Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Boj proti „fake news“ je jeden velký „fake“, přiznala mezi řádky odbornice

Zajímavý rozhovor s erudovanou „odbornicí na fake news“ Petrou Vejvodovou přinesl server iDNES. Paní doktorka vysvětlila čtenářům, jak se obrnit např. proti kritice Evropské unie a jak odolat pomluvám Merkelové a Sorose.

Fake news znamená cosi jako podvrženou zprávu, která má za cíl ovlivnit a zmanipulovat čtenáře, diváka či posluchače. Nejvíce náchylní k přijetí fake news za pravdu jsou podle dr. Vejvodové zejména mladí a důchodci. „Doktoři pravdy“ v této souvislosti odborně a erudovaně analyzovali nikoliv ČT24, Lidové noviny či Aktuálně.cz, ale zcela objektivně vybrané a již zprofanované weby, např. Sputnik, Parlamentní listy, Svět kolem nás nebo AC24.

Problém „fake news“ zřejmě trápí většinu obyvatel země, když se tím tak podrobně zabývají univerzitní kapacity z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Té samé instituce, ze které vzešel jiný renomovaný politolog a předseda ODS Petr Fiala. Ano, ten, co nedávno vyhodil Václava Klause mladšího ze strany kvůli nekorektní „fake“ kritice přijímaní evropských směrnic na půdě českého parlamentu.

Na první pohled milá a usměvavá paní doktorka a její kolegové neúnavně experimentovali, aby dokázali, že lidé mají problém rozeznat pravdu od lži. V této souvislosti si posteskla, že Češi jsou vůči EU už standardně kritičtí. Je dobře, že to zmínila, protože tím řekla mnohem více, než asi bylo jejím záměrem.

Předpokládám a doufám, že lidé 21. století mají ještě dost zdravého rozumu na to, aby svým selským rozumem vcelku rychle pochopili, že umělý a neúnavně nám vnucovaný výraz „fake news“ je vlastně jeden velký „fake“. Co tím myslím? 

Uvedeného výrazu se ve sdělovacích prostředcích zásluhou některých odborníků začalo zeširoka užívat až v souvislosti s dvěma zásadními událostmi posledních let: imigrační krizí a převratu na Ukrajině. V druhém případě nehraje roli ani tak samotná nešťastná Ukrajina, jako spíše počátek II. studené války po vpádu Ruska na Krym. Obojí mělo za následek vzedmutí se vlny kritiky ve společnosti vůči proimigrační politice Bruselu, a rozdělení obyvatel na prozápadní demokraty a proruské úderky.

Manipulace s lidmi tu byla od nepaměti. V hluboké minulosti se dařilo jednostranným informacím díky minimální gramotnosti společnosti, později díky cenzorům a k tomu zřízeným úřadům. Dnes - v době přetížených linek internetu - je velmi obtížné a složité udržet mínění lidí na uzdě, tak se společně s plošnými zákazy a postihy tzv. „nenávistných komentářů“ zřizují i odborné, nejlépe univerzitní instituce na „fake news“. Krásné, mladé, usměvavé doktorky nás poučují, u jakých zpráv máme zářit jako sluníčko, a u jakých se nám rozsvítí pomyslná červená kontrolka, pokud již obsah nebyl v předstihu preventivně smazán, aby nás zbytečně nerozptyloval.

Je opravdu tragikomické, že třicet let po pádu režimu, jenž si v cenzuře a hlavně autocenzuře doslova liboval, jsme z pohledu dnešních univerzitních elit (alespoň výše uvedených) dospěli do role jakýchsi negramotných „blbečků“, kteří potřebují vést ve svobodném informačním světě za ručičku. Vypovídá to pouze o jediném, co už dr. Vejvodová natvrdo nesdělila. Největším nepřítelem sebemocnější propagandy je jedna nepatrná, leč protichůdná myšlenka.

Zdroj: https://www.idnes.cz/brno/zpravy/fake-news-dezinformace-politolozka-petra-vejvodova.A190701_486736_brno-zpravy_krut

Autor: Martin Zbela | neděle 7.7.2019 13:58 | karma článku: 42,36 | přečteno: 1984x
  • Další články autora

Martin Zbela

Štvanice na Prymulu jako začátek cesty k úřednické vládě s „mrazáky na mrtvoly“?

Páteční hysterie okolo ministra zdravotnictví Romana Prymuly měla a jistě má svůj hlubší účel. Andrej Babiš by se jistě „bleskem“ nezbavil v této době svého nejdůležitějšího ministra jenom proto, že vedl noční pracovní jednání...

24.10.2020 v 10:48 | Karma: 34,66 | Přečteno: 1390x | Politika

Martin Zbela

FOTOREPORT: Je to peklo, když nejezdí metro

První prázdninový den nezačal pro „zpovykané Pražany“ příliš šťastně. Na týden nám zavřeli metro mezi stanicemi Pražské povstání a Kačerov. Hned zrána cestující dlouho vyhlíželi náhradní autobusy. A na eskalátory se čekalo...

1.7.2019 v 15:46 | Karma: 36,97 | Přečteno: 3438x | Praha a střední Čechy

Martin Zbela

Demonstrace na Letné skončila. Piráti a Zelení mohou slavit

Něco tady nehraje. Lidé přišli na Letnou kvůli zlému Babišovi, odešli jako alternativní elektorát hodné Pirátské strany a Zelených. Zdánlivě nestranný spolek Milion chvilek po demokracii se po nedělní demonstraci v Praze vybarvil.

23.6.2019 v 21:11 | Karma: 45,32 | Přečteno: 2912x | Politika

Martin Zbela

Milion kopanců do Babiše

Českem, respektive jeho hlavním městem se již řadu týdnů šíří pozoruhodná milionovo-chvilková hysterie proti premiérovi a vítězi nedávných eurovoleb Andreji Babišovi.

6.6.2019 v 19:41 | Karma: 48,55 | Přečteno: 12685x | Politika

Martin Zbela

Absurdita dokonána: Svobodu slova a média pohlídá komunista

Sněmovní podvýbor pro svobodu slova a média povede Leo Luzar z KSČM. Pokud stále platí zákon o protiprávnosti komunistického režimu, je to stejně absurdní, jako by v poválečném Německu vedl výbor pro menšiny poslanec NSDAP...

13.3.2018 v 21:53 | Karma: 28,67 | Přečteno: 745x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2917x
Občan s vlastním názorem.

Seznam rubrik