Hlavní obsah

Předčasné volby, nebo rekonstrukce vlády. Politické strany uvažují o dalším postupu, pokud ČSSD opustí kabinet

Foto: Shutterstock.com

Poslanecká sněmovna.

Reklama

Předsedové některých politických stran dnes předestřeli možný postup v případě, že by kabinet opustila ČSSD. Alternativy jsou dvě – předčasné volby, či rekonstrukce vlády.

Článek

Předseda KSČM Vojtěch Filip na úterní konferenci prohlásil, že po případné rekonstrukci kabinetu není třeba žádat Sněmovnu znovu o důvěru. „Nevidím důvod pro to, aby vláda znovu žádala o důvěru, protože výměna nedosáhne ani jedné třetiny,“ řekl Filip. V médiích se objevily spekulace, že ministr kultury Antonín Staněk by nemusel postupovat ve shodě s ostatními ministry ČSSD a ve vládě by zůstal.

Předsedové politických stran zatím podle Filipa o možnosti předčasných voleb nejednali. Ti, kteří s postojem předsedy KSČM Filipa nesouhlasí, by podle jeho slov museli požádat Sněmovnu o hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. To se naposledy uskutečnilo před dvěma týdny kvůli návrhu auditní zprávy Evropské komise ohledně střetu zájmů premiéra Babiše. Hlasování, které vyvolala pětice opozičních stran ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, však nebylo úspěšné. Pro návrh totiž hlasovalo 85 poslanců, totožný počet však vládu podpořil, 12 komunistických poslanců se zdrželo hlasování a 18 členů Sněmovny nehlasovalo.

Naopak hnutí SPD by v případě rekonstrukce vlády hlasování o důvěře vyžadovalo. „V žádném případě nejsme připraveni přistoupit na nějakou variantu rekonstrukce bez hlasování o důvěře,“ řekl předseda SPD Tomio Okamura. Hnutí je podle něj připraveno podpořit nový kabinet, pokud by v něm byli odborníci a pokud by prosazoval program SPD. Přímý vstup do vlády Okamura vyloučil. „Nevstoupíme do vlády s trestně stíhaným premiérem,“ řekl.

Premiér Andrej Babiš minulý týden uvedl, že nepreferuje předčasné volby. “Šel bych se zeptat jednotlivých parlamentních stran, jestli by eventuálně akceptovaly rekonstrukci vlády. Že bychom získali případně nějakou podporu od opozičních stran," konstatoval ve čtvrtek. Na základě vyjádření stran by se podle jeho slov následně rozhodlo o dalším postupu.

Kvůli možnosti předčasných voleb v úterý předseda Pirátů Ivan Bartoš požádal o schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Zajímá ho mimo jiné i to, zda by prezident po případných předčasných volbách pověřil sestavením vlády někoho s podporou většiny Poslanecké sněmovny. Případná garance Hradu je podle Bartoše jednou z podmínek, při jejichž splnění by mohli Piráti podpořit rozpuštení Sněmovny. Jenže prezident Zeman již několikrát uvedl, že by v současném volebním období sestavením vlády opakovaně pověřil nynějšího premiéra Andreje Babiše.

„Podmínky by spočívaly třeba i v tom, jestli v případě předčasných voleb by byla garance ze strany prezidenta, že by po volbách pověřil sestavením vlády někoho, kdo má 101 (hlasů) ve Sněmovně,” řekl v úterý novinářům Bartoš. Podle jeho vyjádření se na vedení Pirátů zatím kvůli předčasným volbám nikdo neobrátil.

Premiér Babiš doufá v to, že se podaří najít řešení, které stávající vládu zachová. Udržet současnou menšinovou vládu se sociální demokracií chce i ministryně financí Alena Schillerová. „Určitě stojí za to, pokusit se zachránit vládu s ČSSD. Předčasné volby považuji za naprosto krajní řešení,“ uvedla. Vláda podle ministryně funguje, má za sebou mnoho dobrého a mnoho dobrého ještě vykonat chce.

Aby došlo k předčasným volbám, je potřeba 120 poslanců z celkových 200, kteří svými hlasy vyvolají rozpuštění Sněmovny. Podle ústavy se poté do šedesáti dnů musejí konat předčasné volby.

Reklama

Doporučované