Jak stát u plotny, uklízet i odpočívat tak, aby záda nebolela

8. červenec 2019

Práce maséra je o tom najít nesprávné pohybové vzorce, opravit je a předejít tak bolestem zad. Ale pokud se tyto správné vzorce naučíme v dětství, nemusíme v dospělosti nic měnit.   

„Nejvíc pomůže příklad. Děti mají pohybové vzorce jednoznačně okoukané. Když se u stolu hrbí rodiče, hrbí se i děti. Je to jedna z hlavních příčin problémů se zády v pozdějším věku,“ říká masér Martin Komár. Když sedíte u počítače nebo u knížky, vždy myslete na to, abyste měli rovná záda. Postupně se tato cílená snaha stane zvykem.

Při vytírání nebo vysávání hrají roli hamstringy

Veškerý předklon by měl vycházet z kyčlí. Zachovejte rovnou páteř a překlápějte se v kyčlích. Mnoha lidem ale právě tohle dělá problémy, protože mají zkrácené svaly na zadní straně stehen - hamstringy. A to jim nedovolí se tzv. předehnout v kyčlích.

Zkuste jednoduché cvičení, jak procvičit zkrácené svaly na zadní straně stehen. Radí pardubický masér Martin Komár.

Rovné nohy, předklon. Procvičte zkrácené svaly na zadní straně stehen.

Postavte se ke stolu na délku trupu, vnímejte svoje kyčle, zachovejte rovnou páteř. Předkloňte se s úplně rovnými zády ke stolu, nohy držte hezky rovně, položte předloktí na stůl, a čtěte si třeba v časopise, který máte před sebou na stole. Zkrácené svaly na zadní straně stehen vás budou táhnout, ale když vydržíte toto cvičení pravidelně provozovat, postupně se to zlepší. 

Jak stát u plotny

Pokud trávíte hodně času v kuchyni, tak i u sporáku je potřeba myslet na správné držení těla. Zabrat dostávají většinou bedra. Je to proto, že při delším stání povolíme záda, pustíme břicho dopředu, zadek se vysune dozadu, a tím pádem se vytvoří obrovský tlak v oblasti bederní páteře.

Jak to změnit? Udělat přesně opačný postoj. Břicho zatáhnout, kostrč vtáhnout jakoby dolů pod sebe, maličko pokrčit kolena. Tím se páteř natáhne. A nezapomenout hlavu nahoru. Představte si svou hlavu jako hlavu loutky, kterou někdo tahá za provázek nahoru.

Alexandrova metoda

Je to technika, která se zabývá správným postojem těla. Vymyslel ji novozélandský herec a zpěvák. Ztratil hlas, ale chtěl se vrátit zpátky na jeviště. Proto začal hledat techniky, díky kterým nejdřív změnil postavení svého těla a hlas se mu vrátil, dokonce ještě silnější. Učil pak mnoho herců a zpěváků, a po celém světě budoval školy. Dnes se Alexandrova metoda studuje ve formě tříletého denního studia.

Alexandrova metoda učí člověka chodit jinak. „Jinak se kladou chodidla a staví hlava. Je to o detailech a najednou člověk chodí lehčeji. Vzpřímená záda, krásně natažená páteř, postavení hlavy… občas mám pocit, že až přepadávám dopředu. Také kroky jsou mnohem kratší a rychlejší. Cílem je, aby se tělo neustále drželo rovně,“ vysvětluje masér Martin Komár.

Spustit audio

Související