čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

FOTO: Mladí vlci v olomoucké zoo poprvé opustili noru. Podívejte se

Ve smečce sněhobílých vlků Hudsonových v olomoucké zoo skotačí tři popelavě zbarvená mláďata. A nejedná se o žádné cizince. To jen noru opustily poslední přírůstky těchto nebývale vytrvalých šelem a ukázaly se tak i návštěvníkům. „Přibližně 6. května 2019 se narodila mláďata, která zpočátku matka pečlivě ukrývala v noře, ale dnes se už vypravila i na komentované krmení s ostatními vlky,“ nastiňuje zooložka Jitka Vokurková.

Mláďata se rodí v barvě mokré popelavé hlíny, s přibývajícím věkem jim srst bělá. Na daleké cesty za potravou se vypravit nemohou kvůli náročnosti, dospělí jedinci se vydávají na lov bez nich. A jelikož nemají jinu možnost, jak potomkům maso dopravit, nažerou se do syta a po návratu k vlčatům maso vyvrhují.

Olomoucká zahrada chová vlky Hudsonovy od roku 2007. Za celou dobu existence chovu se zde úspěšně odchovalo celkem 48 mláďat. V roce 2010 pro ně vznikl zcela nový velký výběh. Původním záměrem v něm bylo chovat tato zvířata společně s medvědy baribaly. S ohledem na obavy, že se medvědi k vlkům mohou chovat agresivně, byl vybudován tak, aby ze společného výběhu vlci měli možnost několika průlezy utéci do svého vlastního prostoru.

„Situace v praxi ale byla zcela opačná. Ti, kdo couvali a cítili se nekomfortně, byli medvědi, proto jsme počet vlků v tomto společném výběhu snížili a od myšlenky jejich poklidné společné domácnosti v plném počtu upustili," vysvětlila mluvčí zahrady Iveta Gronská.

Foto Zoo Olomouc

Štítky zoo, mláďata, vlci, vlk, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.