UNIKÁTNÍ VÝSTAVA: V tomhle byla oblečena každá socialistická žena | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

UNIKÁTNÍ VÝSTAVA: V tomhle byla oblečena každá socialistická žena

Zástupkyně ředitelky muzea Jana Košičová (vlevo) drží v ruce košili z tehdy populárního dederonu. Kurátorka výstavy Monika Hlaváčková ukazuje košili z čistého silonu.
Zástupkyně ředitelky muzea Jana Košičová (vlevo) drží v ruce košili z tehdy populárního dederonu. Kurátorka výstavy Monika Hlaváčková ukazuje košili z čistého silonu. (Zbyněk Schnapka)

Na mnohé tyto kousky stály ženy ještě před třiceti lety dlouhé fronty! A často bylo i to marné. Jiné šaty byly sice běžně k dostání, takovou parádu však ani zdaleka nenadělaly. K vidění jsou teď na výstavě v ašském muzeu.

Výstava s názvem Ašská totalitní móda ukazuje, co lidé nosili od konce 2. světové války až do roku 1989. Tehdy frčely teplákové soupravy, ženy nosily zástěry, všichni se potili v neprodyšném spodním prádle z umělých vláken. „Že se potí, to nikomu tehdy nevadilo. Hlavně že oblečení po vyprání rychlo schnulo a nemuselo se žehlit,“ řekla kurátorka výstavy Monika Hlaváčková (55).

K vidění je 250 exponátů, které jsou členěny po desetiletích. Jedna celá místnost je pak věnována výrobkům textilky TOSTA Aš. Ta třeba vyráběla v 80. letech »moderní« dámské kalhotky. Na rozdíl od klasických »bombarďáků « byly tyhle miniaturní. „K dostání byly jen v obchodech Luxusu nebo si na ně ženy musely vystát frontu ve velkých obchodních domech, jako třeba Kotva či Bílá labuť v Praze,“ dodala Hlaváčková.

Metropole textilní výroby
Výstava připomíná zašlou slávu ašských textilek Ohara a TOSTA. Ty měly své pobočky i v okolí, třeba v Doubravě, Podhradí či Plesné. Dvě třetiny lidí z třináctitisícového Aše pracovaly v textilním průmyslu. Továrny už dnes nefungují, v Aši oblečení vyrábějí jen menší firmy. Do nich se z Německa doveze polotovar, hotový výrobek se vyveze zpět.

Textilka Ohara
Vyráběla tkaniny vlněné a s příměsí hedvábí či umělých vláken. Kromě toho se zde zhotovovaly tkaniny na dámské sukně, šaty, kostýmy a vyráběly se i dekorační látky. Z nich se šily závěsy, polštářky a prostírání.

Textilka TOSTA
Plný název byl Továrny stávkového zboží. Továrna vyráběla úplety. Ty se dělaly z bavlny a umělých vláken. Z nich se pak vyrábělo spodní prádlo, pyžama, košilky, teplákové soupravy a rukavice. V sortimentu byly také dámské zástěry či komplety. Od 70. let byly mezi lidmi populární dederonové a silonové košile.

Kloboučky ne!
Velkým prohřeškem proti socialistickým pravidlům tehdy bylo u něžného pohlaví nošení kloboučků. Ženy přece musely mít na hlavě šátek po vzoru soudružek ze Sovětského svazu.

Ženy si šily samy
Oblečení z textilek za socialismu velice často nenaplňovalo představy českých žen o tom, co by chtěly nosit. „Samy si tak doma šily, pletly a háčkovaly podle tehdy populárních časopisů Praktická žena, Burda, Diana či Dorka,“ řekla Hlaváčková. Místní ženy na výstavu zapůjčily své výrobky, které teď ukazují, jak tehdy byly vynalézavé a šikovné.

Kde, kdy a za kolik?
Kde: Národopisné a textilní muzeum Aš
Kdy: otevřeno do 6. října, úterý až pátek 9:00 až 12:00 a 13:00 až 17:00, víkend 10:00 až 16:00
Za kolik: dospělí 32 Kč, děti, studenti, senioři, invalidé 16 Kč, rodinné vstupné 80 Kč



Přečtěte si
ines
9. 7. 2019 • 07:12

Nikdy jsem tohle obleceni nevidela a to ani pred 30-40-50 lety a dokonce za prvni republiky zeny se krasne oblekali.unikatni kousky obleceni zrejme nekdo dovezl z nejake chude cinske vesnice.vsichni mame doma fotografie od roku x do roku 1990 a taky se muzou mladi lide podivat na filmy a uvidi a pochopi ,ze nic z toho co vystava ukazuje a vystavuje neni pravda.

francik
8. 7. 2019 • 20:42

To zas jsou bláboly, pisálkové už nevědí o čem psát, tak smýšlejí pitominy.Pokud vím, chodili jsme slušně a vkusně oblečení, bez děr, bez záplat a čistí. Rozhodně jsou lepší šaty z dederonu než z petek. Teď máme velké kulové, plno bezdomovců, lidí bez práce a zamořené životní prostředí různým saj...rajtem včetně petek.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.