Trump sdílel vymyšlený citát, v němž ho Reagan označuje za budoucího prezidenta

ČTK ČTK
8. 7. 2019 20:21
Americký prezident Donald Trump v pondělí na svém twitterovém účtu zveřejnil smyšlený citát, ve kterém jeho někdejší republikánský předchůdce Ronald Reagan hovoří o dojetí ze setkání s mladým Trumpem. Vymyšlený citát byl umístěn na falešném účtu, který se vydával za oficiální hnutí The Reagan Battalion (Reaganův prapor). Americká média k tomu poznamenala, že Trump novináře často kritizuje za smyšlené zprávy a za zveřejňování neověřených informací.
Foto: Reuters

"Roztomilé!" napsal Trump v příspěvku, ve kterém retweetnul citát zveřejněný falešným účtem. Na doprovodném snímku, kde si Reagan potřásá pravicí s Trumpem, je doplněn falešný citát tehdejšího prezidenta.

"Nevím proč a nikdy si to nebudu umět vysvětlil, ale když jsem se s tím mladým mužem setkal, měl jsem pocit, že jsem to já, kdo si třese rukou s prezidentem," uvádí citát, který je podle Reaganovy prezidentské knihovny smyšlený a který se objevil už během Trumpovy kandidatury v roce 2016.

Provozovatel twitteru falešný účet již smazal, Trump ale svůj pochvalný tweet nijak neupravil.

Trump se s Reaganem skutečně setkal. Knihovna uvedla, že snímek pochází z listopadu 1987 z dobročinné recepce v Bílém domě. Na originální fotografii stojí po Trumpově boku ještě jeho tehdejší manželka Ivana, zlínská rodačka rozená Zelníčková.

Reaganova slova, která ale tento prezident nikdy neřekl, už v roce 2016 upoutala pozornost médií. List The Washington Post s odkazem na bádání v archivech napsal, že Trumpa s Reaganem nepoutaly žádné zvláštní vazby. Reaganův syn Michael během prezidentského klání v roce 2016 prohlásil, že jeho otec by byl z Trumpovy kandidatury a z toho, jak kampaň vede, v rozpacích.

"Nemyslím si, že by se mu líbil ponižující styl Donalda Trumpa, jak jedná s ostatními kandidáty, protože můj otce věděl, že až bude po všem, musí všechny sjednotit, aby volby vyhrál," řekl tehdy Michael Reagan.

 

Právě se děje

Další zprávy