Hlavní obsah

Cíl, vyhrál jsem! Nebo ne? Etiopská hvězda si uřízla pořádnou ostudu

Byl to moment, na který etiopský běžec Hagos Gebrhiwet jen tak nezapomene. Během pátečního závodu Diamantové ligy v Lausanne byl totiž přesvědčen, že závod na 5000 metrů vyhrál. A také začal svůj triumf spolu s fanoušky slavit. Mělo to jeden háček. Do cíle totiž zbývalo ještě jedno kolo...

Foto: Profimedia.cz

Hagos Gebrhiwet (první zprava) si uřízl pořádnou ostudu

Článek

Dvanáct a půl okruhu musí běžci zdolat během závodu na 5000 metrů. Počet kol zjevně zmátl i bronzového medailistu z olympijských her z Ria de Janeira Hagose Gebrhiweta, který slavil už o kolo dřív. Nic mu nebylo platné, že závodníky na posledních čtyři sta metrů upozorňovalo jako tradičně zvonění do závěrečného okruhu.

Šlápl na to, předpokládanou cílovou páskou proběhl jako první a s rukama nad hlavou slavil svůj triumf. Aspoň si to myslel. Až po zhruba sedmi sekundách si pětadvacetiletý Gebrhiwet uvědomil, že něco nehraje.

VIDEO: Na tento moment nebude Gebrhiwet rád vzpomínat

Jeho soupeři totiž bez většího vzrušení pokračovali dál. Až v ten moment etiopskému běžci došlo, že do cíle musí ještě jednou zdolat celý okruh. Bylo však již pozdě. Šokovaný atlet nakonec doběhl až na desátém místě, navíc se jeho předčasná oslava stala na sociálních sítích terčem celé řady vtipů.

Kolem svého krajana se pak prohnal i Yomif Kejelecha, který se v čase 13:00:56 stal skutečným vítězem závodu, Gebrhiwet doběhl o více než devět sekund později, hluboko v poli poražených.

Reklama

Související témata: