Vinice na Hodonínsku střeží chytré meteostanice. Hlídají vlhkost i choroby

Celkem čtyři chytré meteostanice pomáhají nově hlídat zdraví vinic pěstitelům révy v Prušánkách na Hodonínsku. Nenápadné krabičky jim posílají zprávy o množství napršené vody, teplotě a vlhkosti vzduchu. Díky přesným údajům tak chtějí vinaři omezit používání chemických postřiků proti chorobám.

"Proč stříkat, když to není potřeba? Proto jsme do prušáneckých viničních tratí nainstalovali čtyři meteorologické stanice. Pátá budka je umístěna i v centru obce a poskytuje nám srovnávací hodnoty. Protože jak známo, co naprší v dědině, nemusí napršet ve vinohradech a naopak," uvedl propagátor nápadu v Prušánkách Přemysl Vašíček ze základní organizace zahrádkářského svazu.

Co je to chytrá vinice

∙ Snímá teploty, vlhkost a srážky ve vinici.

∙ Předpovídá vhodné podmínky pro šíření nejčastějších chorob hroznů – botrytidy, padlí a perenospory.

∙ Jeden kus stojí mezi pěti a šesti a půl tisíci korun.

∙ Data z aplikace dostávají vinaři do mobilu nebo počítače, díky čemuž mohou vhodně nasadit přípravky proti nemocem.

Projekt zastřešili právě tamní zahrádkáři a obec, díky tomu ho vinaři užívají zdarma.

Prušánečtí se tak přidali k dalším vinařům v kraji, kteří zvolili cestu Chytré vinice. Právě tak se totiž jmenuje projekt, za nímž stojí velkobílovický vinař Radek Osička a Radovan Breuss z Prahy. "Systém snímá teploty, vlhkost a srážky v konkrétní vinici. Jsou to tři věci, které potřebujeme do modelu, abychom mohli předpovídat vhodné podmínky pro šíření perenospory, padlí a botrytidy. To jsou nejčastější choroby hroznů,“ popsal speciální technologii Osička.

Systém používá třicet vinic

V současné době užívá systém Chytrých vinic na třicet vinařů na jihu Moravy, například v Rakvicích, Znojmě, Bzenci i v Újezdci u Kyjova, ale i v Čechách a testují ji také v Rakousku. Základní verze stojí kolem pěti tisíc koru, profi verze s předpovědí podmínek síření chorob je asi o tisíc sto korun dražší.

Na nový způsob informací z vinice si zvyká i Milan Vašíček z Prušánek. "Je opravdu vidět že deště jsou lokální i teploty jsou v různých lokalitách jiné. Na grafech vidíme, kde hrozí nebezpečí chorob. Spíš mi to ale zatím potvrzuje praktické zkušenosti. Když spadne voda, vím, že musím vinohrad postříkat," komentoval vinař.

Autor: Dagmar Sedláčková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info