Soud potvrdil, že Trump nesmí blokovat kritiky na Twitteru. Porušuje tím dodatek o svobodě projevu

Federální odvolací soud v New Yorku v úterý potvrdil loňský verdikt soudu nižší instance, podle něhož prezident Donald Trump nesmí svým kritikům blokovat přístup ke svému oficiálnímu twitterovému účtu. Podle agentury AP se tříčlenný senát shodl s názorem nižšího soudu, že Trump blokováním svých kritiků porušuje první dodatek k ústavě USA o svobodě projevu.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald Trump.

Americký prezident Donald Trump. | Foto: Jonathan Ernst | Zdroj: Reuters

Soud v úterý rozhodl ve prospěch sdružení Knight First Amendment Institute při Kolumbijské univerzitě v New Yorku, které se označuje za ochránce prvního dodatku americké ústavy.

Sdružení dalo věc k soudu jménem sedmi uživatelů, které Trump na twitteru zablokoval, když kritizovali jeho politiku.

První dodatek veřejnému činiteli užívajícímu účet na sociálních sítích, zcela určený k politickým účelům, nedovoluje vylučovat lidi z jinak otevřeného dialogu na internetu jen proto, že s ním nesouhlasí, uvedl odvolací soud.

Trump má na twitteru přes 60 milionů sledujících. Loni ale zablokoval některé z těch, kteří se rozhodli záležitost dát k soudu, a znovu si tak vymoci přístup k prezidentovu účtu. Trump používá twitter pro komunikaci s veřejností, sdělování svých názorů a vydávání politických prohlášení prakticky denně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme