Vyřízení rodičovského příspěvku je nyní jednodušší

Rodičovský příspěvek. (ilustrační foto)

Rodičovský příspěvek. (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Vyřízení rodičovského příspěvku by mělo být jednodušší. Od 1. července totiž nemusíte k žádosti dokládat tzv. „Potvrzení o nároku na dávky (náhrady) ovlivňující nárok a výši rodičovského příspěvku“. V něm OSSZ uváděla vyplácenou peněžitou pomoc v mateřství. Teď už můžete cestu na tento úřad vynechat. Úřad práce a ČSSZ si informace mezi sebou předají.

Tento proces by podle ústředního ředitele ČSSZ Františka Boháčka měl usnadnit a zrychlit celý proces vyřízení žádosti o dávku.

Novinka se týká těch, kteří měli nárok na peněžitou pomoc v mateřství

Rodiče, kteří pobírali PPM před žádostí o rodičovský příspěvek a chtějí ke stanovení měsíční výše rodičovského příspěvku využít svůj denní vyměřovací základ, už tedy nemusí vyplňovat Potvrzení nároku na dávky ovlivňující nárok a výši rodičovského příspěvku.

Kdo tuto službu nevyužije

Jde o případy, kdy rodič pobíral nemocenské v souvislosti s porodem, pro zjištění denního vyměřovacího základu druhého rodiče nebo byla peněžitá pomoc v mateřství poskytována jiným příslušným orgánem nemocenského pojištění, než je OSSZ/PSSZ/MSSZ Brno (např. Ministerstvem obrany či Ministerstvem vnitra). V těchto případech budete muset formulář dokládat.

Jak vysoký bude váš rodičovský příspěvek? Spočítejte si jeho výši s naší kalkulačkou

Něco málo z čísel

Rodičovský příspěvek v květnu 2019 pobíralo 277 892 rodičů. 77 500 osob bralo příspěvek do 6 000 korun, 140 718 v rozmezí 6 000 až 7 600 korun, částku nad 7 600 si zvolilo 140 718 klientů úřadu práce. Rodičovský příspěvek ve výši nad 11 500 korun pobíralo ve zmíněném období celkem 19 446 klientů.

Od 1. 1. 2019 odpovídá maximální měsíční výše rodičovského příspěvku částce 40 068 korun. Pro vícerčata činí tato suma 1,5násobek, což je 60 102 korun.