© Jeanty Junior Augustin/MSF
09 Čvc 19 26 Čvc 19

Vztek a zoufalství na Haiti. Krize se zhoršuje a zdraví lidí je v ohrožení

Stranou od pozornosti médií čelí obyvatelé Haiti obrovské krizi, která se projevuje eskalujícím násilím způsobeným politickými a socioekonomickými faktory.

Už měsíce Haiťané zažívají zdánlivě nekonečné politické krize a skandály. Národní měna devalvuje, kupní síla se neustále snižuje a ceny paliv se zvyšují.

Vlna násilí

V minulém roce se začaly konat stále větší a někdy i násilné protesty. I střelba je stále častější. Během prvního čtvrtletí roku 2019 jsme na naší pohotovosti ve slumu Martissant v Port-au-Prince ošetřili 237 pacientů se střelným zraněním — zhruba dvakrát více než během stejného období v roce 2018.

Od 9. června 2019 napětí zesílilo a téměř každý den se ve městech jako Port-au-Prince, Les Cayes a Gonaïves konají demonstrace a propuká násilí. Během pouhých dvou týdnů —od 9. do 25. června — jsme na pohotovosti Martissant přijali 49 postřelených pacientů, z nichž devět urpělo zranění  ohrožující život. 

„Střelba a pouliční střety nabírají na síle,“ popisuje Lindis Hurum, vedoucí naší mise na Haiti. „V ulicích a na hlavních silnících jsou barikády. Vztek, strach a zoufalství jsou patrné všude. Ulice Port-au-Prince, které jsou normálně ucpané dopravními zácpami, zejí prázdnotou, protože lidé se bojí násilí, které může kdykoliv propuknout. Nikdo se necítí v bezpečí, včetně našich zdravotnických týmů, které v poslední době čelily vážným bezpečnostním incidentům.“

V neděli 23. června vezla naše ambulance těhotnou ženu do nemocnice. Auto zastavila na barikádě skupina dvaceti ozbrojených mužů. Vyhrožovali našemu týmu, u hlav jim drželi pistole a donutili je otočit se a odjet zpátky. Ten samý den někdo zastřelil pacienta, který právě vycházel z naší kliniky ve slumu Martissant, přímo před hlavní bránou s nápisem: „Se zbraněmi vstup zakázán.“

Přímý dopad na zdravotnickou péči

Eskalující násilí postihuje naše týmy i celkově místní zdravotnictví.  Haitské nemocnice nezvládají nápor pacientů. Chybí jim finance, personál i vybavení. Bezpečnostní situace značně omezuje pohyb zdravotníků a převoz potřebných pomůcek, zásob krve a léků.

darujte

Prosíme, pomozte nám zasahovat v takto krizových situacích. 

„Současná krize ještě více zhoršila křehkou zdravotní situaci a možná i zvýšila úmrtnost,“ říká Hurum. „Na jednu stranu chybí lékaři, léky i nezbytné vybavení jako kyslík nebo elektřina ve státních zdravotnických zařízeních. Na druhou stranu přibývají pacienti, kteří si nemohou dovolit jít do soukromé nemocnice. Vidíme všechny příznaky krize.“

„Nedá se to vydržet!“

Naše pohotovost Martissant je jednou z mála pohotovostí, které fungují 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Máme 26 lůžek a zdarma poskytujeme péči pacientům ohroženým na životě, které stabilizujeme a poté převážíme do větších a lépe vybavených zdravotnických zařízení.

„Pracujeme dnem i nocí ve velmi stresujícím prostředí, abychom zachránili životy lidí,“ vypráví Samira Loulidi, koordinátorka naší pohotovosti Martissant. „Když pacienti přijedou, stabilizujeme je a poskytneme jim první pomoc, ale nejsme nemocnice a potřebujeme fungující zařízení, do kterých bychom mohli  převést pacienty s polytraumatem [mnohočetnými poraněními orgánových systémů] pro další složitější zdravotnickou péči.“

„Nyní musíme zkoušet štěstí u dvou nebo tří nemocnic a někdy i více, než pro pacienta najdeme řešení — někdy bez úspěchu. Vždycky něco chybí, ať už je to zdravotnický personál, krev nebo léky. Jak můžete někomu zaručit životně důležitou péči v takových podmínkách? Nedá se to vydržet!,“ dodává Samira.

V tak náročných podmínkách děláme všechno pro to, abychom na Haiti co nejlépe léčili a ošetřovali místní obyvatele, kteří mají omezený přístup ke zdravotnické péči a čelí násilí a napětí ve společnosti.

{{{ labels.morehistories }}}