Viděli jste všech 20? Tohle jsou nejlepší horory 21. století

Jste fanouškem hororů? Vybrali jsme dvacet výborných hororových filmů, které nás uchvátily, přičemž každý z nich nabízí něco odlišného, než ty předchozí. Chybí vám tu nějaký?

Nezvratný osud (2000)

Žádný vrah, žádná zombie, žádná monstra. Nezvratný osud nabízí originální pokoukání, v němž hlavní roli hraje osud, který jak jste již podle názvu odhadli, nejde zvrátit. Jednoho obyčejného dne je mladík obohacen vidinou, v níž všichni kolem něj postupně umírají. Když vidina skončí, den pokračuje naprosto přímočaře a obyčejně, jako každý jiný, dokud mladíkovi známí nezačnou umírat ve stejném pořadí, jako ve vidině.

Ti druzí (2001)

Snímek nabízí náhled do konce 2. světové války. Grace, hraná Nicole Kidman, společně se svýma dvěma dětmi žije v potemnělém domě a čeká, než se její milý navrátí z války. Proč je dům potemnělý? Děti totiž trpí alergií na sluneční světlo, což velice nahrává do karet něčemu, co se uvnitř jejich domu skrývá. Ti druzí od režiséra Alejandro Amenábara se mohou pyšnit 83procentním hodnocením na ČSFD, a také skvělými hereckými výkony v hlavních rolích.

Kruh (2002)

Americký Kruh, který mnozí považují za klenot hororové tvorby, se nám do hlavy zapsal nejen díky ikonické scéně, v níž dívka z videokazety, Samara, vylézá zprostřed televize, ale i díky poutavé atmosféře, která každou chvilkou nabírala na obrátkách. Je sice pravda, že snímek je možná až zbytečně dlouhý, nicméně i tak bychom ho zařadili mezi nejlepší hororové filmy 21. století. Pokračování jsou na tom s kvalitou přesně tak, jak byste čekali.

Úsvit mrtvých (2004)

Z trochu odlišného soudku jsme do topky zařadili i něco s populárními zombíky, kteří za svou dobu existence snad ještě nepřestali nudit. Úsvit mrtvých je dost možná tím nejlepším zombie filmem všech dob a zrežíroval jej Zack Snyder v tu dobu, kdy mu filmařina ještě šla velmi dobře. Nečekejte nic inovativního. Máme skupinu lidí, kteří jsou uvízlí uprostřed obchodního domu a na každém rohu číhá nejedna horda krvelačných bestií. Podaří se přežít každému z nich?

Saw: Hra o přežití (2004)

Někdo by se hádal, že série Saw vlastně není hororem ale spíše mrazivým thrillerem, což je pravda, nicméně brutálnost filmu nechybí a nutno říci, že režisér James Wan, kterého jsme již zmínili u V zajetí démonů, opět odvedl sakra dobrou práci. Dva muži, kteří tvrdí, že se vidí poprvé v životě, se probudí uprostřed špinavé koupelny a nohy mají přivázané v řetězech. Neznámý úchylák si s nimi hraje hru, jak on sám tomu říká, a dokazuje jim, že za vše si můžou jen a jen sami.

V moci ďábla (2005)

Katolická církev učinila extrémně vzácné rozhodnutí a oficiálně potvrdila, že je devatenáctiletá studentka prvního ročníku vysoké školy posedlá zlý duchem. Příběh filmu V moci ďábla pojednává o dramatickém soudním líčení s farářem, odsouzeným za nedbalost, která vyústila ve smrt mladé, údajně posedlé dívky. Film V moci ďábla je inspirován skutečnými událostmi a jedná se o jeden z nejlepších hororů o vymítání ďábla.

Pád do tmy (2005)

Dobrodružný horor z roku 2005 vypráví o několikačlenné skupince kamarádek, které se rozhodnou spustit se do jeskyň poblíž Apalačského pohoří. První problém nastává, když všichni uvíznou uprostřed jeskyně. Druhý, ale mnohem závažnější problém, přichází chvíli poté. V jeskyních se totiž cosi pohybuje a vypadá to jako člověk. Kamarádky budou společně nuceni bojovat o své nebohé životy a snažit se dostat jednou provždy pryč.

Mlha (2007)

V noci z 19. na 20. července zasáhla celou oblast západního Maine podivná letní bouře. David se se svým pětiletým synem Billym a otravným sousedem Nortonem vypraví do nedalekého města nakoupit zásoby pro případ, že by vichřice znovu udeřila. Když společně dorazí do supermarketu, jsou svědky toho, jak stříbřitý mlžný mrak začne pohlcovat vše co je v okolí. Další film v seznamu, který byl natočen dle knihy od Stephena Kinga, vám zaručí dvouhodinovou napínavou “zábavu“ plnou tajemna.

REC (2007)

První a poslední horor z žebříčku natočený jako found footage (tzv. třepací kamerou). Španělský horor REC ukazuje virus, který jsme ještě nikdy nikde jinde neviděli. Vypukl uvnitř jednoho panelového domu, z něhož byla udělána karanténa a přeživší, kteří se nacházejí uvnitř jsou nuceni bojovat zuby nehty o to, aby se ven dostali v celku a nenakazili se záhadným virem.

Jezero smrti (2008)

V Jezeru smrti se sice vraždí, ale ne příliš. Tentokrát sledujeme zamilovaný pár, který se rozhodne strávit odpoledne u krásného stříbřitého jezera. Den jim ale naruší banda mladíků, z nichž většina jsou spíše děti, a situace vyústí v nešťastnou událost, která zapříčiní boj o život každého živého, kdo se právě v okolí jezera pohybuje. Jak moc jsou schopny děti dojít, aby se pomstily?

