Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Tramvaje a metro jako kulisy filmu: V Praze natáčel světoznámý režisér se zpěvákem z Radiohead

Autor: DH - 
6. července 2019
20:42

Pražská městská hromadná doprava a zapadlé uličky hlavního města České republiky sehrály roli kulisy ke krátkometrážnímu filmu s názvem Anima. Ten zde natočil oceňovaný režisér Paul Thomas Anderson a frontman skupiny Radiohead Thom York. Dílo je k vidění na Netflixu.

Film, jenž se podobá spíše dlouhému klipu, slouží jako doprovodné video ke stejnojmennému albu slavné skupiny Radiohead. Na svědomí ho má právě zpěvák Thom York a americký režisér Paul Thomas Anderson, který stojí za oceňovanými filmy jako Nit z přízraků, Skrytá vada či Hříšné noci nebo Magnolia.

Thom York do Prahy přijel natáčet už dříve. Pražské metro se například objevilo už ve videoklipu k písni A Reminder. Tentokrát si ale frontman britské alternativní kapely vybral i jiný dopravní prostředek, a to tramvaje.

Společně se zapadlými uličkami hlavního města mají krátkometrážnímu filmu dodat pochmurnost depresivního místa, ale zároveň působí i lehce melancholicky.

Film Anima mohou zvědaví diváci a fanoušci kapely vidět na placené filmové platformě Netflix. Vzhledem k tomu, že byl natočen na velkoformátový sedmdesátimilimetrový filmový materiál, tvůrci se rozhodli první projekce představit také v kinech IMAX. Na snímku podle titulků spolupracovala také celá řada českých asistentů produkce.

Skupina Radiohead, a především samotný York, platí za velké hudební inovátory a má za sebou některé velmi neočekávané kroky. V minulosti například kapela umístila své nové album In Rainbows z roku 2007 na web Bandcamp.com. Jako první velká kapela tak svoji tvorbu nabízeli uživatelům za libovolnou cenu, tedy teoreticky i zdarma.

pfafgesi ( 7. července 2019 00:45 )

Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

Zobrazit celou diskusi