Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Řešení je na premiérovi,“ říká k vládní krizi Hamáček. O schůzce se Zemanem pochybuje

Autor: Jakub Tomek - 
8. července 2019
05:01

Otázka předčasných voleb je teď v rukou premiéra. To říká vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček (40). Zároveň si ale myslí, že pokud by sociální demokraté z vlády odešli, mnozí kritici vládního angažmá budou podle něj tesknit. O čem bude další schůzka s prezidentem a co si myslí o Antonínu Staňkovi (53, ČSSD), promluvil pro Blesk.

Pane vicepremiére, co jste očekával od čtvrteční schůzky s panem prezidentem? Hrad přece dával celou dobu najevo, že nehodlá nic měnit.

Pan premiér před schůzkou řekl, že pana prezidenta přesvědčí, ale to se mu bohužel nepovedlo. Já jsem od premiéra očekával vyřešení současné situace a jasný výsledek.

Jaký máte pocit ze schůzky? Co vám prezident řekl?

Prezident se k situaci na ministerstvu kultury jasně nevyjádřil a chce dál jednat v pátek na schůzce v Lánech, kam pozval mě a ministra Staňka. Přiznám se, že mi není úplně jasný smysl takovéto schůzky. Hlavními aktéry, kteří mají celou věc řešit, jsou prezident s premiérem. ČSSD řekla jasné stanovisko ohledně výměny ministra už před měsícem a trváme na tom samém celou dobu.

Jak se stavíte k tomu, že pan premiér stále nechce kompetenční žalobu na prezidenta podat? Po čtvrteční schůzce vypadal dosti vyčerpaně a zaskočeně. Myslíte, že si to ještě rozmyslí? Třeba by bylo konečně jasno v této otázce i do budoucna…

Já a se mnou celá ČSSD hlavně očekávám návrh řešení od premiéra. Pokud není schopen přesvědčit prezidenta, aby postupoval podle Ústavy, měl by také říci, jak dál. ČSSD nemůže akceptovat situaci, kdy si do vlády nemůže jmenovat ministry dle svého rozhodnutí. To je klíčový předpoklad fungující koaliční spolupráce. A ten problém se nedá vysedět, tato krize ve svém důsledku může vést až k odchodu ČSSD z vlády. 

Co tím podle vás prezident sleduje? Prý ani lidé z jeho okolí netuší, o co jde a ani pan premiér není zrovna z jeho chování nadšený.

Co tím sleduje, to je otázka spíše na pana prezidenta. Jasné ale je, že prezident by měl dodržovat Ústavu ČR. Celá záležitost ohledně ministra kultury poškozuje vládu jako celek a velmi poškozuje autoritu premiéra. Článek 74 Ústavy hovoří jasně: „Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády.“ Všichni ústavní právníci se shodují, že prezident má jednat bez zbytečného odkladu.

Proč jste nesvolal předsednictvo strany v těchto dnech? Někteří jeho členové vás za to začali kritizovat jako třeba pan Krčál, který Deníku N řekl, že by se situace měla řešit neprodleně. Čas by si prý udělali.

Celá záležitost se měnila ze dne na den, i termín schůzky v Lánech. Předsednictvo jsem tedy svolal nejdříve, jak jen to bylo možné. Nejedná se o nějaký banální spor, ve hře je konec vlády. Předsednictvo nicméně už jasné stanovisko k situaci na ministerstvu kultury dalo na posledním jednání.

Pan prezident vás pozval na 12. července znovu na schůzku, kam půjdete i s panem Staňkem. Sám jste říkal, že jste už méně optimistický. O čem tedy podle vás ta schůzka bude?

Jak jsem již uvedl dříve, příliš nechápu smysl této schůzky. Pan prezident mluví o jakémsi smiřování mne a pana Staňka, to nikam nepovede. Jako předseda ČSSD a s jednomyslnou podporou vedení strany říkám, pan Staněk nemá být nadále za ČSSD ministrem kultury.

Kdy jste naposledy mluvil s panem Staňkem? Jak se staví k tomu, že vaše vládní angažmá teď stojí na něm? Nenabídl vám, že by se pana prezidenta snažil donutit sám, aby ho odvolal?

Postojům pana Staňka úplně nerozumím, otevřeně netuším, co vlastně chce. Na jednu stranu mluví o tom, že je na odchodu, na druhé straně nedělá nic, aby tu situaci pomohl vyřešit. Nesplnil úkol od vedení ČSSD, aby do konce května připravil výběrové řízení na nového ředitele Národní galerie a uklidnil situaci ve svém rezortu. Ministerstvo kultury nutně potřebuje ministra, který úřad bude schopen řídit.

Je pan Staněk v případě odchodu z vlády podat demisi s vámi také? Jaký mezi sebou máte vztah?

Pan Staněk je stále ministrem ČSSD a měl by tedy ve věci postupovat jednotně společně s vedením strany. To se ale neděje. I poslední tweety pana Staňka (napsal, že ho Jan Hamáček zradil, pozn. red.) jsou nejlepším důkazem toho, že změna na postu ministra kultury je nanejvýš potřebná.

Co říkáte na to, že by koalice nepadla, ale že by mohla proběhnout jenom rekonstrukce vlády? Pánové Staněk a Toman by demisi s vámi nemuseli podat…

Pokud předsednictvo strany rozhodne, koalice skončí a naši ministři podají demisi. Pokud některý ministr bude chtít zůstat ve vládě jako soukromá osoba, bude to o jeho cti. Ale jediný ministr, u kterého nemám zcela jasno, jak bude postupovat, je pan Staněk.