Oni (2008)

Home invasion se vším všudy, a hlavně s pekelnou atmosférou, která drásá nervy. Tak mnozí popisují sledování filmu Oni, kde si hlavní manželský pár zahrálo duo Liv Tyler a Scott Speedman. Ti jsou v noci uprostřed odlehlé chaty vystaveni třem neznámým psychopatům, kteří se za každou cenu chtějí dostat dovnitř a udělají pro to cokoliv. Velice doporučujeme snímek sledovat v opuštěné místnosti se zhasnutými světly a perfektním ozvučením, protože jedině takto si tento výborný kousek užijete. Druhý díl ale raději vynechte.

Ďábel (2010)

Poměrně krátký film Ďábel, který má něco málo přes 77 minut stihne v divákovi za svoji kratičkou stopáž probudit napětí a usadit ke křeslu. Sledujeme partičku pěti lidí, která se vzájemně nezná, každý má svou minulost, své problémy a svůj osobní život. Tahle neznámá parta uvízne ve výtahu a jsou nuceni vyčkat nějaký ten čas pospolu. Jeden z pětice v sobě však ukrývá něco, o čem by se zbytku mohlo snad jen zdát.

Insidious (2010)

Slabší odvar již zmíněného V zajetí démonů, který má ale stále co nabídnout. Protentokrát se skrz syna v kómatu vydáváme do astrálního světa plného záhadných entit, které ohrožují život jeho a zbytku rodiny. Insidious byl taktéž zrežírován Jamesem Wanem. V nabídce je i druhý díl, který přímo navazuje na první Insidious. Pokud se vám zalíbí i díl druhý, k dostání je i třetí díl, odehrávající se před událostmi prvních dvou filmů, a čtvrtý díl.

V zajetí démonů (2012)

Duchařina z dílny mistra Jamese Wana pohltila celý svět. Neexistuje moc lidí, kteří by tento horor o démonech nevidělo, proto jej tedy není potřeba ani nijak složitě představovat. Stačí dvě slova – dům a duch, a máte představu, co by se asi tak mohlo dít. Důležité je, že se ze V zajetí démonů stala v podstatě série, která má svůj vlastní vesmír, do něhož spadají i sólovky o panence Annabelle, která si aktuálně v kinech střeží svůj třetí díl.

Chata v horách (2012)

Velice netradiční podívaná, která představí partu chatujících kamarádů, kteří budou nuceni bojovat o své holé životy, protože si na nich chtějí smlsnout všemožná monstra, která jsou k nim vypouštěna neznámými lidmi, kteří je nalákali do svého sledovacího regionu. Ve filmu si zahrál i Thor, neboli Chris Hemsworth. To, jestli jeho postava přežije, se dozvíte v samotném filmu, který už jen kvůli nápaditosti doporučujeme všema deseti.

Neutečeš (2014)

Neutečeš je snímkem, který by do této topky asi většina hororových nadšenců nezahrnula. Vždycky se však vyplatí mít v kapse něco, u čeho se jednoduše odreagujete a vypnete mozek, budete si přitom říkat, jak je možné, že vlastně koukáte na takovou blbinu, ale zároveň se budete bavit. Neutečeš vypráví o démonech, kteří se přenáší sexem, a postižené oběti se tak stanou prokletými. Jestliže vás námět alespoň trošičku zaujal, dejte snímku šanci, a možná se nakonec budete pekelně bavit.

To (2017)

Horor s úsměvným názvem, jehož předlohu bychom našli v knize mistra hororů Stephena Kinga, v roce 2017 zbořil kina a překvapil svou kvalitou. To vypráví o skupince mladých teenagerů, kteří společně prožívají zajímavá dobrodružství plná smíchu a radosti, než se jim do života postaví zlo, které se s ničím nepáře a vycítí slabinu každého člena skupinky. Podaří se dětem s neznámou děsivou entitou navždy skoncovat? Tento rok se dočkáme druhé kapitoly.

Uteč (2017)

Film Uteč, kterému je věnován tento odstavec, byl dokonce nominován na zlaté sošky Oscara, a dokonce jednu se mu podařilo ukořistit. Jordan Peele, který tento rok nechal vpustit do kin rozpačitě vzaté My, dva roky předtím natočil skvost, který mnozí řadí mezi ty nejlepší horory všech dob. Doporučujeme si o tomto snímku příliš nezjišťovat, protože má své momenty, které byste neodhadli a věnuje se takovým tématům, kterým se většina snímků vyhýbá.

Halloween (2018)

Nijak složitý slasher, který má ale skvělou atmosféru a výborně odkazuje na předešlé filmy (především na ten původní z roku 1978). Kdo by neznal Michaela Myerse? Chladnokrevný zabiják, který vyvraždil podstatnou většinu své rodiny a poté byl odvezen do psychiatrické léčebny, kde se doktoři usilovně snažili o jeho uzdravení. Michael se však po 40 letech dostává zpátky na svobodu a jde si pro svou oběť, která mu před těma lety jako jediná unikla.

Tiché místo (2018)

Režisér John Krasinski, který si v Tichém místu střihl také jednu z hlavních rolí, se předvedl a naservíroval nám nápaditou směsici všemožných nápadů v postapokalyptickém světě. Ve světě, kde nemůžete v podstatě ani promluvit, protože by vás uslyšely tamější neznámé bytosti, a poté vás rozcupovaly na kousíčky. Podaří se čtyřčlenné rodině v tomto nepřívětivém světě přežít? To se dozvíte v hodinu a půl dlouhé tiché jízdě, v niž za celou dobu zazní možná tři věty.