Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Čech zavraždil na samotě u Paříže své tři krajany: Omylem, tvrdil. U soudu otočil

Čech zavraždil na samotě u Paříže své tři krajany: Omylem, tvrdil. U soudu otočil (ilustrační foto)
Čech zavraždil na samotě u Paříže své tři krajany: Omylem, tvrdil. U soudu otočil (ilustrační foto)  (Autor: NYC MUnicipal Archives)
Autor: dce - 
8. července 2019
06:20

Tři Češi vyrazili v létě roku 1927 do Francie - asi na zkušenou a za nevídanými zážitky. Místo toho je potkala krutá smrt; zavraždil je krajan, který jim nabídl, že jim v Paříži udělá průvodce. Oloupil je o pořádný balík peněz i oblečení. Zpátky ve své domovině pak před soudem tvrdil, že je psychicky nemocný stejně jako zbytek jeho rodiny. Nebylo mu to nic platné - skončil na popravišti.

Obzvláště bestiální zločin řešili policisté v druhé polovině 20. let ve vesničce na severu od Francie. Vše ale začalo o týden dříve - Otto Macharovský, jedenadvacetiletý absolvent reálky z Prahy, dvacetiletý Ladislav Klika, taktéž z Prahy, a dvacetiletý František Müller přijeli v půlce června do Paříže, kde se ubytovali v hotelu de Nantes.

Jak popisuje server Reflex.cz, po týdnu zaslechli v metropoli poprvé rodný jazyk - patřil jednatřicetiletému Rudolfovi Skalskému z Přední Lhoty u Poděbrad. Do Paříže se odstěhoval v roce 1923 a v době seznámení se třemi krajany neměl práci.

Mladíkům nabídl, že jim udělá průvodce, což se samozřejmě nedalo odmítnout. A tím si trojice Čechů podepsala rozsudek smrti. Ten den ještě strávili obhlídkou hlavního města a druhý den vyrazili za Paříž. Už na nádraží si zavdali alkoholu, v čemž vydatně pokračovali i v Louvres, kde vystoupili. Útratu 27 franků a 50 centimů zaplatil Skalský.

Večer pak už těla Otty a Ladislava našli místní v polích za městem. Mrtvola třetíhoz nich byla nalezena až o sedm týdnů později ve značném stádiu rozkladu. Někdo je zastřelil. Všichni byli navíc okradeni a chyběly jim i dokumenty. „Macharovský měl jedinou střelnou ránu nad levým boltcem. Müller byl střelen do levého spánku. Tato rána byla vedena zezadu. Klika měl na hlavě tři střelné rány. První vnikla do dutiny lební, druhá na levém temeni a třetí byla vypálena do pravého spánku zezadu. Všechny tyto rány byly smrtelné," stojí podle Reflexu v pitevní zprávě. Závěr byl jasný - všechny rány vedly zezadu, vrah oběti sprostě popravil!

Skalský po vraždě zašel do hotelu Nantes, recepčnímu dal Müllerovu vizitku se vzkazem, který na ni sám dopsal. Dostal se tak do pokojů, které mohl bez problému vyrabovat. Ukradl 10 000 korun, které si přivezl Klika i tisíc franků od Müllera. Vzal i jejich oblečení. A zanedlouho vyrazil rychlíkem do Prahy.

Vraha se policii dopadnout nedařilo, až začátkem roku 1929 na československém konzulátu v Paříži objevili žádost o cestovní pas od Rudolfa Skalského. Policisté porovnali písmo se vzkazem z vizitky, kterou Skalský strčil recepčnímu v hotelu osudného dne. Shodovalo se.

Skalského policisté zadrželi v bytě v pražských Holešovicích. Vrah se přiznal, hájil se ale, že zločin nebyl plánovaný. Tvrdil že mužům chtěl svůj revolver prodat, proto zajeli na samotu, aby ho mohli vyzkoušet. Při odpočinku v polích s ním ale nešikovně manipuloval a zasáhl spícího Macharovského do hlavy. Další dva se na něj vrhli, a proto je zabil v sebeobraně.

U soudu v únoru 1930 pro změnu vinu sváděl na svou psychickou nemoc - podobně na tom prý byla celá jeho rodina. Lékaři ale tvrdili něco jiného a senát se rozhodl věřit spíše jim. Skalský byl za vraždu tří krajanů ve Francii odsouzen k smrti.

HledacPravdy ( 8. července 2019 11:24 )

prycsnima ( 8. července 2019 08:50 )

Ja minule vopíchal v parku jednu babku . Omylem ja myslel že je to ta divčina z inzerátu. Už nejdu na rande na slepo večer.

Taurus70 ( 8. července 2019 06:48 )

Tak to je primo novinka😂😂😂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání