‚Bylo identifikováno korupční riziko.‘ Audit zakázek Brna-střed ukázal na další podezření z manipulace

  • Chybějící dokumentace k zakázkám či oslovování stále stejného okruhu firem. To jsou jen některá pochybení, jež ve Správě nemovitostí městské části Brno-střed odhalil interní audit.
  • Vedení radnice kontrolu nařídilo potom, co vypukla aféra kolem někdejšího radního za ANO Jiřího Švachuly. Policie ho viní mimo jiné z úplatkářství a manipulace veřejných zakázek.
  • Stíhání čelí také bývalý vedoucí technik správy nemovitostí Petr Kosmák, který s policií podle vazebního usnesení spolupracuje.
  • Podle kriminalistů jen ve správě nemovitostí zločinecká skupina zmanipulovala zakázky minimálně za 26 milionů korun, další tendry za 116 milionů pak na radnici Brno-střed.

Dokumenty Brno (Aktualizováno: 11:19 9. 7. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na koláži Jiří Švachula.

Na koláži Jiří Švachula. | Zdroj: Koláž iROZHLAS

„Při průběhu zadávacího řízení bylo identifikováno korupční riziko z důvodu opakovaného oslovování stejného okruhu dodavatelů,“ píše se v protokolu o výsledku veřejnosprávní kontroly, který server iROZHLAS.cz získal s pomocí informačního zákona.

Policie obvinila dalšího politika v korupční kauze Brno-střed, zastupitele Hose stíhá na svobodě

Číst článek

Konkrétně pracovníci z oddělení vnitřního auditu úřadu Brno-střed upozornili třeba na zakázky, které soutěžila stejná trojice brněnských stavebních firem. Jen v roce 2017 šlo o pět tendrů v celkové hodnotě 415 tisíc korun a shodně je vyhrála společnost S.T.A.V. LBM.

Server iROZHLAS.cz se proto snažil danou firmu kontaktovat s dotazem, jak soutěže zakázek probíhaly či zda ji – v souvislosti s děním na radnici – nekontaktovala policie.

Nedohledatelné kontakty

Firma S.T.A.V. LBM, která vznikla v roce 2016 (tedy ve stejné době, kdy na radnici Brna-střed začala podle kriminalistů působit zločinecká skupina v čele se Švachulou), však nemá webové stránky, dohledatelný není ani kontaktní e-mail nebo telefon.

Jednatelka firmy Lenka Chovancová ovšem působí také ve vinařství v Horních Věstonicích, kde kontakty už uvedeny jsou. „Nechci se k tomu nic říkat, když to řeší policie,“ řekla s tím, že ji kriminalisté kvůli úplatkářské kauze také kontaktovali. „Ano, vypovídat byli všichni, kdo tam něco dělali,“ doplnila.

S obdobnými dotazy chtěla redakce oslovit také zbývající firmy, tedy Torial a V.I.P. Plus, jež se výběrových řízení rovněž účastnily, ale nikdy nevyhrály. Zajímala se především o to, zda během tendrů nepojaly firmy nějaké podezření či zda neplnily pouze funkci takzvaného „křoví“. O této praktice se totiž vyšetřovatelé zmiňují přímo ve vazebním usnesení, jež má server iROZHLAS.cz k dispozici.

V dokumentu se píše, že některé společnosti se „cyklicky ve variabilním postavení z pozice vítěze zakázky či pozice takzvaného křoví činnosti této organizované zločinecké skupiny tímto svým postavením účastnily.“ Tím se podle kriminalistů eliminovala skutečná soutěž o veřejné zakázky, které se tak přidělovaly na základě dohody „všech zainteresovaných subjektů“.

Podobně jako vítězná firma ale ani Torial nemá veřejné kontaktní údaje. Zástupci společnosti V.I.P. Plus pak na dotazy i přes opakované urgence nereagovali.

Nejednotné informace

Podle kontrolorů byly problémové i některé další zakázky správy nemovitostní městské části. Jako příklad uvedli dvojici tendrů na rekonstrukci bytů v ulici Dornych za celkem 723 tisíc korun, jež získala společnost D & P Building. Z auditu vyplývá, že uchazeči k zakázkám nedostali stejné informace a mohlo tak dojít ke zvýhodnění vybraných účastníků.

„Bylo zjištěno, že nabídky od dodavatelů, které byly přiloženy k jednotlivým zakázkám, jsou v rozdílné kvalitě a rozsahu, proto se lze domnívat, že dodavatelé neobdrželi od zadavatele jednotné informace ve výzvě k podání cenové nabídky,“ píše se v dokumentu.

Proč tomu tak bylo, zástupci D & P Building nevysvětlili – dotazy zaslané e-mailem zůstaly bez reakce.

Firma přitom figuruje i v jiné problémové zakázce správy nemovitostí. Získala tendr na „zajištění domu proti ptactvu a úklid“ v hodnotě bezmála čtvrt milionu korun, smlouva však byla uzavřena až dodatečně po realizaci zakázky.

Drobné práce

Chyby audit odhalil i u menších zakázek do 50 tisíc korun. Vytkl třeba to, že objednávky na drobné práce – jako byla oprava omítek, malba chodby nebo úklidové služby – se prováděly až zpětně po dokončení práce a faktury navíc nikdo nekontroloval.

„To znamená, že (technik správy nemovitostí městské části – pozn. red.) neodsouhlasil, že práce byly provedeny v objednaném rozsahu, kvalitě a za objednanou cenu,“ popisuje dokument.

Auditní zprávu, ve které kontroloři radnice upozorňují na korupční rizika i rizika nehospodárného nakládání s veřejnými penězi, server iROZHLAS.cz zveřejňuje v celém znění, a to včetně přijatých nápravných opatření:

Pro upřesnění: prověrka se týkala zakázek správy nemovitostí Brna-střed, která se stará o desítky bytů ve vlastnictví městské části. Současně šlo o agendu bývalého radního ANO Jiřího Švachuly, jehož nyní policie spolu s dalšími devíti lidmi stíhá za manipulaci veřejných tendrů a úplatkářství, a to navíc v organizované skupině.

Kontroloři nicméně neměli k dispozici kompletní dokumentaci, protože část si během březnového zásahu na brněnské radnici odvezla kvůli vyšetřování kauzy policie. Audit se tak zabýval pouze zakázkami, které – alespoň prozatím – nejsou předmětem trestního řízení. Dozorující státní zástupce Radek Mezlík už dříve prohlásil, že okruh prověřovaných zakázek se rozšiřuje.

Kauza zasáhla i Faltýnka

  • Policie zasahovala na počátku března na několika místech, a to kvůli dvěma případům, které spojuje právě osoba Jiřího Švachuly.
  • Při zátahu se policie zajímala především o zakázky investičního odboru z minulého volebního období, kdy byl Švachula místostarostou Brna-středu a spadaly pod něj investice. V nynějším volebním období byl radním. Z úřednického hlediska ovšem odbor vedl bývalý místostarosta Brna-Ivanovic Petr Liškutin.
  • Detektivové obvinili deset lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, sjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů.
  • Pět lidí včetně Švachuly a Liškutina skončilo ve vazbě a hrozí jim 10,5 roku až 16 let vězení, dva z nich - podnikatel Lubomír Smolka a Liškutin - se později dostali na svobodu. Zbylí obvinění jsou na svobodě.
  • Kvůli druhému případu, ve kterém jde o ovlivňování zakázky na mýto, policisté zasahovali na antimonopolním úřadu, v sídle firmy Kapsch, a u prvního místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka v bytě. Nikoho ale neobvinila.
  • Švachulu s Liškutinem hnutí ANO vyloučilo.
  • Server Novinky.cz napsal, že policie podezírá šéfa antimonopolního úřadu Petra Rafaje a ředitele firmy Kapsch Karla Feixe z korupce. Faltýnek s oběma muži jednal, protože prý hrozila hnutí ANO ostuda. Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že o schůzkách nevěděl (čtěte zde).

Podezřelé projekty

Radnice po vypuknutí kauzy zakročila z preventivních důvodů také u rozběhlých zakázek investičního odboru zadávaných tedy přímo úřadem Brna-střed, kterými se policie dosud nezabývala. Vyšetřovatelé se totiž zaměřili především na dokončené tendry, podle nich zde skupina vedená Švachulou zmanipulovala zakázky za minimálně 116 milionů korun.

Vedení městské části tak stoplo pětici zakázek ve fázi výběrového řízení s tím, že soutěž vypíše znovu po dokončení nové protikorupční směrnice. Ta se nyní finalizuje. „Znění nové směrnice o zadávání veřejných zakázek je aktuálně projednáváno v orgánech městské části, po schválení vejde v platnost,“ popsala mluvčí radnice Kateřina Dobešová.

Investice, které by mohly s korupční kauzou souviset, prověřovali někteří členové kontrolního výboru z řad opozice. Podle předsedkyně Moniky Lukášové Spilkové (Piráti) se zaměřili na obecné principy i problémové projekty.

„U dvou velkých investičních projektů, které jsou v běhu, jsme našli tak závažná pochybení, že máme podezření, že to mohlo být součástí celého toho korupčního systému,“ popsala pro iROZHLAS.cz Spilková.

Konkrétně se mělo manipulovat s informacemi o jednotlivých tendrech tak, že vybraní účastníci mohli své nabídky šít na míru. Kontrolní výbor proto podle Spilkové doporučil městské části, aby na dané zakázky nechala zpracovat znalecké posudky.

V korupční kauze aktuálně čelí obvinění deset lidí. Policie podezřelé viní z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Okruh stíhaných se nedávno podle informací Mf Dnes rozšířil o podnikatele a zastupitele Brna-severu Jiřího Hose z ODS, stíhaný je na svobodě.

Kristýna Guryčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme