Dovolená

Capri: Perla Neapolského zálivu, kde se budete cítit jako v ráji

Faraglioni: kameny v moři, které jsou tak typické pro ostrov Capri / Shutterstock
Pokud hledáte pro svoji dovolenou něco romantické, ostrovy jsou skvělou volbou. Pokud jste letos zatoužili i po luxusu, ostrov Capri se považuje v tomto směru za skvostnou perlu. Mnozí ho dokonce mají za jeden z divů světa. Neapolský záliv kvůli němu vyhledávají boháči, celebrity, ale i běžní turisté. Pokud byste na Capri chtěli strávit alespoň pár dní, budete ale muset sáhnout hlouběji do kapsy.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

07. července 2019   |   08:03

V případě, že nechcete nebo nemůžete zbytečně utrácet, máme pro vás řešení. Ubytujete se někde blízko ostrova a vychutnejte si tuto perlu alespoň během celodenního výletu.

Ostrov, který stojí za to vidět

Ostrov Capri je zřejmě nejkrásnějším ostrovem Itálie a je vyhledávaným cílem převážně movitějších turistů. Nachází se v jižní části neapolského zálivu v regionu Kampánie, v provincii Napoli. Dlouhý je cca 7 kilometrů, takže pokud zapomenete na únavu, mohli byste mohli stihnout poznat všechny jeho krásy i za jediný den. Pokud si však malebný ostrov chcete opravdu vychutnat, na jeho návštěvu si rezervujte o něco víc času.

Navštivte skutečnou rajskou zahradu v Tyrhénském moři

Historie ostrova

Ostrov Capri má sáhodlouhou historii, která sahá až do dob Antiky. V architektuře tu zanechali stopy římští císaři. Takový Tiberius zde například dožil své poslední roky. Na ostrově pobývala například i švédská královna Viktorie a vilu si zde koupila zpěvačka Mariah Carey. Ostrov byl v 50. a 60. letech doslova bohémským centrem. Bujarým oslavám života se zde v té době věnovali mnohé slavné osobnosti. Dnes je to už o něco klidnější, a tak i díky tomu můžete zažít na Capri nejen nádech minulosti, ale také romantickou dovolenou v klíně panenské přírody.

Lanovkou do centra města

Ostrov je dobře dostupný lodí ze Sorrenta, Neapole a dalších míst. Zážitkem je návštěva přístavu Marina Grande, který se nachází na severu ostrova. V této části najdete také městskou pláž. Pokud na ostrov přijedete trajektem do zmíněného přístavu, na vstup do centra využijte lanovku. Pokud upřednostňujete spíše adrenalin vydejte se pěšky nebo autobusem. Připravte se ale na cestu po Via Don Giobbe Ruocoo, známé množstvím ostrých zatáček.

Capri a Anacapri

Hlavní město ostrova Capri se nachází nad přístavem. Z východu lanovky se dostanete na náměstí Piazza Umberto I., kde se nachází kostel Santo Stefano a věž s hodinami. V městečku najdete především obchody s luxusním zbožím, suvenýry, kavárny a restaurace. Když přejdeme na opačnou stranu ostrova, tak se nám otevře nejprve výhled na úžasný středověký kartuziánský klášter Certosa di San Giacomo.

Opačným směrem vede silnice do dalšího města Anacapri, kde se nacházejí především vily a hotely. V centru pak najdeme kostel San Michele s majolikovou podlahou. Odtud je možné vystoupit na nejvyšší horu Monte Solaro nebo navštívit zbytky některé ze starořímských vil.

Grotta Azzurra

Největší atrakcí ostrova je unikátní Modrá jeskyně (Grotta Azzura), která je přístupná  malými lodičkami, neboť vstupní otvor je úzký a navíc vysoký jen metr. Vplout je dovoleno pouze za bezvětří, s jednou nebo dvěma osobami, což značně prodlužuje dobu čekání, takže ne každý má to štěstí. Proto se doporučuje navštívit jinou barevnou jeskyni, Zelenou či Bílou jeskyni, Přírodní oblouk (Arco Naturale) či Faraglioni (typické kameny v moři).

Zahrada filozofů i Tiberiův palác

Zajděte si do Zahrady filozofů na planině Anacapri. Jde o stezku málo upravenou krajinou, jejíž okraje jsou osázeny majolikovými tabulkami se šedesáti citáty, od delfského orákula až po Annu Achmatovovou.

Nazapomeňte vystoupat k Tiberiovu hlavnímu paláci, který je tu znám pod jménem Villa Jovis. Za prudký výstup budete odměněni překrásnými výhledy. U trosek vily se pak můžete zamyslet spolu s císařem, jenž tu stojí v zadumání, prý právě ve chvíli, kdy v Jeruzalémě ukřižovali Krista.

Cena, kterou za dovolenou na Capri zaplatíte, je sice poněkud vyšší než třeba v Bulharsku, ale krása a kvalita, kterou vám dovolená na tomto nádherném ostrově nabídne, za to rozhodně stojí.

Další zajímavé články
Reklama