti, mladí lidé se v rámci hodiny tělesné výchovy učí správně jezdit na kole, poznávat jednotlivé technické komponenty kola, a řešit situace, které se jim při jízdě na kole mohou stát.

Osobnosti táhnou
Iniciativa motivuje děti ke sportu prostřednictvím zajímavých osobností. Do projektu se již zapojili: legenda světové paralympijské cyklistiky – Michal Star, dvojnásobný medailista z mistrovství světa v maratonu na horských kolech a vítěz slavného Cape Epic Kristian Hynek, ale také sportovní moderátor, který jako triatlonista jezdi i na kole  Stanislav Bartůšek. Projekt startovali: mistr světa horských kol Michal Prokop, skikrosař Tomáš Kraus, bikerka Tereze Votavová, lyžař Filip Trejbal, sjezdař Vlastimil Hynčica, mnozí další.




Iniciativu Bezpečně  na kole.cz uvítal i dvojnásobný  medailista z MS  v maratonu na horských kolech a vítěz slavného Cape Epic, který má i vlastní tým Vitalo Future Cycling Kristián Hynek.

Kdo je Kristián Hynek?

"Jsem profesionální závodník na horském kole se specializací na maratony a etapové závody. Kromě toho jsem, ale také “normálním“ cyklistou. Podobně jako veliká část našeho národa a proto čelím úplně stejným rizikům pramenícím z provozování tohoto krásného sportu."

Jak jste se dostal k cyklistice a samotnému závodění?

"Se závodní cyklistikou jsem začal poměrně pozdě, až v 21 letech, ale stala se mou životní náplní a ve finále i živobytím."

Proč jste se stal ambasadorem projektu BNK a co vás k tomu vedlo?

"Zranitelnost cyklisty v dnešním provozu je obrovská a řidiči si to bohužel leckdy vůbec neuvědomují."

Jaký je Váš osobní vztah ke kolu a spatřujete důležitost tohoto sportu u dětí a mladých lidí?

"Mám dva kluky, kteří kolo také milují, a byl bych rád, abych se nemusel strachovat o jejich zdraví a život pokaždé, když na kolo nasednou."

Je z tvého pohledu cyklistika bezpečný sport a za jakých podmínek?

"Co by neměli cyklisté opomenout, kde a kdy být tzv. ve střehu? Za naprostou nutnost považuji cyklistickou přilbu, tím myslím opravdu pro každého! Velmi důležitá je i veliká míra předvídavosti. Horskou cyklistiku považuji za bezpečnější. Ve většině případů jsou zde různé nehody, zranění způsobeny námi samotnými. Nicméně ani cyklista na horském kole se někdy zcela nevyhne silničnímu provozu. Proto je velmi důležité respektovat nejen pravidla silničního provozu, ale také řidiče samotné. Pokud chceme, aby oni respektovali nás, musíme i my ukázat respekt k nim. Nehody totiž často pramení z dokazování si síly."


(Bezpecnenakole.cz, SportovníListy.cz, foto: Petr Skála)

Velká pokuta pro český hokej

21.4.2024 09:00:00

V rámci ochrany životního prostředí a dodržování pravidel udržitelnosti byla Asociaci extraligových klubů udělena pokuta ve výši 10 milionů korun. Toto rozhodnutí přišlo po anonymním podnětu a nás...