Upozornil na to, že světlé listnaté lesy rychle zarůstají a s tím mizí z krajiny i brouci a motýli. Dříve poměrně hojní roháči či tesaříci obrovští jsou čím dál vzácnější, stejně jako desítky dalších druhů brouků či motýlů. Aby z krajiny nevymizeli úplně, přišel ČSOP Vlašim s projektem na jejich záchranu. U Slapské a Štěchovické přehrady vybral místa vhodná pro život těchto druhů a díky vstřícnosti vlastníků bude postupně během čtyř let na stráních nad přehradami vytvořeno deset lokalit vhodných pro vzácné druhy teplomilného hmyzu.

Obnovený světlý les významně rozšíří plochu nynějšího biotopu chráněných druhů brouků v kaňonu Vltavy, jako je třeba roháč či tesařík broskvoňový. Jeho nález na dvou nově vytvořených lokalitách je podle Kříže důkazem toho, že tyto zásahy fungují.

Požár pole s obilím byl vidět až patnáct kilometrů daleko.
Obavy z požárů porostů se naplnily. Nejvíc u Prahy, na Mělnicku a Nymbursku

Tesařík broskvoňový je podle entomologa Jana Farkače v Česku na pokraji vyhubení. Tento druh je znám jen ze tří míst, podél břehu Vltavy od Křepenic po Štěchovice půjde s největší pravděpodobností o nejsilnější populaci. Vyskytuje se na skalních výchozech, kde je vázaný na teplomilnou doubravu, zakrslé prosvětlené lesní porosty s dominancí dubu zimního nebo dubu šípáku. "To, co uskutečňuje Český svaz ochránců přírody Vlašim na vltavských stráních, je prakticky jediná možnost jak zabránit vyhubení druhů, jako je například zmíněný tesařík broskvoňový," dodal Farkač.

Zájemci se mohou s projektem ČSOP Vlašim seznámit na webu motyli.csopvlasim.cz a na informačních tabulích přímo v lokalitách. Ochránci plánují také vycházky pro místní obyvatele i turisty.

Spalničky - ilustrační foto
Spalničky prázdniny nemají: od pondělka dva nové případy