Studenti z celého světa v Plzni operují živý organismus

10. 7. 2019 7:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Odstranění ledviny, sleziny či žlučníku, vytvoření spojky na střevě nebo na cévě a další výkony humánní medicíny v těchto dnech zkouší v Plzni na živém organismu 32 studentů medicíny z 19 univerzit z celého světa. Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni pořádá šestou Letní školu experimentální chirurgie, která je jediná svého druhu v Česku a je unikátní i ve světovém měřítku. Na prasatech v narkóze si budoucí lékaři pod dohledem lektorů sami poprvé vyzkoušejí operace, ke kterým by se jinak v praxi dostali po třech, pěti i více letech od ukončení studia medicíny, řekl vedoucí letní školy Václav Liška. 


Od 1. do 12. července čeká každého účastníka letní školy 30 hodin na sále a také přednášky a workshopy. Vyučujícím jazykem je angličtina. Studenti kromě chirurgie nahlédnou do některých hraničních oborů, jako je anestezie, radiologie a zobrazovací metody či histologie. Operace na živém organismu je podle Lišky pro mediky důležitá, plně ji nenahradí žádný simulátor nebo model. Studenti medicíny se ale k takovým operacím během studia aktivně nedostanou. Když přijdou při výuce na sál, operace jen pozorují, ale nemohou se do nich zapojit.

Letní škola podle Lišky dbá i na etický aspekt operací. Snaží se použít co nejmenší počet zvířat, experiment by měl probíhat tak, aby měla dostatečný komfort. Při operacích jsou prasata v hluboké narkóze, z níž se už potom neprobouzejí.

Medici se mohou na letní školu hlásit nejdříve od třetího ročníku studia. Letos se sjeli studenti z univerzit ze Španělska, Kypru, Belgie, Turecka, Itálie, Saudské Arábie, Nizozemska, Polska, Bulharska, Francie, Austrálie, Švédska, USA, Velké Británie a ČR. Zájem každoročně roste, letos už několikanásobně převýšil kapacitu. "Měli jsme velmi obtížný úkol vybrat ty nejlepší, v našem případě rozhodovaly předchozí zkušenosti a znalosti a i zájem našich frekventantů o chirurgickou práci," řekl Liška.

"Dozvěděla jsem se hodně o odstraňování žlučníku a sleziny, o anastomóze (propojení) na tenkém střevě. Je to velmi obohacující. Práce s živým organismem si určitě nikde v USA vyzkoušet nelze. Ten program mi otevřel oči a teď vážně uvažuji o všeobecné chirurgii," řekla Američanka, která studuje medicínu v Praze.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?