Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Swingový zpěvák Jan Smigmator (38) vyrazil poslední červnový víkend do Londýna. Cíl? Koncert v Royal Albert Hall a následné setkání s žijící swingovou legendou Tonym Bennettem.

Pro Smigmatora je Tony Bennett největším hudebním vzorem, po jeho vystoupení tak nachází jen slova chvály. „Sám Frank Sinatra o něm kdysi řekl, že je vůbec tím nejlepším zpěvákem v branži a já s ním nemohu než souhlasit,“ říká český swingař.

Nešlo přitom o Smigmatorovu první návštěvu Bennettova koncertu v Londýně, poprvé se do britské metropole vypravil už během studií. Tehdy autobusem, ve kterém prý strávil cestou tam i zpět celkem 34 hodin. „Cesta to byla úmorná a 24 hodin v Londýně bez hotelu a skoro bez peněz celkem záhul. Ale za ten zážitek to tehdy opravdu stálo,“ nezalitoval.

Od té doby viděl Tonyho Bennetta živě šestkrát, třikrát se s ním setkal a v roce 2014 se mu dostalo cti, že si ho zpěvák vybral, aby jakožto nastupující swingová generace uvedl jeho pražský koncert. Ani setkání po nejčerstvějším hudebním zážitku si nenechal ujít.

O čem byla řeč? Bennett mu prý mj. kladl na srdce, ať zůstane swingu věrný. „Slíbil jsem mu, že swingovou pochodeň ponesu i nadále se ctí a jeho slova budu mít vždy na paměti.“

Tony Bennett fandí hudebním spolupracím napříč žánrovým spektrem, spolupracoval mj. s Lady Gaga, Michaelem Bublém, Barbrou Streissand... I Smigmator mezižánrovou spolupráci pěstuje. Jako host vystoupí 16. ledna v pražské O2 areně na koncertu svého spolužáka z konzervatoře, světově úspěšného operního pěvce Adama Plachetky.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám