Stolní tenista Bělík chce čtyři medaile. Na domácím evropském šampionátu bude patřit k favoritům

Stolní tenista Šimon Bělík v loňské sezoně překvapil sportovní svět. Ve čtrnácti letech porazil v Lize mistrů Egypťana Assara – 53. hráče žebříčku. Teď ho čeká v Ostravě domácí evropský šampionát a v kategorii kadetů aspiruje na mnoho medailí.

Tento článek je více než rok starý.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stolní tenis (ilustrační foto)

Stolní tenista Šimon Bělík chce z domácího mistrovství Evropy čtyři medaile (ilustrační foto) | Zdroj: pxhere.com | CC0 1.0,©

„Poprvé budu hrát doma takhle velký turnaj. Jsem typický rodák z Ostravy, takže je to pro mě velká motivace a moc se těším,“ řekl Radiožurnálu teď už patnáctiletý reprezentant Šimon Bělík. Formu má, ale zároveň musí řešit i u sportovců poměrně nezvyklý problém.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stolní tenista Šimon Bělík bude útočit na domácím juniorském evropském šampionátu na zlato. Více v reportáži Davida Procházky

„Hrozně vyrostl a koordinace je trochu horší, už na tom ale pracujeme. Dávkování tréninku musíme mít pod kontrolou, aby nebyl úplně zničený,“ upozornil Bělíkův klubový i reprezentační trenér Tomáš Demek. S rostoucím mladým sportovcem musí pracovat velmi citlivě.

„Vyroste nějakých dvacet nebo přes dvacet centimetrů za rok, všechny úhly se najednou změní. A také koordinace, najednou neví, jak se postavit,“ dodal Demek k výrazné fyzické změně svého svěřence.

Ve 14 letech soupeří stolní tenista Tomokazu Harimoto s dospělými, vyhrál už dva turnaje světové tour

Číst článek

Samotný Bělík myslí v Ostravě na čtyři medaile. „Začíná se turnajem týmů, ve kterém budeme nasazené dvojky a budeme určitě chtít zaútočit na medaili. Ve čtyřhře budeme nasazené jedničky a mix hraju s Řekyní, která je pátá šestá v Evropě, takže také myslíme na medaili. A v singlu chci zlatou,“ neklade si malé cíle naděje české stolního tenisu.

Pokud získá čtyři medaile, mohl by napodobit Tomáše Polanského, který před šesti lety v Ostravě jako kadet získal tři zlata a jedno stříbro. Stejnou sbírku jako junior v roce 1969 nasbíral legendární Milan Orlowski.

David Procházka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme