bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Životní šance pro Francouze. Sakic ho vidí v NHL, počítá s ním jako s dvojkou

9. července 2019, 10:00

Tomáš Zatloukal

V Coloradu už mají jasno, kdo bude na podzim krýt záda brankářské jedničce Philippu Grubauerovi. Po otevření hráčského trhu měl generální manažer Joe Sakic zajímavé varianty, kým sedmadvacetiletého Němce doplnit, ale žádnou nevyužil. Muže pro tuto roli totiž už dávno našel, věří v kvality českého reprezentanta Pavla Francouze.

Když Francouz v květnu podepsal s Avalanche novou roční smlouvu, mohl mít báječný pocit. Nejen kvůli tomu, že si finančně polepšil a Sakic mu nabídl téměř milion dolarů. Plzeňského rodáka muselo hřát, že kontrakt je jednocestný.

Šlo o jednu z indícií, že s Francouzem pod Skalistými horami opravdu počítají a chystají pro něj výraznější pozici. Že ho nechají odchytat víc než dva zápasy, v nichž se blýskl během sezony 2018/2019.

Krátce poté vydal Denver Post analýzu, jejímž závěrem bylo tvrzení, že Colorado nechá odejít nevyrovnaného Rusa Semjona Varlamova, nepodepíše žádného volného gólmana a nejspíše skutečně vsadí na tandem Grubauer, Francouz.

Po návratu do Česka pak extraligový šampion z roku 2015 v dobrém rozmaru prohodil: "V klubu mě ujistili, že dostanu více prostoru." 

Vše pak minulý týden potvrdil Sakic svými kroky: neusiloval o setrvání Varlamova, nehledal nikde jinde a na otázku, kdo bude coloradskou dvojkou, měl stručnou a jasnou odpověď: "Rozhodli jsme se pro Francouze."

Od Lavin jde o lehce riskantní řešení. Francouz v NHL prakticky nic neodchytal, zatím se opravdu osvědčil jen na farmě, kde dokonce měl nastoupit v Utkání hvězd. Tou dobou Denver Post o brankáři s lapačkou na pravačce napsal, že je patrně tím nejlepším maskovaným mužem v organizaci Colorada.

I vedení Avs hodnotí Francouze vysoko, poctivý pracant s porcí talentu Sakica zaujal. A tak mu dal životní šanci. Risk to je, ale ne příliš velký. Když se Francouz neosvědčí, půjde situace bez výraznějších nákladů řešit.

V opačném případě pak půjde o Sakicovo manažerské vítězství, protože najít schopného brankářského náhradníka za 950 tisíc dolarů ročně není vůbec lehký úkol. Osobní triumf by to byl i pro sympatického Čecha, který kvůli snu pravidelně chytat v NHL opakovaně odmítl tučné gáže z Ruska.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.