Dnes Sobota - polojasno 7°C
Zítra Neděle - polojasno 8°C
Sobota 20. 4. 2024
Svátek má Marcela
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Bude Drahoš znovu kandidovat na prezidenta? Ten dotaz slýchám stále častěji, rozhodně to zvážím
Jiří Drahoš ve své kanceláři v Senátu. Foto (2x): DD

Bude Drahoš znovu kandidovat na prezidenta? Ten dotaz slýchám stále častěji, rozhodně to zvážím

Od své těsné prohry ve druhém kole prezidentských voleb loni v lednu Jiří Drahoš zatím nesdělil, zda se v roce 2023 pokusí znovu kandidovat. Při zmínce na toto téma volil diplomatické vyjádření, že vše nechává otevřené. Tento postoj zastává i nadále, nicméně připouští, že případnou kandidaturu bude velmi seriózně zvažovat.

Když bývalý předseda Akademie věd prohrál na začátku roku 2018 v boji s Milošem Zemanem o 2,7 procenta, oznámil, že z veřejného života neodchází. Na podzim se stal senátorem za Prahu 4, když vyhrál s výrazným náskokem a členem horní komory Parlamentu byl zvolen už v prvním kole.

drahos-senator-clanek „V souvislosti s aktuálně vyhrocenou atmosférou ve společnosti slýchám stále častěji dotaz, zda budu znovu kandidovat na prezidenta. Korektně odpovídám, že to nevylučuji,“ sdělil Jiří Drahoš.

„Pokud dojde k volbě v řádném termínu, bude mi 73 let. Uvidím, v jaké budu kondici, navíc aspektů ke zvážení bude určitě více. Ale je na to dost času, bylo by nezodpovědné vyhlašovat kandidaturu už nyní,“ pokračoval Drahoš, který považuje z pohledu případného zvažování kandidatury za výhodu, že už si jednou toto rozhodování na úrovni rodiny a okruhu podporovatelů zažil.

Popírá, že by jeho působení v Senátu bylo odrazovým můstkem k prezidentské kampani. Na takové spekulace již narazil. „Je to nesmysl, svoje působení v Senátu vnímám jako možnost aktivně se podílet na tom, že Česko zůstane demokratickou a svobodnou zemí. I když je některými lidmi role Senátu účelově snižována, faktem zůstává, že ho nelze přehlasovat v oblasti tvorby či úpravy volebních a ústavních zákonů,“ dodal senátor Jiří Drahoš.


Autor: puc

Primátor Svoboda zavítal v rámci návštěv v městských částech také do Řep

29. března 2024 v 19:57

Jednání o hotových, rozestavěných, ale i plánovaných projektech tvořilo hlavní část programu primátora Prahy Bohuslava Svobody (ODS) během jeho návštěvy Prahy 17, kterou tvoří městská čtvrť Řepy. Setkání s představiteli místní radnice se uskutečnilo ve středu...

Zastupitelé Prahy 1 odvolali Čižinského z funkce předsedy Kontrolního výboru

13. března 2024 v 09:17

Pavla Čižinského (Praha 1 Sobě) z funkce předsedy Kontrolního výboru odvolalo na svém zasedání v úterý 12. března Zastupitelstvo Prahy 1. Návrh na odvolání podpořila většina 14 z celkem 27 zastupitelů. Důvodem jsou pochybení Čižinského v tzv. kauze Donlič. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí...

Další články
Nahoru