Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Zermatt Marathon. Litry potu a seriál křečí v ráji milovníků velehor

Zermatt Marathon. Litry potu a seriál křečí v ráji milovníků velehor
foto: Aleš Stránský

Tomáš Buryška | 08.07.2019 | přečteno: 4009×

Gornergrat Zermatt Marathon. Pod tímto názvem byste měli hledat sérii běhů v údolí Zermattu. Hlavní tratí je maratonská distance do kopce s převýšením kolem 1800 m. Jen o 3,5 kilometru delší Ultra přidává k maratonské trati krásné úseky, které vás zavedou až do 3090 m nad mořem. Ano, cíl je na slavném Gornergratu, milovníci starších Bondovek si určitě vzpomenou.

Pokud si chcete ušetřit méně záživnou první část maratonu a preferujete více stoupavější pasáže, pak právě pro vás je místní půlmaraton, který startuje až v Zermattu v 1650 m. Navíc se dá ještě běžet štafeta a tím je přibližně výčet konečný. Když tedy sečteme účastníky všech distancí, můžeme se bavit o několikatisí­cihlavém davu. Nutno podotknout, že letošní 18. ročník jsme vnímali jako účastníci velmi pozitivně a i kvanta lidí zvládali pořadatelé s armádou místních dobrovolníků bravurně.

V 8:30 startuje v St. Niklaus (1090 m) trať maratonu a ultra distance a pár minut později i štafetáři. Pasáž do Zermattu má 20 kilometrů, nastoupáte kolem 600 m a něco málo naklesáte, takže je to kvapík. Nejrychlejší to zvládají v tempu pod 4:00. Vesnice po cestě byly s dechovkou, potkávali jsme hráče na alpské rohy a pak hlavně stáda místních krav.

Běží se víceméně podél železnice-zubačky, která vede až do Zermattu. Tady nás čeká průběh hlavní třídou plnou fanoušků. Vybíháme za vesnici, kde se udělá obrátka zpět do města. V tomto úseku fandí rozcvičující se účastníci nedělního mistrovství Evropy v běhu do vrchu. Je to fajn, když jednou Rémi Bonnet fandí vám!

Po druhém průběhu Zermattem už nezbývá než se vydat napospas hoře. Cesta začne stoupat, rovina se nakloní a má mezi 10 a 15 procenty. Pořád velmi slušně běhavý profil, jen to tempo už není tak ostré. Zato plíce, stehna a lýtka s přibývající výškou začínají hlásit značně nepříjemné pocity.

Nicméně to jsme se dostali teprve do 2350 m. V jedné horské louce je vidět Gornergrat, ale je zatraceně daleko! Kousek dál se dokonce nachází duo dudáků, kteří běžcům zpříjemňují pobyt v už tak nádherné krajině. Pokud nejste úplně mimo, nemůžete přehlédnout masiv Matterhornu, který se přes údolí tyčí ve své majestátné výši.

Přeběh údolí mezistanice zubačky Riffelalp a závěrečný výšvih maratonců na Riffelberg (2580 m) vypadá spíš jako pohřebiště, kde se většina běžců předkloní a potupně zvolí pozici „hledám klíče“. Od Riffelbergu trať vede skrze ryze horskou krajinu s cestičkami, jezírkem, výhledem na ledovce a kamenná pole. A najednou se ukáže znovu pořádně Gornergrat, konečně už opravdu blízko.

Potkávám tu dva účastníky české vrchařské výpravy, kteří mi sdělí, že si běžím o 3. až 4. místo. Což ale znamená, že jsem poměrně dlouho vedl a vedení jsem ztratil asi 10 minut předtím, když mě skolily křeče a z mého běhu se stal pochoďák jak v prváku v tanečních. I takové jsou poslední kilometry. Škoda, nadmořská výška mi nevadila a býval bych běžet mohl. Absolutní 4. místo a 3. v kategorii mi ale udělaly velkou radost i tak!

Nakonec jsem v čase 4:16:30 po 45,5 kilometrech v cíli, ztráta na vítěze necelé 4 minuty. Úžasný pocit, že dolů pojedu zubačkou. Proč ale pořadatelé mají trať ultra a maraton, které se liší tak málo, mi zůstává záhadou, až do večera, kde na vyhlášení všech věkových kategorií očividně převládají především Švýcaři a náležitě slaví.

Start půlmaratonské trati byl v Zermattu a cíl byl na Riffelbergu. První pocit při příjezdu do Zermattu byl příšerný, všude bylo narváno, asi jako na pražském maratonu. Takhle si běhání po horách moc nepředstavuji… Ovšem pořadatelé to měli perfektně namyšlené, batohy nám odvezli zubačkou do cíle, podle čísel pro nás měli nachystané startovní bloky, ze kterých nás pár minutek před startem odvedli na start, no a pak už to bylo jen na našich nohách a plících.

Půlmaraton doporučuji všem, kteří se rádi kochají majestátními horami, mají rádi netechnické a běhavé štěrkové cesty. Díky častým občerstvovačkám si nemusíte nosit nic s sebou, bude o vás královsky postaráno. Velké díky patří všem lidem podél trati! Takové davy povzbuzujících turistů, místních, dobrovolníků a zřejmě i rodinných příslušníků na našich závodech (zatím) neuvidíte. A když to zvládnete až do cíle, užijete si teplou sprchu, masáže zdarma a pak výbornou pasta party. A skvělý bonus v nevelké ceně startovného? Třídenní jízdné na všechny vlaky, zubačky a lanovky v Zermattu!

S přispěním Evy Žáčkové

Výsledky zde: https://www.datasport.com/live/ranking/?…

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tburyska muž 08.07.2019 14:40:49

Gornergrat Zermatt Marathon. Pod tímto názvem byste měli hledat sérii běhů v údolí Zermattu. Hlavní tratí je maratonská distance do kopce s převýšením kolem 1800 m. Jen o 3,5 kilometru delší Ultra přidává k maratonské trati krásné úseky, které vás zavedou až do 3090 m nad mořem. Ano, cíl je na slavném Gornergratu, milovníci starších Bondovek si určitě vzpomenou.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.