Nejnovější

Vpád do Hongkongského parlamentu: Stálo to demonstrantům za to?

Již několik týdnů trvající honkongské protesty nabraly v pondělí nečekaný směr. Protestující si tentokrát prorazili cestu do samotného hongkongského parlamentu. Budovu poničili, posprejovali a ať byly jejich pohnutky jakékoli, z tohoto kroku sklízí prospěch paradoxně pouze pevninská Čína. Nyní má totiž konečně důvod k odsouzení protestů.

Protesty ve městě Hongkong, vyvolané v reakci na chystaný kontroverzní zákon o vydávání odsouzených do pevninské Číny, trvají už několik týdnů. Ačkoliv doposud byly poměrně poklidné, vše se změnilo v pondělí 1. července. Demonstranti se totiž rozhodli, že se probijí do budovy parlamentu, který podle nich vůbec nezastupuje zájmy svého lidu.

Zatímco se dav snažil probourat do budovy, policisté, kteří by měli takový symbol „svobodného“ Hongkongu bránit, raději prostor vyklidili.

Davu tedy nic nebránilo, aby se dostal dovnitř parlamentu. Zde protestující poničili a posprejovali nábytek. Vzkázali pak, že nechtějí volit jen ty politiky, které jim dovolí pevninská Čína. Jejich požadavkem je „skutečná demokracie“.

Když bylo po všem, policie napochodovala dovnitř a celý dav bez problémů rozehnala. A právě to je zvláštní – nikomu nevadilo, že se dav dostane dovnitř.

Parlament má být symbolem demokratického státu. Ačkoliv tomu tak úplně v Hongkongu není, protestující chtěli této symboliky využít. Neměla by však policie takový symbol chránit? Vypadá to až komicky sehraně: “zlí” výtržníci vniknou do parlamentu, poničí ho, zatímco bezbranná policie prchá.

Odsouzení z řad správy i demonstrantů

Podle informací BBC akci později odsoudili jak správci města, tak ale i někteří ze samotných účastníků protestů. Média nepsala o ničem jiném než o agresivitě Hongkongských protestujících. Zástupci pevninské Číny se pohoršovali nad brutalitou a možná se i v duchu tetelili, že v otázce protestů není pevnina jediným zlem v ringu.

A je to právě Čína, která může ze současné situace nejvíce těžit. Stačí pouze poukázat na nečekanou agresivitu protestů a neschopnost místní policie „udržet dav na uzdě“. A pokud nejsou hongkongské státní složky schopny poradit si se zločinem, je jedině rozumné vydat zločince na pevninu. Jedině tam bude možné je „napravit a pomoci výtržníkům k návratu do normálního života“ ve společnosti.

Ať byl záměr této akce jakkoli šlechetný a symbolický, je docela dobře možné, že si sami protestující pod sebou nařízli větev. To byl možná také důvod, proč policie hned nezasáhla. Demonstrující se ukázali světu v horším světle. Čína má teď konečně na co poukazovat, nad čím se pohoršovat, a nikdo jí to nemůže vyvrátit. Nakonec se možná velké Hongkongské protesty rozeženou samy. Bez toho, abychom museli přihlížet něčemu podobnému, jako bylo rozehnání protestů na náměstí Nebeského klidu.

Vojtěch Kupka
Vojtěch Kupka (Články)
Mám fakt rád grilované kalamáry.
  1. Petr Kaminsky | 8.7.2019 v 18:51 | Odpovědět

    Dobrej napad! Co to takhle zkusit u nas? Napr. ve snemovne na vsechny zidle, kde sedi ANO posprejovat napisy STB apod. Stejne uz to tam “znesvetil” hlupak Vondracek svym kytarovym vystoupenim. A veset trenky na Hrade uz RomanTic asi nebude, ze?

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*