Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

‚Největší mírová konference.‘ Na islámskou akci v Karlsruhe dorazilo na 43 000 muslimů

Svět

  18:56
PRAHA/KARLSRUHE - Německý kongres islámu, který uspořádalo muslimské reformní hnutí Ahmadiyya Muslim Jama'at, se uskutečnil o víkendu na výstavišti v Karlsruhe. Na akci podle organizátorů dorazilo na 43 000 muslimů. V Německu tuto událost považují za největší národní islámskou konferenci.

Nejvyšší představený AMJ Chalífa Mirza Masroor Ahmad. foto: pressahmadiyya.com/MAKHZAN-E-TASAWEER

V pořadí 44. německý kongres islámu uspořádala samozvaná největší organizovaná muslimská komunita na světě Ahmadiyya Muslim Jama’at (AMJ). Cílem kongresu je podle členů AMJ setkat se, upevnit vzájemné vztahy a vyměnit si názory. Jako každý rok na kongres představitelé organizace přizvali i nemuslimské hosty. Byli to politici, veřejní činitelé a přijít mohli i lidé, kteří zkrátka jenom chtěli. 

Na akci podle organizátorů dorazilo na 43 000 muslimů a další tisícovka hostů.

Muslimové kongres popisují jako největší mírovou konferenci v zemi. „I když host konference dá najevo jakýkoliv hněv nebo frustraci, tak nesmíme odpovědět negativním způsobem, který by mohl být nepříjemný pro jeho pocity,“ vysvětlil nejvyšší představený AMJ chalífa Mirza Masroor Ahmad. Podle mluvčího AMJ Asifa Malika hnutí vyjadřuje Korán ne doslovně, ale metaforicky. „Zdůrazňujeme rovnost mezi muži a ženami. Náboženství a politika by měly být naprosto oddělené. Na rozdíl od islámu, který je praktikován v mnoha jiných zemích,“ uvedl. 

Arabka se v německé nemocnici probrala z kómatu po 27 letech. Cituje verše z koránu

Podle německých internetových stránek AMJ se skupina zavázala k „základním hodnotám islámu.“ Mezi nimi uvádí „milosrdenství a lásku ke všem lidem, absolutní spravedlnost, rovnost mezi muži a ženami, oddělení církve a státu a ukončení veškerého násilí prováděného ve jménu náboženství, jak je uvedeno v Koránu,“ píše se na internetových stránkách AMJ. 

Členové AMJ považují hnutí za liberální organizaci, s tím ale nesouhlasí Necla Kelek, turecká sociální vědkyně a feministka. Ta pro německý DW uvedla, že se skupina sice prezentuje jako liberální, ale členové interpretují zákony Koránu a Sunny, založené na učení Mohameda, jako doslovné slovo Alláha. „To znamená, že svět je rozdělen mezi věřící a nevěřící, stejně jako je tomu v těch nejkonzervativnějších kmenech islámu,“ řekla Kelek a dodala, že navzdory slibům jsou muži a ženy uvnitř komunity přísně odděleni.

Betlém vydal další ze svých tajemství. V chrámu Narození Páně se našla byzantská křtitelnice

Ahmadiyya Muslim Jama’at (AMJ) založil roku 1889 Mirza Gulám Ahmad v britské Indii. Zakladatel sám sebe viděl jako pověřeného mesiáše v Ježíšově podobě a obnovitele islámu. Na rozdíl od křesťanské a islámské tradice Gulámovo učení vycházelo z toho, že Ježíš přežil ukřižování a zemřel později přirozenou smrtí. Většina ostatních muslimů toto učení odmítá jako neislámské. 

Přesto, že skupina zahrnuje 12 milionů členů z 204 zemí, a je tak největší organizovanou muslimskou komunitou na světě, tak v žádné z islámských zemí netvoří členové většinu. Proto jsou následovníci AMJ diskriminováni nebo pronásledováni v mnoha orientálních zemích.

AMJ se stala právně registrovanou organizací ve Frankfurtu v roce 1988. V Německu má přibližně 40 000 členů. Výroční zasedání se koná každoročně ve všech zemích, kde jsou zastoupeni následovníci hnutí Ahmadiyya.

Autor: