V mostecké knihovně se točil projekt Paměť národa. Životními příběhy přispěli i čtyři místní senioři
Miloslav Hrabák (vlevo) při neformálním rozhovoru s Martinem Netočným, redaktorem a sběračem Paměti národa. Foto zdroj: Mostecké listy
Most

Most - Čtyři senioři z Mostecka a jejich zajímavé životní příběhy se stávají součástí projektu Paměť národa. Společnost Post Bellum s nimi ve dnech 8. a 9. července natáčí rozhovory v mostecké knihovně. Informovaly o tom Mostecké listy.

Ty měly možnost nahlédnout krátce na natáčení rozhovoru s litvínovským rodákem, panem Miloslavem Hrabákem, který se narodil v roce 1921. Ten dorazil na natáčení ve výborné fyzické i psychické kondici a rozvyprávěl se o svém bohatém životě.

„Mám ve svém životě několik období, která jsou pozitivní, ale pak jsou období, která nejsou radostná, a tím méně úspěšná. Čili je to taková sinusoida, která vypovídá o tom, co člověk zažije. Vzhledem k mému datu narození se mi silně dotklo období roku 1938,“ vypráví Miloslav Hrabák ještě před samotným natáčením.

Tento díl Paměti národa je zaměřen na rok 1989 a natáčí se v různých městech po České republice. I na revoluční rok pan Hrabák zavzpomíná: „Bylo to pro mě do určité míry osvobození…“, říká. Tvůrci projektu sice tento díl směřují k revolučnímu dění kolem Sametové revoluce, ale vzhledem k bohatým životním zkušenostem zpovídaných seniorů vědí, že nasbírají více informací napříč jejich zajímavými životními příběhy.

Úterní dopoledne 9. července bylo vyhrazeno natáčení s Miloslavem Hrabákem, odpoledne do křesla před kamery usedne známý mostecký fotograf a otec rekultivací Stanislav Štýs. V pondělí se v knihovně natáčelo se dvěma dámami, paní Evou Nebesářovou a Evou Hochhauserovou.

Post Bellum je nezisková organizace, která od roku 2001 vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků klíčových momentů 20. století. Založila ji skupina českých novinářů a historiků. Stěžejním projektem Post Bellum je Paměť národa, sbírka vzpomínek konkrétních osobností, fotografií, deníků a různých archiválií z období totalit 20. století. Dnes sbírka čítá tisíce zpracovaných pamětníků a jako internetový archiv je přístupná široké veřejnosti. Natáčení v Mostě finančně podpořila Vršanská uhelná.

(sed)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru