Softbalistky prohrály s Velkou Británií 1:5 a skončily na čtvrtém místě. Úkol však splnily, zabojují o OH!

České softbalistky na mistrovství Evropy v Ostravě prohrály v zápase o bronz s Velkou Británií 1:5. Domácí hráčky stejně jako v roce 2017 skončily na celkovém čtvrtém místě. V utkání se těžce prosazovaly proti nadhazovačce Georgině Corrickové, připsaly si pouze jeden bod a tři úspěšné odpaly. Za to soupeřky předvedly jeden trojbodový homerun. „Výsledkově se nám turnaj tolik nepovedl, chtěly jsme medaili. Zápasy byly ale pěkné, ukázaly nám však, že musíme zabrat více na pálce,“ prohlásila Lucie Petrásková.

České softbalistky splnily hlavní cíl, tedy postoupit na olympijskou kvalifikaci do nizozemského Utrechtu, která začne 23. července. Také proto si český realizační tým natáčel po celou dobu nadhazovačky soupeřů a nabíral důležité informace. „Šampionát jsme brali také strategicky, máme spoustu dat a video materiálu, co ostatní týmy nemají, protože na tom začaly pracovat pozdě, v závěru turnaje. V tomhle vedeme. Teď musíme nabraná data zpracovat, interpretovat a použít. Pokud to dokážeme a holky soupeře přechytračí, tak budeme mít šanci ty nejlepší obrany prorazit a povede se nám postoupit,“ prohlásil Vojtěch Albrecht, reprezentační trenér.

České softbalistky nevstoupily do rozhodujícího duelu dobře, když ve třetí směně odpálila trojbodový homerun Britka Nerissa Myersová. Za to domácí hráčky se nemohly proti nadhazovačce Corrickové dlouho prosadit. V páté směně odskočily soupeřky z Velké Británie o dva body, když se přízemním odpalem doprostřed hřiště trefila Alicja Wolnyová. Z plně obsazených met pak doběhly pro body dvě hráčky. Úspěšný odpal zaznamenala Veronika Klimplová, a to v páté směně. V sedmé směně se prosadila Eva Rendlová odpalem do levého vnějšího pole. O jediný bod se postarala Lucie Petrásková, když po jejím  skákavém odpalu doprostřed hřiště doběhla na domácí metu Kristýna Malá. Více se už českým hráčkám nepovedlo zařídit.

Bilance na ME: 8 výher a 4 prohry

Český tým tak na evropském šampionátu osmkrát vyhrál a čtyřikrát prohrál. V celkové bilanci si softbalistky připsaly 52 bodů a obdržely 37. Nejlepší pálkařkou se stala Veronika Klimplová, když zaznamenala 12 úspěšných odpalů. Nejvíce bodů poté zařídila Kristýna Malá, a to osm.

Pro české softbalistky začne vrchol sezony koncem měsíce, kdy odcestují do Nizozemska na olympijskou kvalifikaci. Tam se o jedno postupové místo na OH v Tokiu 2020 utká šest nejlepších evropských týmů a dva africké, tedy JAR a Botswana. „Itálie, Nizozemsko a Británie šly do zápasů naplno, nechtěly nic podcenit. Nasadily proti nám nejlepší nadhazovačku. Z těch informací budeme těžit. Zároveň si myslím, že pokud více zabereme na pálce, tak jsou síly vyrovnané,“ dodala Lucie Petrásková.

Do posledního utkání na domácím šampionátu nenastoupila Veronika Pecková, nejlepší česká nadhazovačka. A to z taktických důvodů. „Uvědomujeme si, že Verča musí zvládnout utkání s těmi nejlepšími týmy, co jsou v Evropě nad námi. Proto jsme ji šetřily až na olympijskou kvalifikaci,“ vysvětila Petrásková. Softbalistky si v olympijské kvalifikaci věří. „Jsme už patrně jediný český týmový sport, který má reálnou šanci se dostat na olympiádu v Tokiu. My si věříme. Je to unikátní možnost pro Českou republiku,“ vyhlásil Vojtěch Albrecht. 

inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.