Wimbledon má za sebou první týden a v dámské dvouhře jsou čtyři Češky v osmifinále. V pondělí budou hrát dvojnásobná vítězka turnaje Petra Kvitová, Barbora Strýcová a také Karolíny Plíšková a Muchová, které se utkají spolu.

Česká tenistka Petra Kvitová
Kvitová nezaváhala a je v osmifinále Wimbledonu. Postoupila i Strýcová

"Přál bych si samozřejmě české finále, Kvitová - Plíšková, to by nebylo špatné. To by se mi líbilo," prohlásil Kodeš na terase vedle centrkurtu. "Myslím, že by nám to všichni záviděli a my bychom si to taky mohli závidět," přidala se Suková.

"Otázkou je, jestli to je možný. Jestli jsou to holky schopný dotáhnout," nadhodil vítěz Wimbledonu z roku 1973. "Rozhoduje hodně faktorů. Může do toho vstoupit déšť a je to i otázka nervů, koncentrace a sebedůvěry, že jsem schopen to dokázat."

Suková myslí na budoucnost

Čtyřnásobná vítězka wimbledonské čtyřhry a držitelka tří titulů v mixu Suková nerada tipuje, proto nechtěla předpovídat, jak si Češky dál povedou. "Doufám, že vyhraje ta lepší, aby i na posledním vrcholným místě bylo český jméno," řekla. Z českých hráček má radost i vzhledem k budoucnosti. "Zase to přivede víc dětí, které budou chtít hrát tenis. Když slyšíte, že někdo vyniká ve světě, tak to zkusíte taky."

Kodeš předpovídal, že pokud Kvitová "přežije" první dvě kola, celý turnaj vyhraje. "Dvě kola jsou dostatečnou zkouškou, jak je na tom s rukou, kondicí a sebevědomím. Už vyhrála tři zápasy, tak žiju v domnění, že to je dobrý," řekl Kodeš o vítězce turnaje z let 2011 a 2014. Věří ale také ve formě hrající Plíškové. "Zvládla teď těžký zápas, takže tam platí to samé," podotkl Kodeš.

Pokud Kvitová zkompletuje wimbledonský hattrick nebo získá Plíšková první grandslamový vavřín, tak si nespíš jednou rovněž navléknou zlatý prsten za uvedení do Síně slávy. "Je tečkou za celým procesem, stvrzením všeho. A pro mě je fajn, že jsem ho dostala ve Wimbledonu. Pro mě to byl turnaj největší z největších," řekla Suková, dcera finalistky wimbledonské dvouhry Věry Sukové-Pužejové.

Karolína Muchová.
Český duel ve Wimbledonu. Muchová postoupila do osmifinále, utká se s Plíškovou