Česko drtí sucho. Tisíce litrů vody denně, tak vypadá boj o záchranu zeleně v Chomutově
V horkých dnech pracovníci denně zalili záhony, keře a stromy přibližně deseti až patnácti tisíci litry vody.
Chomutov

Chomutov - Boj se suchem vedou Technické služby města Chomutova. Především mladé stromy, keře a záhony letniček jsou ohroženy nedostatkem vláhy. Upravují se seče trávy. Pokud nezačne více pršet, tráva se sekat nebude.

V horkých červnových dnech pracovníci střediska veřejné zeleně denně zalili záhony, keře a stromy přibližně deseti až patnácti tisíci litry vody. “Zatím není situace tak vážná jako vloni v létě, ale musíme si uvědomit, že jsme v podstatě na začátku léta, a vedra jistě ještě přijdou,” upozorňuje vedoucí střediska veřejné zeleně Daniel Voborník.

V parných dnech je hlavním úkolem uchovat při životě mladé stromy. Jejich kořenový systém zatím není plně rozvinut a nedokáže si zajistit dostatek vláhy. “Staráme se nyní především o stromy a keře do stáří tří až čtyř let. Po zkušenostech se suchem z minulých let stromy opatřujeme závlahovými vaky,” doplňuje Voborník. Ze sedmdesátilitrových vaků postupně odkapává voda a kořeny mají větší šanci vodu vstřebat. Na sucha myslí pracovníci už při sázení a stromy sází s kořenovým balem.

Vysoká tráva a další stromy

Kvůli suchu upravují technické služby také seče trávy. Trávníky se nesekají na krátko, aby méně vysušovaly. Pokud nezačne pršet, další kolo sečí se zatím konat nebude.

Protože v posledních letech jsou vedra stále více zničující, je nutné myslet na větší výsadbu zeleně, hlavně stromů, během roku. Stromy mají ve městě důležitou roli. “Nejenže zkrášlují město, zabraňují prašnosti, poskytují stín, ale především udržují více vody v půdě,” dodává Voborník.

Technické služby v minulých dvou let vysadily přes pět tisíc listnatých a jehličnatých keřů více něž 150 stromů a tisíce cibulovin.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru