Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Hádají se s Trumpem, chtějí ale víc. ‚Dejte nám stejné prachy jako chlapům,‘ přejí si americké fotbalistky

Sport

  6:00
PRAHA - Jsou zřejmě jediným týmem, který může konkurovat mužským fotbalovým reprezentacím. Vždyť americké reprezentantky jsou dlouholetým ženským hegemonem, jména jako Hope Soloová, Amy Wambachová či v současnosti Megan Rapinoeová či Alex Morganová každý z fotbalových fanoušků někdy slyšel.

Kelley O’Haraová se raduje z titulu mistryň světa. foto: Reuters

Muži si při oslavách sahají do rozkroku, my bychom měly být pokorné? Směšné, tvrdí americká fotbalistka

Vítězky nedávného mistrovství světa ve Francii jsou hegemonem především proto, že se o nich neustále mluví. 

Hned na úvod šampionátu se mluvilo o tom, zda by se měly, či neměly omluvit za třináct gólů do sítě Thajek, které podle některých expertů prý neuctivě zesměšnily.

Pak se zase mluvilo o tom, jak kapitánka Megan Rapinoeová promluvila o tom, že by nepřijala pozvání Donalda Trumpa přijít do Bílého domu ve Washingtonu k tradičnímu přijetí hlavou státu USA.

Kapitánka USA Megan Rapinoeová se raduje z proměněného pokutového kopu.

„Do zas... Bílého domu nepůjdu,“ uvedla Rapinoeová na Twitteru.

Trump jí vzkázal, ať nejprve něco vyhraje a pak něco komentuje. A ona to splnila. Ve finále vstřelila vítězný gól, navíc byla vyhlášena nejlepší hráčkou turnaje. 

Alex Morganová to zase po semifinále s Anglií schytala za to, že gestem pití čaje po svém vítězném gólů zesměšnila všechny Brity.

V samotných Spojených státech však nejvíce hýbe světem jiná záležitost - platová rovnost s muži.

Právě Rapinoeová, Morganová a spol. se soudí s americkým fotbalovým svazem kvůli tomu, že oproti mužskému týmu USA dostávají mnohem nižší odměny, i když jsou na tom výsledkově mnohem lépe.

Ženský fotbal v USA přitom podle listu Wall Street Journal ročně přináší svazu příjmy v hodnotě 50 milionů dolarů, mužský zhruba o milion méně.

Američanky navíc kritizují i prémie za vítězství na šampionátu. 

Co na tom, že šéf FIFA Gianni Infantino fotbalistkám slíbil, že odměny pro vítězky příštího ženského šampionátu v roce 2023 se zdvojnásobí ze současných 30 milionů dolarů?

Finále MS pořádně bolelo.
Americké fotbalistky se radují z vítězné branky Megan Rapinoeové.

Vždyť Francouzi, tedy mistři světa z loňského mužského šampionátu v Rusku, získali za vítězství 440 milionů dolarů. 

Situaci zhodnotila i tradiční bojovnice za rovnost práv, legendární tenistka Billie Jean Kingová.

„Tyto sportovkyně přinesly ženskému sportu více pozornosti, podpory a hrdosti než jakýkoliv jiný tým v historii,“ uvedla Kingová na Twitteru s tím, že chce vyrovnané platy pro obě pohlaví.

Odpovědi se nejen ona, ale i americké fotbalistky dočkaly záhy. Čínský obchodní gigant Alipay slíbil v nejbližších měsících a letech investice do ženského fotbalu ve výši 145 milionů dolarů za deset let.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...