Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Revoluce v pravidlech? Konec strkanic ve zdi a neúmyslných rukou nebo karetní trest pro trenéra

Celá řada novinek čeká hráče i příznivce v nadcházející sezoně první fotbalové ligy. Předseda pravidlové komise FAČR Jiří Kureš jich představil na pětadvacet. Mezi nejzásadnější patří zákaz útočících hráčů ve zdi, střídající hráč bude muset opustit hřiště nejkratší možnou cestou a nově už rozhodčí nebudou muset řešit, jestli fotbalista zahrál rukou úmyslně, nebo ne. Sudí budou mít navíc možnost udělit žlutou či červenou kartu trenérům i funkcionářům.

"Všechno jsou změny ku prospěchu fotbalu a také věci z praxe - třeba aktuálně hlavní jsou dva tři roky testované. FIFA zkouší každý rok iks změn a nakonec schválí procento. Teď se třeba uvažovalo o zrušení dorážek z pokutových kopů, ale nakonec to neschválila," řekl Kureš.

Jak Kureš dále uvedl na semináři v Praze na Strahově, celkem nastalo 25 změn. Za zásadní jich však považuje zhruba deset. Patří mezi ně mimo jiné pravidlo při odkopu od branky, kdy už míč před dotekem dalšího hráče nemusí opustit pokutové území.

Nově také ve zdi, pokud ji tvoří tři a více hráčů, nesmějí být fotbalisté útočícího týmu - ti musí dodržovat odstup jednoho metru.

Změn také doznala pravidla týkající se hraní rukou - rozhodčí už nemusí řešit, zdali hráč zasáhl míč úmyslně, nebo ne. Nebude tak platit gól dosažený rukou. Ani z akce, které ruka předcházela. Také se bude pískat jakékoli hraní rukou nad výškou ramena nebo pokud hráč získá hraním rukou výhodu nebo při blokování zvětší objem těla. Výjimkou jsou pouze případy, kdy si hráč při odkopu zasáhne vlastní ruku. "Jde o nejvýraznější změnu k posuzování. Když jde hráč do skluzu a nemá ruce u těla, tak už rozhodčí nemusí vyhodnocovat, jestli byl míč tečován nebo šel od země či od nohy. Ještě před rokem by se to nepískalo," přidal vedoucí úseku rozhodčích FAČR Miroslav Tulinger.

Je nám líto, video expirovalo.
Předseda rozhodčích FAČR Chovanec: Změny jsou ve prospěch fotbalu

"Změny se nedělají tak, že si řeknou: 'Tak to zkusíme'. Je to dlouhodobá záležitost, která vyplývá z diskuzí s trenéry nebo i s médii," přidal bývalý rozhodčí. "Například ve Španělsku nedávno trestali veškeré ruce plus za každou byla karta. A za dva roky to zrušili, protože to byla ptákovina," dodal Tulinger.

Nově už také rozhodčí nebude součástí hry, takže pokud zahraje míčem a padne z toho gól, nebude platit. Hra bude přerušena také v případech, kdy po kontaktu sudího s míčem dojde ke změně držení míče nebo se tým dostane do zjevné šance.

Novinkou bude i udělování karet trenérům a funkcionářům na lavičce. Pravidla jsou stejná jako u hráčů - po druhé žluté následuje červená. FIFA se k změně rozhodla kvůli větší přehlednosti pro fanoušky, protože dosud byli trenéři a funkcionáři vykazování pouze slovně. Stejně jako u hráčů bude i kouče po červené kartě čekat automatický jednozápasový trest. Navíc i jim by se mohly karty sčítat. "FIFA jen určila, že po červené musí přijít distanc na jeden zápas. Sčítání karet už je záležitost řídicích orgánů soutěží. Je ale pravděpodobné, že u nás se karty sčítat budou," prohlásil Kureš.

Přehled dalších změn pravidel před startem první fotbalové ligy:

- Hráč při střídání musí opustit hřiště nejkratší možnou cestou. Dosud to povinné nebylo a hráči střídali v prostoru laviček, což bylo často zneužíváno ke zdržování hry. Nové pravidlo má však dvě výjimky. První se týká hráčů na nosítkách - pokud by nejkratší cesta mimo hřiště byla delší než cesta do kabiny. Druhá se týká střídání pod kotlem fanoušků soupeře a v těchto případech může rozhodčí povolit opuštění trávníku jinde.

- Brankář při penaltě nemusí mít v době kopu obě nohy na čáře. Stačí, aby měl alespoň část nohy na úrovni brankové čáry. Pravidlo se však bude uplatňovat pouze v případech, kdy pokutový kop nebude proměněn.

- Po losu si vítězný tým bude volit mezi stranou a míčem. Dosud si mohl vybrat pouze stranu. 

- Nově také bude hráč potrestán za nevhodnou oslavu vstřelené branky, i když gól posléze není uznán. Napomenutí se bude uplatňovat proto, že dopad oslav může ohrozit bezpečnost nebo image hry.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články