E-maily jsou stále rozesílány i konspirační teorie o chemtrails. Nyní je například rozesílán květnový článek z Aeronetu. Ten tvrdí, že „Ředitel CIA na konferenci Council on Foreign Relations přiznal existenci programu chemtrails na rozprašování chemických látek v atmosféře nad celou planetou v rámci globálního geoinženýrství a boje proti globálnímu oteplování! Už se vám nikdo smát nebude, chemtrails nejsou žádný hoax, nyní je to oficiální projekt globalistů…“

Problém je ten, že John Brennan ve videu z června 2016 mluví úplně o něčem jiném. Na videu mluví o odrážení slunečních paprsků ve stratosféře. Stratosféra je nad letovou hladinou, kterou používají dopravní letadla. Brennan mluví o potencionální možnosti, jak zpomalit oteplování země. „Dalším příkladem je řada technologií – často označovaných kolektivně jako geoinženýrství – které mohou potenciálně pomoci zvrátit dopady globální změny klimatu a oteplování. Speciálně získala mou osobní pozornost stratosférická aerosolová injekce SAI, metoda funguje na principu osazení stratosféry částicemi, které mohou pomoci odrážet sluneční teplo, podobně jako sopečné erupce,“ řekl na konferenci.

Konspirační teorie o chemtrails jsou z roku 1996. Jak může tedy Brennan tyto konspirace údajně dokazovat, když říká, že v budoucnu snad můžeme bránit globálnímu oteplování speciálními látkami ve stratosféře? Přestože je možné najít spoustu fotografií bombardérů z druhé světové války, kde vysoko letící bombardéry kreslí na obloze kondenzační stopy, tak první nesmysly o chemtrails vznikají o více než 40 let později.  Pokud by si někdo chtěl přečíst důkladné pojednání o tomto nesmyslu, tak se podívejte na článek z Technetu. Už v roce 2009 bylo jasné jak na hlavu jsou takovéto teorie.

Autor: Čeští Elefové, doplnil: Jan Cemper


Elfové je v českém internetovém prostředí sebeprezentační název anonymní aktivistické skupiny, která si vzala za cíl „boj s internetovými trolly, kteří šíří dezinformace a proruskou propagandu“. Skupina se zformovala v roce 2018 po vzoru obdobných skupin v pobaltských státech, například Litvy, kde podobná aktivita vznikla asi o pět let dříve. Přijala od nich také označení za elfy.