Jablečný ocet

Léto je v plném proudu a co nevidět nebudeme vědět, co si s úrodou šťavnatých jablek počít. Můžete upéct koláč se skořicí, nastrouhat dětem s mrkví a pomerančovou šťávou nebo nasušit křížaly pro zimní večery. Co si letos vyrobit domácí jablečný ocet, který vás překvapí svým širokým využitím v kosmetice, při úklidu i hubnutí a detoxu?

Pro krásu

  • Vlasy - 1/2 lžíce jablečného octa a šálek vlažné vody dobře promíchejte a po umytí šamponem přelijte "čpavým" odvarem. Do pár týdnů budou mít vlasy sílu a lesk zpět
  • Zuby - jedlá soda byla dlouhá léta v bělení jedničkou, ale jablečný ocet funguje mnohem lépe. Jen si nezapomeňte ústa vyčistit i pastou bez fluoridu a pečlivě vypláchnout - zbylá kyselina by mohla narušit zubní sklovinu
  • Bradavice - malé výrůstky z bazénu nebo kvůli hormonálním změnám v těhotenství umí znepříjemnit život. Namočte vatový tampon do octa a nechte přes nos působit. V "léčbě" pokračujte i pár dní po odpadnutí, aby se znovu neobjevily
  • Pleťová voda - jablečný ocet si poradí s pigmentovými skvrnami, jizvičkami po akné, mastnou pletí, pupínky i rožšířenými póry. Stačí nanést na tampon a dvakrát denně nanést na očištěnou pleť - 2 díly vlažné vody a 1 díl octa

Úklid

  • Nečistoty - jablečný ocet funguje stejně dobře jako citronová šťáva. Zamezuje šíření plísní, mikrobů a dezinfikuje. Bez obav ho můžete použít na mytí oken, podlah nebo odstranění vodního kamene.
  • Zápach - mohlo by se zdát, že octový odér jen zakryje stopy, ale on na sebe pachy vážě a během pár minut zmizí do ztracena. Je účinný v boji s cigaretovým kouřem, česnekem nebo cibulí.
  • Aviváž - prací prášky jsou plné chemie a ekologické varianty dělají díru v peněžence? Půl šálku jablečného octa přidejte k várce v pračce. Můžete se těšit na měkké a dokonalé čisté prádlo, zápach vyvane dřív, než ho sundáte ze sušáku.

Domácí výroba

Smyslem domácí výroby je jedinečná kvalita. Té dosáhnete jen s těmi nejvybranějšími plody. Buďte nekompromisní a používejte jen jablka bez poskvrnky. Stojíte jen o kvasinky, ne o plísně. Dříve se využívaly jen slupky, ale zbytečně byste museli řešit, co se zbytky jablek - použijte je celá!

Jak na to?

  • Droždí - lžičku sušeného droždí rozmíchejte ve dvou litrech vody a nechte v klidu odstát
  • Jablka - přidejte nastrouhaná jablka, přikryjte utěrkou a nechte pracovat - jeden nebo dva týdny
  • Lžíce - každý den se mrkněte dovnitř a směs dobře promíchejte
  • Cezení - ze směsi vyjměte změklá a nastrouhaná jablka, zbytek přeceďte
  • Dokola - může se stát, že bude třeba ocet přecedit vícekrát, dokud nebude probublávat a na dně tvořit kal
  • Cílová rovinka - čirou tekutinu přelijte do čistých a suchých sklenic a pevně uzavřete