Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Sabaa Tahirová – Smrt před branami

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Smrt před branami je třetí díl oblíbené a očekávané séries názvem Jiskra v popelu americké autorky Tahirové. Tahle magická fantasy je plná krutých bojů, krve, pomsty, džinů, duchů a nemilosrdných činů. Tentokrát v ději hraje významnou roli i politika, různé pletichaření, plánování a především taktizování.


knihaV knize se setkáváme se starými hrdiny, kteří se opět musí otáčet, aby udrželi naživu své milované. Elias se sžívá se svojí novou posmrtnou rolí Strážce duší. Neustále bojuje se svou mocí a svou lidskostí. Helena je vydírána tyranským vládcem Impéria, aby zničila mocnou velitelku Keris a ochránila tak svou sestru před mučením. Laia se snaží ochránit Učence a porazit Temnonoše, který je jen krůček od toho, aby naplnil své plány a vypustil džiny. Válka se neúprosně blíží a jednoznačně poteče mnoho krve.

Sabaa Tahirová se po úspěchu prvního dílu rozhodla série natáhnout a sešlo z konceptu trilogie, což se zákonitě projevilo na kvalitě příběhu, který byl uměle prodloužen. I když je tento příběh stále napínavý, tak postupně ztrácí své kouzlo a některé aspekty upadají.  Smrt před branami je bohužel místy poněkud rozvleklá a nepůsobí již tolik promyšleně.

Jelikož autorka na sérii teprve pracuje, musí se na pokračování čekat dlouhou dobu. Jednotlivé díly se vydávají s velkým odstupem, a proto dochází k problému v orientaci v ději. Naštěstí byly v úvodu ve zkratce shrnuty nejdůležitější body a čtenář se tak rychle začetl. Začátek příběhu byl sice pozvolný, ale mocenské boje a plány pomsty všechno zachránily a děj akcelerovaly.

V knize nalezneme dvě mapy zobrazující Antium a Navium, které pomáhají v orientaci. V ději dochází ke střídání pohledu jednotlivých postav – Layi ze Serry, Heleny alias Krkavce, Temnonoše a Eliase Veturia, jejich dějové linky se dokonce několikrát prolínají. Některé postavy děj úříliš neposouvají a ztrácejí na atraktivitě. To není případ Heleny, která je v tomto díle jednoznačně nejzajímavější hrdinkou, ze všech stran obklopenou nepřáteli. Ukazuje se, že je neskutečně silná a odvážná bojovat za sestru a svůj lid až do konce. Navíc Smrt před branami přináší výraznou změnu charakteru jednotlivých protagonistů. Mění se jejich city, lidskost i pohnutky.

Přes všechna negativa je tato epická série stále krutá, dramatická, napínavá, čtivá a poutavá, ale nedosahuje hvězdných výšin jako v prvním díle. Přesto v ní odhalíme mnohá tajemství, dočkáme se několika zvratů a především akčního konce, který rozhodně naláká na pokračování.

Nejde o typickou youngadult, autorka svým temným a krutým světem zaujme širší masy. Přesvědčivě zpracovává téma války i genocidy. Hrdinové musí překonávat mnoho překážek, do života jim zasahuje i proroctví, které se postupně naplňuje a ničí životy.

Ukázka:
Dokonce i zpoza táborových hranic cítím neprostupující skleslost. Mezi stany před námi se potloukají skupinky dětí, většinou příliš malých na to, aby byly venku bez dozoru. Po blátivých cestách se plíží několik psů a občas čenichají u otevřených stok. Proč to vždycky musíme být my? Všichni ti lidé – a tolik dětí – pronásledování, zneužívání a týraní. Ukradené rodiny, zničené životy. Ušli celou tu cestu, jen aby byli znovu odmítnuti a posláni za městské brány, kde mají spát v chatrných stanech, prát se o nicotné zbytky jídla, hladovět, mrznout a dál trpět. A ještě se očekává, že budeme vděční. (Str. 93).

Smrt před branami
Autor Sabaa Tahirová
Překlad Petra Johana Poncarová
Nakladatelství Host
Místo vydání Brno
Rok vydání 2019
Vydání 1.
Počet stran 479
ISBN/EAN 978-80-7577-631-0
Ediční řada Jiskra v popelu

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení