O nás
 
Kontakt
 
in Web czech .cri.cn

Hlavní stránka  Cestování  Kultura  Byznys  Komunikace  Čínština  Hudba  Foto  Čínská encyklopedie  Stará stránka

Jižní Korea žádá Japonsko, aby v rámci WTO zrušilo opatření na kontrolu vývozu
2019-07-10 15:40:10 cri

Na zasedání Rady Světové obchodní organizace (WTO) v Ženevě 9. června požádala Jižní Korea Japonsko, aby zrušilo svá opatření na kontrolu vývozu polovodičových materiálů. Jižní Korea varovala, že opatření na kontrolu vývozu naruší globální hodnotový řetězec elektronických výrobků a budou mít negativní dopad na globální a japonské společnosti. Japonský přístup může rovněž narušit ducha volného a spravedlivého obchodu, k němuž se členové WTO zavázali.

Japonsko odpovědělo, že nedávná opatření nejsou obchodním embargem, nýbrž výsledkem přehodnocení nezbytných opatření na kontrolu vývozu z bezpečnostních důvodů. Japonsko zdůraznilo, že tato praxe pouze upravuje postupy pro usnadnění obchodu, které Jižní Korea dosud využívala jako běžné, a neporušuje pravidla WTO.

Japonské ministerstvo hospodářství, obchodu a průmyslu oznámilo, že posílí přezkoumání a kontrolu polovodičových materiálů vyvážených do Jižní Koreje a vyloučí Jižní Koreu z „bílého obchodního seznamu". Takzvaný „bílý seznam" je seznam zemí, které jsou přátelské k obchodu na základě bezpečnostních podmínek stanovených japonskou vládou. Japonští vývozci mohou exportovat vysoce technologicky vyspělé produkty do zemí na tomto seznamu prostřednictvím relativně zjednodušených postupů. Japonská opatření na posílení kontroly vývozu polovodičových materiálů pro Jižní Koreu vstoupila v platnost 4. července.

Polovodičové materiály vyvážené z Japonska do Jižní Koreje, na které se vztahují nová omezení, jsou důležité suroviny pro průmyslová odvětví, jako je výroba chytrých telefonů a čipů. Korejští experti říkají, že korejské společnosti jsou nejen odběrateli japonských polovodičových materiálů, ale také hlavními dodavateli globálních paměťových čipů a obrazovkových panelů, a pokud bude výroba zablokována z důvodu omezení dovozu materiálu, bude to mít hluboký dopad na globální dodavatelský řetězec.

(Luděk)

Příslušné zprávy
Přidat komentář
© China Radio International.CRI. All Rights Reserved.
16A Shijingshan Road, Beijing, China