Jak se díváte na to, že vlastně ČSSD nakonec možná odejde jen kvůli obsazení ministerstva kultury? Část voličů i členů vám má za zlé hlavně to, že držíte ve funkci trestně stíhaného premiéra.

To, že jsme šli do vlády s Andrejem Babišem a jeho hnutím, členové ČSSD odhlasovali ve vnitrostranickém referendu. Premiérovo hnutí vyhrálo volby, a navíc má velkou podporu od prezidenta. Jedinou další alternativou byla vláda ANO s podporou SPD a komunistů. Jsem přesvědčen, že pokud z vlády odejdeme a nebudou předčasné volby, tak mnozí dnešní kritici našeho vládního angažmá budou po sociální demokracii tesknit.

Bral byste předčasné volby?

Každá strana na ně musí být připravena. ČSSD nabídla řešení situace už před několika týdny a nemusí to celé zajít až k předčasným volbám. ČSSD požaduje pouze výměnu jednoho ministra. Otázka předčasných voleb je v rukou prezidenta a premiéra.

Po schůzce v Lánech jste říkal, že by v případě ukončení koalice následovalo dohodovací řízení. O čem by bylo? Je ve hře třeba nějaká výměna ministerstev?

Je to obráceně, případnému konci musí předcházet dohodovací řízení, v tomto případě o právu ČSSD nominovat své ministry. To jsme schopni zvládnout tento týden a znovu, chceme slyšet od premiéra, jak to chce řešit.

Mluví se o tom, že jako dlouhodobý starosta by se pan Šmarda spíše hodil na ministerstvo pro místní rozvoj. Bude to ve hře?

Michal Šmarda je oficiální kandidát na ministra kultury, nikoli kandidát na ministerstvo pro místní rozvoj, což je resort koaličního partnera. Trváme už měsíc na tom samém, na tom, aby prezident odvolal ministra, který podal demisi a chce odstoupit z funkce, a aby jmenoval námi navrženého kandidáta, Michala Šmardu.

Co říkáte na chování prezidenta? V březnu to vypadalo, že jako sociální demokraté jste s ním zakopali válečnou sekeru a teď vám odmítá vyměnit ministra. Neberete to jako podraz?

Prezident podle mého názoru překračuje limity stanovené ústavou, je na premiérovi, aby uhájil své pravomoci.

Varoval vás třeba váš předchůdce Bohuslav Sobotka před Milošem Zemanem?

Žádné rady do života mi nedával.

Pokud byste odešli z vlády, někteří vaši straničtí kolegové říkají, že by to byl i váš konec v čele strany. Jste připravený odstoupit?

Každý je nahraditelný.

Klíče od Lidového domu by od vás převzal statutární místopředseda Roman Onderka. I ten se stavěl skepticky k vládnímu angažmá. Zároveň se ale mluví o tom, že by se do jeho okolí mohli dostat například Jiří Zimola nebo Michal Hašek. Co si o tom myslíte?

To jsou předčasné spekulace, ČSSD má mechanismy, jak situaci řešit.

Na sociálních sítích jste se v posledních týdnech stal vy i vaše strana terčem vtipů. Například recesistická stránka Čeština 2.0 vás přirovnává k hadře na podlahu. Jak to snášíte?

Nijak mě to netěší, ale je lepší, když lidé dělají z politiků terče svých vtipů, než kdyby zapalovali auta v ulicích.

Zároveň se už objevují hlasy o tom, že jste se po volbách 2017 jako strana zachovali státotvorně, ale že k hodnocení je ještě brzo. Myslíte si to také?

Jestli to byl státotvorný krok, to ukáže čas. ČSSD má díky účasti ve vládě možnost plnit své sliby, které voličům dala. Navíc jsme tehdy nechtěli, aby u moci byl někdo jako Tomio Okamura a jeho SPD.

Pan premiér sice vyloučil možnou spolupráci s SPD a KSČM, ale tato varianta je stále ve hře. Někdo říká, že taková skrytá koalice existuje ve Sněmovně už od voleb. Myslíte si to také?

Poslední rok vládní koalice fungovala, vláda plnila program a ČSSD se dařilo prosazovat své programové priority. Současná krize není krizí věcné spolupráce ANO a ČSSD, ale o dodržování ústavy a právu koaličních stran nominovat své ministry. Míč je na straně premiéra, který má uhájit své právo určit, kdo bude členem vlády, aby mohl mimo jiné splnit koaliční smlouvu.

Stále jste přesvědčen o tom, že vstup do vlády měl smysl?

Ano. ČSSD se ve vládě podařilo prosadit řadu programových priorit, například proplácení nemocenské od prvního dne nemoci, zvýšit důchody, minimální mzdu, rodičovský příspěvek nebo platy učitelů, zdravotníků nebo policistů. Reálně jsme tedy lidem v České republice zlepšili život.

Video  Vláda nad propastí: Hamáček a Babiš od Zemana odešli s nepořízenou  - abl
Video se připravuje ...

blisty ( 8. července 2019 17:34 )

!!!

blisty ( 8. července 2019 17:29 )

Je na ulozto v pdf, i dokument v avi.

blisty ( 8. července 2019 17:26 )

Dobrý . Satanas čte na seznamu jen Kalouska.

koto ( 8. července 2019 14:52 )

http­s://ww­w.sez­namzpr­avy.cz­/cla­nek/st­anek-byl-vsem-pro-smich-je-neschopny-zni-kritika-z-cssd-a-ozyvaji-se-hlasy-po-jeho-vylouceni-75641?dop-ab-variant=6&seq-no=2&source=hp

koto ( 8. července 2019 14:49 )


Musí dodržovat Ústavu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa