Hlavní obsah

Trump už nesmí na svém Twitteru blokovat kritiky, rozhodl soud

Federální odvolací soud v New Yorku v úterý potvrdil loňský verdikt soudu nižší instance, podle něhož prezident Donald Trump nesmí svým kritikům blokovat přístup ke svému oficiálnímu twitterovému účtu. Podle agentury AP se tříčlenný senát shodl s názorem nižšího soudu, že Trump blokováním svých kritiků porušuje první dodatek k ústavě USA o svobodě projevu.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Soud v úterý rozhodl ve prospěch sdružení Knight First Amendment Institute při Kolumbijské univerzitě v New Yorku, které se označuje za ochránce prvního dodatku americké ústavy. Sdružení dalo věc k soudu jménem sedmi uživatelů, které Trump na Twitteru zablokoval, když kritizovali jeho politiku.

První dodatek veřejnému činiteli užívajícímu účet na sociálních sítích, zcela určený k politickým účelům, nedovoluje vylučovat lidi z jinak otevřeného dialogu na internetu jen proto, že s ním nesouhlasí, uvedl odvolací soud.

Trump má na Twitteru přes 60 milionů sledujících. Loni ale zablokoval některé z těch, kteří se rozhodli záležitost dát k soudu, a znovu si tak vymoci přístup k prezidentovu účtu. Trump používá Twitter pro komunikaci s veřejností, sdělování svých názorů a vydávání politických prohlášení prakticky denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám