Kreativní exkurz aneb Jak jsme upekli SEO-fotbalový komiks, kterým nyní obšťastňujeme klienty na schůzkách

Když francouzští kohouti na fotbalovém šampionátu pyšně směřovali na vrchol světového panteonu „kopačkových“ polobohů, my jsme mezitím vybrušovali SEO soupisku.
SEO Fotbal

To bychom nebyli my, kdybychom v tomto fotbalovém "šílenství" také s něčím nepřišli... A s čím? No přeci s fotbalovým komiksem! Ale není to jen tak ledajaký komiks, nýbrž SEO fotbalový komiks! Čtěte dále a vše se dozvíte.

Takhle to všechno začalo...

Jak to již bývá, ty nejlepší nápady se chytají do klobouku nejčastěji tzv. zničehonic. U našeho SEO komiksu, kterým jsme chtěli popularizovat povětšinou nudně odborné téma optimalizace webových stránek pro vyhledávače, tomu bylo nejinak. Počátek se datuje do pozdního prosincového večera léta Páně 2017.

Dva SEO znalí matadoři seděli, brainstormovali, nenuceně konverzovali a sem tam se v rámci slovního fotbalu uchechtli nad svými glosy. A čím uvolněněji hovor plynul do iracionálních dimenzí verbální komunikace, vyvstala najednou ona klíčová otázka: „Jak by asi vypadala SEO disciplína prostřednictvím obvyklých fotbalových hlášek z komentátorské židle?“ A nápady začaly jeden za druhým poletovat v éteru kanceláře a zhmotňovaly se v podobě klišé hlášek moderátorů fotbalových přenosů. Důležité bylo vše pochytat a zachytit:

SEO fotbal

Zrod SEO fotbalového komiksu

Nápad udělat z toho edukativní komiks, který by vtipným způsobem propojil obvykle těžko prezentovatelné zákonitosti světa SEO s běžnou realitou se zrodil hned v dalším kroku. Ukázal se vícero lidem v našem online týmu a začalo se už blíže přemýšlet o samotné realizaci. A protože někteří naši „fotbalově pozitivně smýšlející“ jedinci taktně poznamenali, že v červnu roku 2018 se bude konat světový šampionát, hned jsme věděli, kdy se s originálním SEO fotbalovým komiksem na veřejnosti vytasit.

SEO fotbal

SEO komiks získává svou první podobu, grafickou i textovou

Přesuňme se nyní kvapným krokem v čase z prosince 2017 do května 2018. To nastává správná doba, kdy už vrcholí příprava SEO fotbalového komiksu. První storyboard od původních tvůrců myšlenky (MS Malování je nejlepší!) vypadal takto:

SEO fotbal

U myšlenky grafického uchopení jsme se shodli, že to bude chtít něco roztomilého, ale bez zaměření na extra detailnost vykreslení, protože prim musí hrát hlavně obsahové sdělení. Zda toto omezení dotáhla následně naše šikovná grafička k vizuální dokonalosti, můžete posoudit na ukázkách okolo.

V dalším kroku to znamenalo vybrat 11 nejdůležitějších informací (číselný ekvivalent nastoupivšího mužstva k zápasu, samozřejmě těch SEO situací se nabízelo mnohem více, takže výběr byl těžký), které budeme komiksem komunikovat a kreativně je vyjádřit vizuálním zpracováním, aby byly pochopitelné. No a vznikla z toho tato sestava:

SEO Soupiska pro fotbalové mistrovství

1. Kvalitní vlastní content
2. Neexistující URL adresy
3. Jak na již dlouhé a nevzhledné URL adresy
4. Práce s Google Analytics
5. Duplicitní obsah a kanonizace
6. Kvalitní zpětné odkazy →
bude vás zajímat, jak se dělá linkbuilding.
7. Penalizace webu a práce s Google Search Console
8. Klíčová slova →
budoucnost jejich využití v SEO?
9. Anchor texty
10. Metadata
11. URL adresy a jejich specifikace

A jdeme do finále...

SEO fotbal

A toto už je ukázka provedení #5 komiksového dílu, dotažená do požadované vizuální koncovky. Původně jsme uvažovali i nad variantou nadpisu ve fotbalovém hřišti, viz obrázek dole, ale usoudili jsme, že by se jednalo o rušivý prvek:

SEO fotbal

Po finálních úpravách a dotažení kolíků na kopačkách stačilo komiks odšpuntovat a začít pravidelně publikovat na FB profilu. Posledním bodem byla copy tvorba jemně humorných textů s fotbalovým a SEO podtextem, které každý díl komiksu na FB doprovázely. Pokochat se můžete taktéž níže.

SEO fotbal

SEO fotbal

Posty na FB...A to je vše?

Pro FB komiks kývneme hlavou na znamení souhlasu – přece jen už je delší dobu po šampionátu a svoji roli tam splnil. Jelikož to ale nebyla jednorázová věc, konec to zdaleka není! Tento originální koncept „oslího můstku“ SEO a fotbalu jsme plánovali nechat žít i v dalších podobách:

Také jsme ho z digitálního světa převedli do „kamenné“ reality a máme ho vytištěný v podobě rozkládacího papírového leporela o praktickém čtvercovém formátu. Vejde se do každé kapsy a poslouží jako pomůcka při přemýšlení nad tím, jestli máte na webu z hlediska SEO už vše podchycené.

V rámci obchodních a SEO schůzek jím rádi obšťastňujeme všechny zvídavé klienty. Za odměnu samozřejmě.

Chcete také jeden do sbírky? Tak se nám ozvěte a přijďte se pobavit o SEO pro váš web či projekt.

SEO baví, prodává, plní cíle – chcete také?

napište nám

Související články: 

SEO a nalezitelnost webového obsahu

SEO a nalezitelnost webového obsahu
Co splňuje kvalitní webová stránka? Proč musí být váš obsah snadno nalezitelný?

Fake news a pravda jako nový SEO faktor?

Fake news
Lží je mnoho, zato pravd jak šafránu. Pochopí to kromě lidstva i strýček Google?

Content a SEO bonmot k důležitosti vizualizace

Content a SEO bonmot
Věřili byste, že za to může jen pouhopouhých 28 gramů? Úžasné…