Hlavní obsah

Co dělat, když se po opalování začnete loupat?

Foto: Elena Rudakova, Shutterstock.com

Foto: Elena Rudakova, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Strávili jste hodně času na sluníčku a místo oslnivého bronzu sledujete, jak se začínáte svlékat z kůže jako had. Stará pokožka, poškozená UV zářením, musí udělat místo nové. Jenže co s tím?

Článek

Malovali jste si, jak nachytáte bronz, ale místo toho je vaše tělo poseté množstvím drobných šupinek. Kůže se tak zbavuje staré vrstvy a dělá místo nové. Odlupování je nejen nepříjemné, ale také nevzhledné. Nastupuje tři až sedm dní po opalování a může trvat až čtyři týdny. Sice se jedná o přirozený proces obnovy kůže, jenže to lidé, kteří chtějí, aby jim barva vydržela, moc neuklidní. Dá se s tím něco dělat?

Začněte ve sprše: pozor na pH

Oddálit loupání nebo se mu úplně vyhnout lze. Zásadní je dostatečná hydratace pokožky nejen po opalování, ale už před ním. Pravidelné dodávky vláhy minimalizují svědění, podráždění a především viditelné množství odumřelé kůže. Chcete se loupání vyhnout úplně? Zvláčňujte pokožku ihned po každém slunění a ne až potom, co vám začne téct do bot. „Začněte již ve sprše a používejte šetrná hydratační mýdla, která nedráždí a nemění pH pokožky,“ radí docentka Monika Arenbergerová z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FNKV.

Nasaďte antioxidanty

„Nanášejte chladivé emulze s antioxidanty, které pomáhají částečně upravovat změny v kůži napáchané UV zářením,“ dále radí kožní lékařka. Sprchujte se jen vlahou vodou a pečující kosmetiku nanášejte, dokud je pokožka ještě mírně vlhká. Noste měkké a prodyšné tkaniny, které nedřou ani se nelepí na tělo – obojí by vedlo k dalšímu loupání!

Šetřete razantním peelingem

„Regeneraci kůže podpoříte také aplikací kokosového nebo olivového oleje – před spaním i po ránu,“ radí Monika Arenbergerová. Na peeling byste se příliš spoléhat neměli: vrchní vrstvu obrousí, a proto kůže rychleji vybledne. Vhodný je proto pouze šetrný, jemnější přípravek. „Ideální je dát si peeling před dovolenou, sjednotit barevně pokožku, a zbavit se tak odumřelých buněk. Tak bude opálení působit rovnoměrně,“ doporučuje lékařka. (Vyrobte si domácí kakaový peeling s kokosovým olejem.)

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

S hydratací pokožky byste měli začít již ve spršeFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Neodtrhávejte šupinky kůže

Pokud se přece jen začnete loupat, suché šupinky nikdy neodstraňujte násilím! „Odhalená kůže se potom rovná otevřené ráně a je náchylná k vzniku infekce. Ze stejného důvodu byste neměli propichovat ani puchýře ze slunce. Narušili byste tak způsob, jímž se pokožka chrání,“ vysvětluje Xenie Kučerová, kožní lékařka z centra Skin Care Liberec.

Dejte šanci přírodní první pomoci

Naprosto zásadní je vyhnout se spálení – v takovém případě se výraznému loupání velkých ploch kůže vyhnete jen stěží. Ale pokusit se můžete. Okamžitou úlevu poskytne rozpálené pokožce studená sprcha. Suchost a svědění zmírní vlažná lázeň s ovesnými vločkami. Připravíte ji jednoduše: hrst vloček rozvařte v přibližně půllitru vody, nechte odstát a vlijte do vlažné vody ve vaně. Poležte si v ní, neumývejte se mýdlem a posléze to nepřehánějte s utíráním – spíše se oklepejte jako psi a nechte do sebe vodu vsáknout. Když pomine nejhorší podráždění a zarudnutí, můžete suché kůži pomoci pryč mírným přejížděním čistou namočenou žínkou.

Foto: Y Photo Studio, Shutterstock.com

Okamžitou úlevu poskytne lázeň s ovesnými vločkamiFoto: Y Photo Studio, Shutterstock.com

Obnovujte opálení šetrně

Až se konečně „svléknete z kůže“, ještě není vyhráno. Nová neopálená kůže je na UV záření citlivější než předchozí vrstva. Pokud jste se spálili, na sluníčko jděte nejdříve po třech dnech, kůže už nesmí být červená ani bolestivá na dotek. A u ochranných krémů nespoléhejte na avizovanou voděodolnost a nátěr obnovujte raději každé dvě hodiny po koupání či poté, co se výrazně zpotíte.

Milujete chytání bronzu? Přečtěte si 6 největších chyb, které lidé dělají při opalování.

Reklama

Načítám