Zástupci Romů z Česka, Slovenska, Maďarska, Británie, Francie, Belgie a jiných států 8. července společně demonstrovali před Evropským parlamentem. Několikahodinové akce se podle organizátorů zúčastnily stovky lidí z různých států Evropy. Demonstrace se konala zejména proti neefektivnímu přerozdělování peněz na řešení romské problematiky. Účastníci demonstrace vyjadřují nesouhlas s tím, že evropské peníze posílané do jednotlivých států se neefektivně čerpají a v důsledku nejsou použity pro řešení jednotlivých oblastí, jako je chudoba, bydlení, zaměstnanost.

„Často přemýšlím o tom, kolik peněz z evropských dotací již spolkla podpora romské integrace. Kolik peněz už získaly státní instituce a těm, pro které byly prostředky určeny, zůstala jen minimální část. Lidé ve vyloučených lokalitách se mají stále špatně a mě už osobně nebaví poslouchat, kolik to bude stát. Bloudíme v začarovaném kruhu, lidi nemají kde bydlet a nemají práci, ale peníze na romskou integraci se točí a žádné zlepšení nepřichází. Tyto statistické údaje pak využívají nejen konzervativní a extrémně pravicové politické strany. Občané, kteří každý den bojují ve vyloučených lokalitách s nerovným přístupem k bydlení či zaměstnání, zažívají diskriminaci a ani díky těmto financím se život nějak zvláště u Romů nezměnil,“ říká Anna Chválová, členka Odborné sekce pro lidská práva Strany zelených, romská aktivistka a spoluorganizátorka demonstrace.

Mezi zájemci o účast na demonstraci byli romští aktivisté, ale i sociální pracovníci, hudebníci a další lidé z různých koutů celé Evropy. Účastníci demonstrace chtěli také poukázat na nárůst rasově motivovaného extremismu v různých částech Evropy a na rasistická vyjádření zástupců některých politických stran.

 

„Problémem je bohužel i přístup některých politiků k romské otázce. Překrucování historie a faktů Romům ve společnosti nepomáhá. Nemůžeme připustit podněcování k nenávisti a musíme se vůči těmto extrémistickým snahám jasně vymezit,“ říká k demonstraci Petr Štěpánek, předseda Strany zelených.

Během demonstrace zaznívala kromě politických projevů také živá romská hudba doprovázená tanci v tradičních krojích. Organizátoři se sešli s europoslancem Tomášem Zdechovským a předali mu své požadavky.

Demonstraci pořádal tým organizátorů ve složení Štefan Pongo, Petr Torák a Emil Voráč. Podílelo se také mnoho dalších dobrovolníků, bez nichž by demonstrace nebyla možná. „Ani dnes nejsme v mnoha zemích Evropské unie plnoprávnými občany,“ uzavírá Štefan Pongo, hlavní organizátor demonstrace a romský bloger.