Hlavní obsah

Trump retweetnul falešný citát, ve kterém ho chválí Reagan

Americký prezident Donald Trump na svém twitterovém účtu zveřejnil smyšlený citát, ve kterém jeho někdejší republikánský předchůdce Ronald Reagan hovoří o dojetí ze setkání s mladým Trumpem. Vymyšlený citát byl umístěn na falešném účtu, který se vydával za oficiální hnutí The Reagan Battalion (Reaganův prapor).

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Roztomilé!“ napsal Trump v příspěvku, ve kterém retweetnul citát zveřejněný falešným účtem. Na doprovodném snímku, kde si Reagan potřásá pravicí s Trumpem, je doplněn falešný citát tehdejšího prezidenta.

„Nevím proč a nikdy si to nebudu umět vysvětlil, ale když jsem se s tím mladým mužem setkal, měl jsem pocit, že jsem to já, kdo si třese rukou s prezidentem,“ uvádí citát, který je podle Reaganovy prezidentské knihovny smyšlený a který se objevil už během Trumpovy kandidatury v roce 2016.

Provozovatel Twitteru falešný účet již smazal, Trump ale svůj pochvalný tweet nijak neupravil.

Trump se s Reaganem skutečně setkal. Knihovna uvedla, že snímek pochází z listopadu 1987 z dobročinné recepce v Bílém domě. Na originální fotografii stojí po Trumpově boku ještě jeho tehdejší manželka Ivana, zlínská rodačka rozená Zelníčková.

Reaganova slova, která ale tento prezident nikdy neřekl, už v roce 2016 upoutala pozornost médií. List The Washington Post s odkazem na bádání v archivech napsal, že Trumpa s Reaganem nepoutaly žádné zvláštní vazby. Reaganův syn Michael během prezidentského klání v roce 2016 prohlásil, že jeho otec by byl z Trumpovy kandidatury a z toho, jak kampaň vede, v rozpacích.

„Nemyslím si, že by se mu líbil ponižující styl Donalda Trumpa, jak jedná s ostatními kandidáty, protože můj otce věděl, že až bude po všem, musí všechny sjednotit, aby volby vyhrál,“ řekl tehdy Michael Reagan.

Americká média k tomu poznamenala, že Trump novináře často kritizuje za smyšlené zprávy a za zveřejňování neověřených informací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám