Jana Follerová (Meteobox.cz)
09.07.2019 19:12:45

Arabské moře si vzalo zpět ostrov vytvořený před několika lety

V září roku 2013 zasáhlo jihozápadní pobřeží Pákistánu zemětřesení o síle 7,7 stupně, v jehož důsledku poblíž přístavu Gwádar vystoupil nad hladinu malý ostrov. Místními nazvaný Zalzala Jazeera (Ostrov zemětřesení) sahal v době vzniku do výšky 20 metrů nad mořem, byl 152 metrů dlouhý a 182 metrů široký a jeho povrch tvořilo převážně bláto, velké skály a kameny.

Na pobřeží Íránu a Pákistánu jsou tyto jevy velmi časté. V této oblasti se pod zemským povrchem nachází stlačený plyn, například metan, či oxid uhličitý, který při intenzivním zemětřesení tlačí mořské dno vzhůru. Přestože byl kvůli prasklinám a unikajícím plynům nebezpečný, tento malý Ostrov zemětřesení přilákal na svůj břeh mnoho turistů.

Již v roce 2013 se však vědělo, že ostrov nad hladinou nečeká dlouhá budoucnost. Dle geologů měl ostrov vymizet do roka kvůli silným erozím v jeho bahnitých částech. Na snímcích Landsatu pořízených v průběhu několika let lze pozorovat bahnité skvrny ve vodě v okolí ostrova. V roce 2016 byl ostrov přikryt mořským přílivem a následně bylo potvrzeno, že zmizel. Není však vyloučeno, že se z vody opět vynoří.

Na kompilaci snímků jsou zachycena stadia vývoje nového ostrova Zalzala Jazeera.

 



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty