Babička Wong

9. července 2019

Čínská demonstrantka alias babička Wong. Hongkong, 9. července 2019.

Profimedia.cz

V Hongkongu se odehrávají největší protesty od roku 1997, kdy tato bývalá britská kolonie přešla pod čínskou správu. Statisícové demonstrace mají svou hrdinku v podobě třiašedesátileté paní mávající britskou vlajkou, což budí vášně nejen v Pekingu. S teorií, která operuje s termíny „provokatéři“ a „spiknutí“ přišla i západní levice – včetně té britské.

V Hongkongu je v průběhu nepokojů oblíbeným terčem agenturních fotografů jistá „babička” Wong. Tato třiašedesátiletá čínská dáma vyjadřuje svoje znechucení s vládou v Pekingu obzvláště účinným způsobem. V bývalé kolonii a postupně i jinde se proslavila tím, že během vládních demonstrací mává nepřehlédnutelnou britskou vlajkou. Menší vlaječku nosí na placce a na kabelce.

„Stýská se mi po koloniálních časech,” svěřila se agentuře Reuters a dodala: „Britská nadvláda nám vyloženě svědčila.” Možná nevyjadřuje cítění většiny demonstrantů, ale rozhodně není sama. Ti mladší, kteří vtrhli do budovy, z níž kdysi Britové spravovali Hongkong, servali a poničili symboly reprezentující Čínu. A pak rozvinuli nad pódiem vlajku z dob koloniální éry. V davu protestantů se britská vlajka objevuje znovu a znovu.

Čínská demonstrantka alias babička Wong. Hongkong, 9. července 2019.

Profimedia.cz

To se nikdy nemělo stát. Oficiální čínské stanovisko říká, že tato vlajka je symbolem rasistického utlačovatele, který dlouhodobě urážel a znevažoval každého opravdového čínského vlastence. Teprve v roce 1997 se měla obloha nad hlavami obyvatel Hongkongu rozjasnit: osvobozující lidová armáda namašírovala zpátky a sjednotila uzurpovaný region s čínskou vlastí.

Jak minulý týden napsaly noviny v Pekingu: „Čínská pevnina a Hongkong jsou členy téže velké rodiny.” Se svými 1,4 miliardami obyvatel je ovšem Čína sice velká, ale nejednotná rodina – fenomenální úspěch sedmimilionového finančního a obchodního centra na břehu Jihočínského moře přesahuje jeho rozměry. Hongkong je příkladem, čeho jsou schopní lidé ze stejné země dosáhnout bez represálií a bez všudypřítomného komunistického monopolu.

Drzé občanstvo a západní levice

Komunistická propaganda vždycky popisovala Brity coby manipulující a prolhané, což není úplně od věci: v devatenáctém století Británie šikanovala Čínu a donutila ji zbraněmi k importu obrovského množství opia z Indie. Jenomže Čína 21. století je super velmoc, která určuje pravidla hry, zatímco její někdejší protivník se dobrovolně zbavuje svých posledních několika karet. Obviňovat dnes Brity ze spiknutí je absurdní.

Podpořte Reportér sdílením článku