InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Gump – jsme dvojka - promítání filmu

    Čtvrtek 28.3 16:00 - Biograf Kotva Lidická 2110, České Budějovice

  • Basstard Beatz w. Magenta & Tony P

    Čtvrtek 28.3 21:00 - Klub K2 Sokolský ostrov 1, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 

Strakonický pivovar chystá na srpen oslavy 370. výročí od založení

STRAKONICE – Na 24. srpna chystá Měšťanský pivovar Dudák Strakonice oslavu 370. výročí od svého založení. Založen byl roku 1649, což z něj činí jeden z nejstarších pivovarů v Česku. Oslava se odehraje na parkovišti pod pivovarem, kde bude připravené pódium, stany i lavičky. Na akci během dne vystoupí kapely Tlustá Berta, UDG, Prácheňský soubor písní a tanců nebo Cimbálová muzika Milana Broučka.

 

„Na tento den také chystáme den otevřených dveří, během kterého ukážeme zájemcům pivovarskou varnu, sklep, spilku. Náš pivovar je výjimečný tím, že zde pivo zraje přímo v otevřených kádích a ne jako ve velkých provozech v uzavřených tancích," řekl ředitel pivovaru Dušan Krankus.

Letos se bude jednat již o druhou významnou akci tohoto typu, 22. června se konala tradiční Pivovarská pouť. Podle organizátorů se jednalo o jeden z nejlepších ročníků nového tisíciletí, a to podle reakcí jak na sociálních sítích, tak přímo od návštěvníků. Piva se vypilo průměrně 130 sudů. Atmosféru ale podtrhl zejména výborný výběr kapel. Průběh odpoledne, večera i noci bohužel kazila nepřízeň počasí. Ani průtrže mračen ale neodradila fanoušky, kteří zcela zaplnili pivovarský dvůr.

„Letošní pouť měla připravený výborný program, hodně lidí se těšilo například na skupinu Traktor, ale i ostatní kapely měly velký úspěch. Bohužel jsme se opět nevyhnuli hustému dešti, který ale zdaleka všechny lidi neodradil. Za to patří od nás z pivovaru všem návštěvníkům veliký dík," zmínil Dušan Krankus.

Zároveň připomněl, že náklady na celou akci jsou výrazně vyšší, než je zisk z prodeje piva a pohybují se v řádech stovek tisíc korun. „Tyto náklady rostou každým rokem. Pivovar se je snaží eliminovat pečlivým výběrem kapel, které jsou v rámci cenových relací rovněž rok od roku vyšší," dodal s tím, že pivovar bude muset do budoucna zvážit, jak se vyrovnat se stále rostoucími náklady.

Velký úspěch má zatím mezi pivaři nový speciál 1649, který sládek pivovaru Vlastimil Matej připravil přímo na tuto akci. Jedná se o nefiltrované pivo, které je svou stupňovitostí na rozhraní mezí desítkou a jedenáctkou, obsah alkoholu je 4,2 procenta a prodává se v sudech a v lahvích o obsahu 0,75 litru.

„Zatím se výborně prodává a mohl by se stát naším nejúspěšnějším speciálem. Co se ostatních piv týká, tak se v průběhu roku nejvíce vypije 11 stupňového piva, následované 10 stupňovým, Otavským Zlatým a polotmavým Klostermannem," poznamenal Pavel Pechoušek, který se v pivovaru stará o propagaci. Kmotry pivního speciálu byli představitelé šesti nejpopulárnějších strakonických sportovních klubů.

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Martin 

    Reagovat

     

    Proč jste to nespojili s pivovarskou pouti? Takhle ekonomický se chová firma, která na tom je tak jak je? Zase populismus, hlavně si dejte na plakát vstup zdarma.

    Vloženo 10.7.2019 06:33:11

  • pivovarský 

    Reagovat

     

    „Na tento den také chystáme den otevřených dveří, během kterého ukážeme zájemcům pivovarskou varnu, sklep, spilku. Náš pivovar je výjimečný tím, že zde pivo zraje přímo v otevřených kádích a ne jako ve velkých provozech v uzavřených tancích," řekl ředitel pivovaru Dušan Krankus.
    Kolik toho musel autor článku vypít, než vypotil uvedený odstavec

    Vloženo 9.7.2019 16:28:56

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace