Jak vybrat ty správné pamlsky pro psa

Publikováno: 8.7.2019
Autor: Brit
Foto: Brit

Na trhu je k dostání tolik různých pamlsků, že čert aby se v tom vyznal. Jak pro vašeho psího parťáka vybrat ten nejlepší? Pamlsky jsou vedle pochvaly, pohlazení nebo oblíbené hry dobrou odměnou a účinnou motivací pro psy. Musíme ale dobře vybírat a nedávat mu je bez rozmyslu, jinak dobrotou způsobíme víc škody než užitku. Jak se tedy v tom ohromném množství vyznat?

Je třeba volit správné pamlsky podle příležitosti, kdy je chceme použít, i podle samotného psa. Třeba měkké pochoutky se hodí pro štěňata, psí seniory nebo malá plemena líp, než tvrdé pamlsky. Na cvičení, jsou ideální “jednohubky”, na domácí zabavení zas žvýkací, které chvilku vydrží.

Při volbě pamlsků na trénink je třeba brát ohled i na jejich výživové hodnoty. Přeci jen jich za den dostane poměrně dost a kdybyste k odměňování používali třeba piškoty, měli byste rychle místo psa váleček. Proto volte raději nízkoenergetické dobroty. Měly by být ale i vysoce a lehce stravitelné, aby nezatěžovaly organismus. Dobře se k tomu hodí malé poloměkké pamlsky z masa a rýže. Mohou tak odpovídat i 20 % denního přídělu potravy.

Dnes už na trhu najdete i funkční pamlsky, kterými pejska nejen chutně odměníte, ale podpoříte i jeho zdraví. Většinou se zaměřují na jeden problém - např. zuby, imunitu, srst, posportovní regeneraci apod. Ty obsahují vitamíny, minerály a jiné prospěšné látky umíchané na míru a vy vybíráte podle potřeb jednotlivého pejska. Jsou to vlastně doplňky stravy podávané formou pamlsků, takové 2v1. :)

Na domácí mlsání se zas skvěle hodí sušené maso, ať už filety nebo kousky. Je výživné a zdravé a není snad pes, kterému by nevonělo. Vedle nešlápnete ani se sušenými vnitřnostmi. Mělo by jít ale o maso a vnitřnosti čisté, eventuelně se škrobem.

Další kapitolou jsou pak dentální pamlsky, které pomáhají čistit psí chrup a udržovat ho zdravý. Většinou se o to starají kombinací tvaru a obsahu spiruliny. Z vlastní zkušenosti ale mohu říct, že to chce volit ty tvrdší. U měkčích můj pes dvakrát kousl a bylo po pamlsku.

Ať už jde o jakýkoli pamlsek, měl by se skládat hlavně z masa. Naopak obilovin a cukru by v něm mělo být co nejméně, stejně jako umělých barviv, konzervantů a dochucovadel. Měl by být lehce stravitelný a kaloricky vyvážený.

Jaké pamlsky mají nejraději vaši psi? U nás teď vzhledem k sezóně klíšťat frčí Brit Care Dog Functional Snack Antiparasitic Salomon.

Sponzorem blogu Mazlíčci v pohybu je značka Brit, výrobce krmiv a pamlsků pro vaše čtyřnohé parťáky. Brit dále podporuje centrum Helppes pro výcvik asistenčních pejsků, canisterapeutickou organizaci Aura Canis, různé mezinárodní výstavy psů a koček pořádané v České republice, sportovní kynologii a další psí sporty. Web: www.krmivo-brit.cz